Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

13:15, 30. 7. 2017.

Kako do nezavisnog LAF-a?

Model lokalnog antikorupcijskog plana, koji je uradila Agencija omogućava, pre svega lokalnoj samoupravi, uticaj na lokalno antikorupcijsko telo, izborom mera koje će se “ubaciti” u lokalno antikorupcijski plan. Nažalost Agencija je omogućila korumpiranim lokalnim samoupravama da sebi same “prepišu” slabu antikorupcijsku terapiju. Da bi to uradili ne moraju da pozovu civilno društvo, stučnjake, antikorupcijske aktiviste i uzbunjivače. Pravdajući se lokalnim specifičnostima, Agencije je izbegla da propiše obavezan set mera i time omogući lokalnim samoupravama da diskreciono izaberu mere koje će i u kojem periodu sprovesti. Već sada ima lokalnih samouprava u kojima neke mere počinju za dve godine!

Drugi način uticaja pre svega lokalne samouprave, a koji omogućava model koji je Agencija napravila, je preporuka, a ne obaveza, da Komisiju za izbor lokalnog antikorupcijskog tela čini većina članova iz civilnog društva, a da pri tome nije propisana jasna procedura kako lokalna samouprave bira/zove u Komisiju ili ne, odnosno po kojim kriterijumima će neko nekoga da imenuje u Komisiju.

Tokom rasprave o Modelu lokalnog antikorupcijskog plana, BIRODI je predlagao da kada su u pitanju institucije lokalne samouprave, članovi Komisije za izbor lokalnog antikorupcijskog tela budu službenici zaduženi za izradu i primenu planove integriteta. Kada su u pitanju predstavnici lokalnih aktera (NVO, strukovna udruženja, sindikati, komore) da članovi Komisije budu delegati, koje bi predlagači (NVO, strukovna udruženja, sindikati, komore) izabrali za tu priliku posebno organizovanom skupu. Nažalost, predlog nije usvojen. 

Regulisanje uticaja na LAF bilo koga, pa i lokalne samouprave, može se sprečiti time što će se njegovo postojanje učiniti vidljivim, odnosno ako se odlučivanje bazira na jasnim procedurama i kriterijumima koje su takođe transparentne.

Članove komisije treba da izaberu predstavnici nevladinih organizacija, sindikata, medijskih udruženja, strukovnih udruženja na zasebnim sastancima na kojima bi bio vršen izbor na osnovu tri kriterijuma: antikorupcijska biografija, stručnost, građanski i profesionalni integritet. Rad Komsije za izbor LAF se definiše Pravilnikom o radu i izjavom da nema sukoba interesa u odnosu na kandidate za članove LAF-a.

Kako bi se sprečio uticaj, odnosno učinio vidljivim, BIRODI je razvio kriterijume za izbor članova LAF-a što uz transparetnost procesa izbora treba da utvrdi da li je bilo (ne)posrednog uticaja ne samo lokalne vlasti na rad Komsije, već da li su članovi Komisije, nezavisno iz kojeg sektora dolaze, protežirali ili diskriminsali nekog kandidata iz svoji ličnih ili partikularnih interesa.

Ovim instrumentom se analizira građanski i profesionalni integritet kandidata za LAF, veze sa lokalnom samoupravom, političkim, društvenim i privrednim akterima, antikorupcijska biografija i motivacija, odnosno doprinos koji kandidat može da da LAF-u u ostvarivanju njegovih nadležnosti. Deo pitanja se odnosi i na „otpornost“ na pritiske iz lokalne samouprave i spremost zameranje u slučaju korupcije ili izostanka borbe protiv korupcije lokalnoj samouprave.  

Da ponovimo, jasni kriterijumi i transparetnost procesa su način da se identifikuju i spreče uticaji koji će dovesti do narušavanja integriteta procesa izbora članova LAF-a.

Svakom kandidatu se postavljaju ista pitanja, a članovi Komisije vrše ocenjivanje koje je osnova za rangiranje kandidata po navedenim kriterijuma, uz napomenu da rezultat procesa može biti da postojeći ponuđeni sastav potencijalnih kandidata ne zadovoljava minimalne uslove za izbor planiranog broja članova LAF-a.

Treći element kojim se obezbedjuje integritet procesa, ali i sprečava uticaj bilo koje zainteresovane strane, pa i lokalne vlasti, je transparetnost procesa koja se sastoji u dostupnosti svih akata koji su nastali kao plod rada Komisije za izbor članova LAF-a uključujuči i rang listu kandidata sa detaljnim obrazloženjem i argumetovanjem odluke za svakog kandidata. Jednostavnim upoređivanjem kriterijuma za izbor članova LAF-a i odluka Komsije, jasno će se videti da li je i kakvog uticaja bilo koga na rad Komisije bilo.

Uticaj na LAF ne prestaje nakon izbora. Moglo bi se reći da tek počinje. Zato je bitno da svaki LAF ima Statut o radu i Etički kodeks.

Biro za društvena istraživanja od početka angažovanja uspostavio monitoring nad radom LAF-ova i realizacijom lokalnih antikorupcijskih planova. Izrada izveštaja o poštovanju Statuta i Etičko kodeksa i javno predstavaljnje javnosti uz rangiranje LAF-ova jesu način da se LAF-ovi odbrane od eventualnih uticaja, a kada se dese ona budu javna i povod za sankcionisanje.

Što se tiče Etičkog kodeksa, u situaciji kada Model antikorupcijskog plana omogućava da član stanke bude član LAF-a, ako sama Komisija za izbor LAF to ne propiše kao svoj stav da je to neprihvatljivo, Etički kodeks je način da se partijsko delovanju člana LA-Fa učini vidljivim i javno prokaže.

Da sumiramo, jasni i relevatni kriterijumi, procedure, transapretnost procesa i kritička javnost su garant sprečavanja uticaja svih, a pre svega lokalne samouprave na LAF.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • penxioner

    09:47 // 2. 8. 2017.

    Nastavak: Bez vredjanja. Clanak G-na gavrilovica zasluzuje veliku paznju i vrlo je vazan za celokupnu zajednicu. Gde se izgubise nasi strucnjaci pravne i normativne delatnosti da prokomentarisu dopis? Izgleda da je svima lakse da komentarisu ono sto je svima blisko iako je manje vazno ili nevazno. A mozda i prostor koji daje JV za komentare ne dopusta da se to uradi na pravi nacin.

  • penzioner

    09:42 // 2. 8. 2017.

    Prica: "U vrhunskoj bolnici treba da se donese odluka o kuvanju kafe u radno vreme, kupovini stetoskopa i kupovini jednog CT-a. Prva tacka, diskutuju svi od portira do direktora. traje 3 sata. Druga tacka, diskutuju uglavnom lekari i za pola sata odluka je doneta. Treca tacka, obrazlaze vrhunski strucnjak, malo ko ga slusa, nema diskusije i odluka je tu za 5 minuta. Svako ima svoj nivo diskusije."

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

Naši autori

Pronađite nas na: