Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

01:49, 15. 12. 2013.

Radio Vatikan

Autor

Diplomirani menadžer u turizmu. Master Produkcije dramskih umetnosti i medija završio na beogradskom FDU. Doktorand na novosadskom PMF-u iz oblasti kulturnog turizma.

Instalirani su predajnici Radio Vatikana u Nišu. Pre nekoliko dana su čak i osveštani. Lično od sledbenika Svetog Oca... Pazi, sve se čuje i sve se snima....

Spomenik Caru Konstantinu u Nišu izazvao je veliku buru. Mnogi ga ne razumeju. Nekima se ne sviđa. Većina ga nije ni videla, niti želi da ga vidi, ali negoduje što je spomenik tu i što je poklon onih, kako oni kažu, nečastivih. Poklon je Vatikana i tu je kraj. To je poklon izdajnika vere i čak i da je najbolji mi ga ne prihvatamo jer mi smo pravi vernici – zato nam je i ime PRAVOslavci.

Spomenik liči na neku antenu – jedan je od komentara – pa da: to su predajnici Radio Vatikana! Odatle će nas presluškivati i odatle će krenuti u pokrštavanje. Nije to metamorfoza – to je radio veza!

Zar Vatikan nama nešto da pokloni? Zar mi pravoslavni da primimo poklon od nečastivih? Pa ne može – ne mogu nas oni kupiti za šaku dolara. Mi koštamo mnogo više! Ili se dajemo pogrešnima za džabe. Nije istina?

A, šta je sa komunizmom i titoizmom kada su u crkvama čuvali stoku? Vreme čuda – setite se tog filma. Setite se tog vremena kada ste slave slavili sa ćebadima na prozorima ili kada ih uopšte niste slavili. Šta je? Amnezija? Kolektivna?

Ajmo dalje – setite se velikih govora dole na Gazimestanu – setite se pokliča i nacionalnog ludila koje nazivaše osvešćenjem. Amnezija opet? Da –  takav smo narod nažalost.

I, sada će neko reći kako je Vatikan priznao Hrvatsku i pomagao je tokom rata devedesetih. OK, to je fakat. Ali Vatikan NIJE priznao Kosovo, a to je valjda bitnije jer Kosovo je srce Srbije, zar ne?

Spomenik je za moj pojam veoma zanimljiv. To sigurno nije nešto najlepše što sam ja video, ali jeste priča koja se da sagledati i jeste jedan artefakt koji će ostati da seća na ovu jubilarnu godinu, možda čak jedini. Sećaće nas na godinu koju smo propustili...

Spomenik je metamorfoza Konstantinova i njegov Put ka preobražaju. A, jesmo li se mi preobrazili? Jesmo li dosegli neku umnost, jedinstvo? Ne, nažalost ne! I dalje mrzimo sve koji nisu pravoverni!

A, ko smo mi da mrzimo i da sudimo i da govorimo ko je u pravu a ko nije? Jesmo li uspeli da da dođemo do jedinstva? Da budemo hrišćani i širimo ljubav i toleranciju? Haloooo – Biblija nas zove! I svi dobri ljudi sveta su Ljudi.

To ne zavisi ni od boje kože ni od kape ni od boga kome se mole. Znam mnogo njih koji redovno idu u crkvu i poste ali su zli i ograničeni. Time valjda pokušavaju da operu savest. Ali, sve se vraća, sve se plaća, kada dođe čas...  Mislite o tome!

A, ovi predajnici Radio Vatikana ostaju u Nišu zauvek. Da pamte i boljim ljudima koji će doći posle nas ukažu na sve greške i gluposti koje smo činili u želji da postanemo bolji ljudi.

Nismo uspeli, a sve mislim da nismo ni želeli. Kao što nismo uspeli ni da sedamnaest vekova slobode hrišćanstva slobodni i oslobođeni proslavimo. Ograničeni smo. Neiskreni. Ksenofobični... A nažalost nismo ni jedinstveni, a Hrist je to propovedao.

Podigni kamen i naći ćeš me... U Njega verujem, u crkve ne! 

Podeli sa prijateljima
Slični tekstovi
Komentari
Poslednji komentari
  • koliko si jadan nepismen

    13:09 // 14. 5. 2014.

    Batice malo vise citanja i malo manje impresija crva ispod kamena.Црква грч.ἐκκλησία — заједница. Ajd barem i na Wikipediji ga procitaj sta je da naucis nesto ako druge knjige za tebe ne postoje.

  • Zelja za paznjom

    07:41 // 16. 12. 2013.

    Deckic je toliko zeljan paznje da pocinje da izmislja problem... Ja, kao neko ko podrzava postavljanje ovog spomenika, svasta sam cuo protiv njega, ali da je problem sto je ''iz Vatikana'' nisam!

  • Vladimir

    19:53 // 15. 12. 2013.

    ''Znam mnogo njih koji redovno idu u crkvu i poste ali su zli i ograničeni'', znam jednog koji voli da piše kolumne ali su očajne i ograničene.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

Naši autori

Pronađite nas na: