Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

Komentar

 • Mojasevic-Aleksandar

  Igra izmena zakona - o čemu je ovde reč?

  Početkom jula 2021, a da se još nisu ni stišale strasti oko Nacrta zakona o izmenama i dopunama Zakona o parničnom postupku (ZPP), kao grom iz vedra neba odjeknu nova vest. Naši “parlamentarci” pripremaju autentična tumačenja triju zakona.

  (4) detaljnije
 • Ljuba-Kostic

  Pletilje sa petljom

  Za sve vas koji ste se tek sada uključili u jutarnji program našeg Nadrealnog radija, jedan kraći uvod o tome gde se i zbog čega nalazimo danas… Danas je, ako niste znali, Svetski dan pletenja i polaznice škole pletenja ’’Imam petlju’’ već 12 put zaredom obeležavaju taj događaj i u Nišu.

  (1) detaljnije
 • 720

  Izvolite, gradonačelniče, na slikanje...

  Poslednja dekada maja i prva dekada juna ove godine ostaće, verujem, zlatnim slovima upisane u anale pirotskog školstva zbog neverovatnih, gotovo bajkovitih uspeha pirotskih školaraca na raznim državnim i međunarodnim takmičenjima. Mada, bojim se, možda i neće. A trebalo bi. Svakako bi trebalo, jer tokom tih dvadesetak takmičarskih dana učenici pirotskih srednjih i osnovnih škola i njihovi mentori su, žargonom mladosti kazano, i “pokidali” i “objasnili”.

  (8) detaljnije
 • Pecarski

  Legenda o Svetom gralu

  Postoji, po pričama nekih eminentnih niških istoričara, u katakombama niškog Istorijskog arhiva, dobro sakrivena knjiga legendi i proročanstava nastala još u vreme Velikog Nemanje a koja se duboko dotiče današnjice pa i budućnosti našeg lepog grada.

  (11) detaljnije
 • nikola_jpg.jpg

  Krematorijum razuma

  Dok svet razmišlja kako da reciklira i plastiku i ideje, upravitelji naše države od zemlje, u kojoj kad pljuneš rodi nešto, prave deponiju.

  (4) detaljnije
 • Ljuba-Kostic

  Neka nova politika

  Nije se poteglo ni za jednim od mogućih zaštitnih mehanizama koji su mogli i koji i dalje mogu da spreče prevaru birača koji su glasali za jedan politički ''proizvod'' da bi potom, narodski rečeno ''preletanjem'' nosioca mandata u drugu političku opciju, zapravo dobijali nešto sasvim treće. To pravo je u Srbiji ipak moguće ostvariti ukoliko ste recimo kupili patike pa se ispostavi da nisu one koje ste zapravo želeli, ali nije moguće ukoliko su vas slagali vaši politički predstavnici koje ćete potom i pored svega, nastaviti da uredno plaćate tokom trajanja poverenog im mandata.

  (3) detaljnije
 • Mojasevic-Aleksandar

  Žene od sultana

  A mi jadni, ubismo se i briselskim sporazumevanjem i klečanjem u „Ovalnom kabinetu”, i opet, ništa. Neće, pa neće. Dobro, da ne budemo toliko na kraj srca, blesne tu i tamo po koji tržni centar, o putevima da ne pričamo, a šta tek reći o „borbi protiv organizovanog kriminala”.

  (5) detaljnije
 • 720

  "Stojte, galije niške!"

  Bez obzira na trenutni varljivi osećaj vlastne svemoći, bez obzira na povremeni zapenušani delirijum pri pesmi “Pukni, zoro”, čime se, valjda, dokazuje “moderni” patriotizam, bez obzira na poneku fotografiju sa Vida u bermudama, majici na bretele i japankama.

  (29) detaljnije
 • nikola_jpg.jpg

  Pola veka škole Branko Miljković

  Isprva sam mislio da je Branko Miljković mnogo više škola nego što je pesnik. Iskren da budem, tek sam na prvoj proslavi dana škole, kada je neki tamo Uroš, ne znate ga vi, recitovao “Jedan maleni cvet“ saznao ko je taj Miljković.

  (7) detaljnije
 • Petko-Nisavac

  Pismo za prisednika

  I ete,nakanjujem se k'ko da ću zbiram KRIZNI ŠTAB. Te daj malko da razmislim, te daj malko da počekam, te danas je praznik greota je od Gospoda, jutre je nedelja ne raboti se i jedva se reši, u tornik ću počnem s's pisuvanje pa ako da Gospod ću ga završim tam do drugu nedelju. A k'd odstoji desetinu d'na ću mu ga ispratim.

  (10) detaljnije

Naši autori