Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

13:15, 17. 12. 2013.

Aktivno traženje posla

Predavač na obuci za "aktivno traženje posla" u Nacionalnoj službi za zapošljavanje savetovao je nezaposlene da se učlane u neku stranku kako bi što pre našli posao.

Slučaj, koji se desio u jednom mestu u Srbiji, prenela je na Tviteru učesnica obuke. Ona je, detaljnije opisujući za Transparentnost Srbije šta se zbilo, navela da je uputstvo kako korupcijskom prečicom rešiti problem zapošljavanja dat nezvanično, ali da to nije bila šala već ozbiljan savet. Predavač ih je takođe savetovao da rade na crno dok se ne zaposle "jer od nečega mora da se živi".

U napadu iskrenosti sa polaznicima je podelio i mračnu (javnu) tajnu o mehanizmima zapošljavanja: poslodavci ih često zamole da ne okače javno oglas, već da im pozovu desetak najboljih kandidata jer ih u suprotnom zovu ljudi na visokim položajima iz policije suda i drugih organa i urgiraju da zaposle nekog njihovog.

Poslodavac takvu ponude ne može da odbije i posao dobije neko ko inače ne bi bio prvi izbor.

Ova priča, u čiju istinitost nemamo razloga da sumnjamo, pokazuje da od korupcije u zapošljavanju nije pošteđen ni privatni sektor: kada se do kraja naduva balon partijskog i sličnog zapošljavanja u javnom sektoru (a izgleda da je Srbija dostigla tu granicu), i radna mesta u privatnom sektoru, kao deficitarna roba, postaju meta grabljivaca iz državnih službi, onih od kojih privatnici imaju razloga da strahuju ili čija im pomoć jednog dana može zatrebati.

Priča je takođe primer odsustva društvne odgovornosti - predavač savetuje mlade da prihvate da je sistem partokratije nepromenljiv.

Da bi neki budući instruktori mladima preneli drugačiju poruku - da korupciju treba prijaviti, da se to može bezbedno učiniti i da će svaki takav slučaj biti ispitan a krivci kažnjeni – potrebno je da ta poruka bude istinita. Na primer, da što pre bude donet delotvoran Zakon o zaštiti uzbunjivača i da počne neselektivno rešavanje svih prijavljenih i objavljenih slučajeva korupcije.

U međuvremenu, ostaje malo toga u šta se možemo pouzdati, osim individualnog morala i besa zbog uspostavljenog ponižavajućeg sistema.

Podeli sa prijateljima
Slični tekstovi
Komentari
Poslednji komentari
  • P.T.

    20:55 // 27. 12. 2013.

    Meni su oredlagali "POMOC PRIJATELJA" da bih mogla da se zaposlim.Pozdravljam svoju savetnicu koja,by the way,ne zeli nikakve informacije o zaposljavanju u Nemackoj da da. CUVA MESTO ZA NEKU RODJAKU??

  • Tatjana9090

    22:31 // 24. 12. 2013.

    Prvo oni iz NSZ šalju svoje rođake, lično sam se u to uverila kad sam dala oglas za radnika, nakon toga sam imala ponude od poreskih inspektora da svoje rođake udome, a nakon toga došla mi je kontrola

  • Aca

    09:56 // 20. 12. 2013.

    Legalizacija kriminala i korupcije, pre i posle:

    http://www.juznevesti.com/Drushtvo/Radovi-nastavljeni-i-pored-zabrane.sr.html

    https://www.juznevesti.com/Ekonomija/Operite-auto-za-5-minuta.sr.html

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

Naši autori

Pronađite nas na: