Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

13:20, 14. 7. 2014.

Džaba zlato

490x370-Srbija-Crna-Gora-(1).jpg
Autor

Diplomirani menadžer u turizmu. Master Produkcije dramskih umetnosti i medija završio na beogradskom FDU. Doktorand na novosadskom PMF-u iz oblasti kulturnog turizma.

Niš je grad... Bar na kratko je značajan grad...

Ovih dana Niš treba da bude najponosniji grad. Ne zbog političara i njihovih veeeeeeelikih obećanja, već zbog mladih ljudi. Oni su ti koji ovaj grad čine Gradom i zahvaljujući njima možemo bar na trenutak poverovati da Niš nije ništa.

Pre par dana u Niš su stigle vesti o zlatnoj i srebrnoj medalji koju su na Matematičkoj olimpijadi u Kejptaunu osvojili Žarko i Anđela – učenici Gimnazije "Svetozar Marković".  I ništa se još uvek ne dešava. Nema čak ni ritualnih govora vlastodržaca i izraza zahvlanosti ili čega već.

Ne znam hoće li ta deca dobiti gipsanu figuricu Konstantina ili će samo ćutnja grada biti povod da razmišljaju o odlasku do agencije; a tamo će već  kupiti kartu u jednom smeru.

Tužno je i mučno. Verujem posebno njihovim roditeljima i njima samima.

Ta deca su mnogo značajnija od svih dnevno političkih preklapanja, od mekih i tvrdih srca i od svih onih koji dobijaju medijski prostor ničm izazvani. Šta radi grad? Zašto nema bilborda po gradu sa njihovim slikama – treba da im se poklonimo i zahvalimo što su (još uvek) građani Niša...

Još se nešto lepo dogodilo – Omladinska filharmonija NAISSUS na čelu sa Zoranom Andrićem donela je zlatno odličje u Niš sa takmičenja u Bratislavi i to po drugi put za četiri godine postojanja. A danima pre odlaska na takmičenje dirigent je molio za pomoć i lično i po društvenim mrežama. Molio je da im se pomogne da na takmičenje odu kao ljudi.

Ali grad je bio pokrovitelj (ili prijatelj ili kako se to već kaže) koncerta udove Ražnatović – a cvetak zanovetak ne ide sa filharmonijom – bar ne kod Andrića i svaka mu čast.

Uvek i uvek se ponovo zaprepastim nad činjenicom da nam o tzv. Srpskoj Novoj godini (crkvena je to Nova godina, a ako je crkvena trebalo bi da se proslavi u crkvi, na molitvi!) pevuše razne pevaljke i trubači a da filharmonija grada nije pozvana. Uvek me i uvek zaprepasti činjenica da niko ne želi da edukuje puk već da mu povlađuje i da bude samo hleba i igara.

I na kraju možemo reći bar HVALA ovim divnim mladim ljudima i njihovim mentorima koji su učinili da se o Nišu ovih dana priča kao o značajnom gradu.

A ostaje želja da im se bar nekako zahvalimo i da ih podržimo u njihovim daljim putovanjima na putu (do) uspeha.

Podeli sa prijateljima
Slični tekstovi
Komentari
Poslednji komentari
  • Laza

    10:37 // 21. 7. 2014.

    Znam decu ciji su roditelji samo srednjoskolci a deca su genijalna. A isto tako znam i razne prof. univerziteta cija su deca ostali srednjoskolci....

  • Milica Zlatanović

    14:18 // 19. 7. 2014.

    @ deka Dragan
    Profesore, naše dete je u ovoj grupi, te mogu reći da je Vaš komentar apsolutna istina. Ali moramo ih više hvaliti, da bi se u Srbiji očuvao kontinuitet znanja.

  • nenad

    14:32 // 18. 7. 2014.

    ...Zapad vam je na dohvat ruke.Jedan dobar menadzer, fina turneja,a Nis,Nis neka nastavi sa raznoraznim cecama i sekama/namerno malim slovima/.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

Naši autori

Pronađite nas na: