Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

10:44, 19. 2. 2016.

Država kao najveći strani plaćenik

Autor

Doktor sociologije.

Iako stara, dobro poznata i oprobana praksa u našoj političkoj (ne)kulturi, danas je postala moda i praksa da nosioci vlasti veoma slobodno i olako optužuju i stigmatiziraju svoje kritičare (nezavisne, slobodnomisleće intelektualce).

Pogotovo, to je slučaj sa novinarima (kao i nevladinim sektorom) koji se bave istraživačkim novinarstvom i utemeljenom kritikom vlasti predstavljajući time društveno veoma koristan konstruktivan faktor i korektivni mehanizam ponašanja države i društva, iako u našem društvu, nažalost, nedovoljno efikasan zbog odsustva istinske i zrele demokratije, kao i kritične i angažovane demokratske javnosti.

Predstavnici aktuelne vlasti i dan danas smatraju da je dovoljno navesti kvazi-argument da se novinske redakcije finansiraju iz inostranih izvora da bi samim tim bile diskvalifikovane i njihov moralni i profesionalni kredibilitet bio doveden u pitanje.

Sasvim je jasno da su ovakve optužbe nepodnošljivo naivne, providne, neubedljive, tendenciozne, prostački bezobrazne i licemerne, jer je upravo država najveći „strani plaćenik“, što im omogućuje lagodan život i opstanak na vlasti veštačkom kupovinom socijalnog mira (zaduživanjem).

Po toj patriotskoj logici zaduživanje države je, po definiciji, rodoljubivo, radi opšte dobrobiti, dok je finansiranje novinara iz stranih izvora po sebi razumljivo kao neobjektivno, tendenciozno, zlonamerno, u korist „stranog faktora“ kao finansijera – nepatriotsko i izdajničko.

Za razliku od finasiranja nezavisnog novinarstva koje ne ide na teret države i društva, zaduživanje vlasti ide direktno na teret naroda nametanjem teške obaveze vraćanja dugova. Pritom, s obzirom na dugoročno teško i bezperspektivno ekonomsko i finansijsko stanje Države nejasno je kako će se i odakle će se uopšte vraćati dugovi kada se zna da je život građana i ovako teško podnošljiv, a kamoli u slučaju vraćanja dugova.

Zasada vlast taj problem „rešava“ podizanjem bezbrojnih i novih kredita „pod povoljnijim uslovima“, tj. „presipanjem iz šupljeg u prazno“, potajno se možda nadajući da će valjda nekako i nekada biti otpisani ili oprošteni kao nekada oni raniji ili da će, barem, to morati da čini neka naredna vlast.

Uobičajeno je da se političke partije međusobno prepucavaju, takmiče i hvale time ko se zadužio po povoljnijoj kamatnoj stopi, umesto stvaranja nove vrednosti i realnih izvora prihoda i života.

Sve u svemu, ova Država duže vremena živi na tuđ račun, na veresiju nalik seljaku koji „pred zadrugu“ pije „na recku“. Da nije strane finansijske pomoći izgleda da bi se međusobno istrebili kao kanibali.

Tu ne treba zaboraviti ni naše gastarbajtere (svih generacija) od čije zarade neposredno živi značajan broj porodica. Ovi najdosledniji i najpoznatiji „strani plaćenici“ na „privremenom radu u inostranstvu“ koji traje tokom čitavog njihovog radnog veka, trošenjem deviznog novca inostranog porekla u našoj zemlji indirektno značajno doprinose preživljavanju ovog društva i ublažavanju ekonomske krize.

Podeli sa prijateljima
Slični tekstovi
Komentari
Poslednji komentari
  • Dosta je bilo - Niš

    13:35 // 25. 2. 2016.

    Odličan tekst i sjajno objašnjena problematika.

    Poslednjih godina, država je postala masivan generator afera koje cenzurom, kao i drugim sredstvima, konstantno pokušava da prikrije. U takvom okruženju, jedini način da se uradi kvalitetno novinarsko istraživanje je da se novac dobije iz inostranstva.

  • Boris

    13:11 // 25. 2. 2016.

    Zaista dobar kritičko-analitički tekst, pogotovo u situaciji kada se ovakvo mišljenje ne može čuti preko sredstava medijskog javnog servisa i drugih emitera sa nacionalnom frekvencijom.

  • Eren

    16:20 // 19. 2. 2016.

    Dobar tekst koji jasno govori o zabludi da je izvor finansiranja nužan kriterijum za određivanje kvaliteta novinarske ili delatnosti nevladinog sektora. Finansiranje "iz inostrastva" nije relevantno za to da li npr. finansirani medij dobro obavlja novinarski posao.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

Naši autori

Pronađite nas na: