Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:07, 15. 1. 2016.

Ceca na (mutnoj) Nišavi

Ceca-docek-Nis.jpg
Ceca u Nišu; Foto: Vanja Keser

Niš je dobio "Cecu na Nišavi" kao nacionalni projekat. Za razliku od projekta "Beograda na vodi" koji je zvaničnom odlukom Vlade dobio epitet "nacionalni", niški koncert pevačice Svetlane Ražnatović za doček srpske Nove godine proglašen je "centrom Srbije" zahvaljujući "džentlmenskom dogovoru".

Bar nam je tako još krajem decembra objasnio menadžer Beograda Goran Vesić. Ne znamo ko se to "džentlmenski dogovorio" jer je Vesić (ili Tanjug koji je preneo njegovu izjavu) ostao nedorečen. Doduše, pomenuo je premijera, pa se da naslutiti ko se i kako "dogovarao".

Tako se sada, pored svih nedoumica i neodgovorenih pitanja koja se (već godinama) javljaju u vezi sa organizovanjem novogodišnjih dočeka na trgovima, u vezi sa dočekom srpske Nove godine u Nišu javila i jedna nova. Naime, ne samo da se (uobičajeno) ne zna koliko će doček koštati i ko će te troškove da plati, već se ne zna pouzdano ni ko je uopšte organizovao ovaj događaj!

Pred Novu godinu smo (od Vesića) saznali da će Beograd, "na inicijativu premijera Aleksandra Vučića, bez nadoknade deo svoje novogodišnje rasvete ustupiti Nišu za 'Srpsku novu godinu' i time dati podršku tom dočeku". Ovo "bez nadoknade" ne znači "bez  troškova", jer se rasveta neće sam demontirati, prevesti, niti montirati, ali taj nepoznati trošak samo je jedan u dugačkom spisku.

I dok se za rasvetu bar zna odakle stiže i ko (Grad Beograd) verovatno snosi troškove montaže i transporta, za nastup i binu nema ni tih podataka.

U Službenom glasniku nema bilo kakve odluke Vlade o korišćenju budžetske rezerve za organizaciju "nacionalne proslave".

Krajem 2015. godine prebačena je milijarda dinara (prvobitno namenjena organizacijama obaveznog socijalnog osiguranja) na račune pedesetak opština i gradova kako bi se pokrili "smanjeni obimi prihoda i budžeta". Među tim gradovima je i Niš, koji je dobio 80 miliona. U Nišu, međutim, navode da ne plaćaju bilo šta u vezi sa koncertom, tako da u zvaničnim dokumentima nema traga novcu za "nacionalnu proslavu".

To tvrdi i gradonačelnik Niša Zoran Perišić koji je izjavio da organizacija koncerta Ražnatovićeve predstavlja "centralnu nacionalnu proslavu srpske Nove godine", i da je njen organizator Vlada Srbije.

U prilogu iz Niša TV N1 ukazuje da niko nema objašnjenje šta to tačno znači - ko će pevačici platiti nastup, ko finansirati binu, ozvučenje. Mediji prenose da je prethodnih dana koncert umalo otkazan upravo zbog toga što se nije znalo ko će platiti binu i ozvučenje. Problem je rešen, ali se ne zna kako.

Transparentnost Srbija je i u vezi sa organizacijom novogodišnjih koncerata u Beogradu i izjavama gradonačelnika Malog o neverovatnoj zaradi koja se od ulaganja 20 miliona (nedokumentovana procena, odnosno izjava) očekuje, ukazivala da tamo gde se iz budžeta plaćaju naknade zabavljačima, vatrometi i druga koreografija, zna se unapred koliki će taj trošak biti.

Postoji i "varijabilni“ trošak, koji se ogleda u većem ili manjem radu komunalnih službi. Bilo da je doček investicija u turizam ili čist trošak, mora da se zna koliki je taj trošak, a kolika je korist.

Za deo troškova koji se ne mogu predvideti račun se može podneti naknadno, kada bude poznata i (direktna, ako ne i indikretn) zarada, ali većina troškova mora biti poznata unapred – cena najma opreme i instalacije bine, cena angažovanja pevača. Kao ni u slučaju Beograda, ni u slučaju Niša, taj podatak nije saopšten. 

Podeli sa prijateljima
Slični tekstovi
Komentari
Poslednji komentari
  • Аман

    11:13 // 17. 1. 2016.

    рачуница проста и иде у корист нас Нишлија. Пинк је преносио уживо и био најгледанија тв у Србији од реклама за вишесатни програм исплаћена је Цеца и шта је проблем? Доста кукања имали смо леп концерт, коме се није ишло мого је да седи кући или иде другде пустите да људи живе слободно. Испаде највећа репресија управо од вас који сте наводно за поштовање слобода и права других..скините се с врата..

    • shaft

      18:50 // 17. 1. 2016.

      Svako ima pravo da se smatra i oseca "Nislijom"! Ali to nije dovoljno!Nije ovde bitno ko je bio pozeljniji za docek,Ceca ili S.A.R.S. ili Riblja Corba,vec nacin kako je to odradjeno i sto sluzi u politicke svrhe i manipulaciju.Tvoje botovanje je prozirno!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

Naši autori

Pronađite nas na: