Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije
U obradi

Gradski prevoz — informacije

Danas je 12. februar 2020. Tačno 12 dana od kada u Nišu važi novi sistem gradskog prevoza. Međutim, ako je verovati sajtu Direkcije za javni prevoz (jgpnis.com), u Nišu su i dalje aktivna četiri prevoznika (npr. Ćurdić koji već dve godine ne vozi u Nišu, ili Direkcija za prevoz koja se više i ne bavi prevozom).

Mapa linija koja je na istom sajtu prikazuje linije koje ne funkcionišu već skoro dve nedelje (npr. 7 je izmenjena, 10 je produžena, 11 na mapi ne postoji itd). Takođe, red vožnje (koji je očigledno ubačen zbrda-zdola) ima neke greške, na primer sedmica i dalje subotom ide do Medoševca sudeći po njemu.

Ako pitamo Google Transit, koji bi trebao da bude pouzdan izvor, i dalje su na snazi stare linije i stari red vožnje. Ranije je bilo hvale kako je Niš prvi grad u Srbiji koji je uveo Google Transit, ali kako stvari stoje biće i prvi grad koji je sklonjen odatle jer očigledno Direkcija za prevoz nije u stanju da ažurira podatke.

Stvari postaju još gore ako pogledamo planplus.rs. Taj sajt se u Beogradu koristi kao validan izvor informacija za gradski prevoz, dok za Niš i dalje postoje linije tipa „Trg Kralja Aleksandra — Branko Bjegović“, koje ne postoje već šest godina. Internet je danas najbitniji izvor informacija i tragično je za grad koji sebe naziva „pametnim“ da ne može da omogući građanima i turistima osnovne informacije.

Verovatno je i veliko očekivanje da će građani moći telefonom da provere kada dolaze autobusi, kao što je to normalno u Beogradu i drugim gradovima. Takođe, ta usluga se obično naplaćuje pa bi i grad i građani imali koristi. Samo 12 dana je prošlo od dugo najavljivane izmene gradskog prevoza i Direkcija je već razočarala.

Градски превоз — информације Градски превоз — информације Градски превоз — информације
Podeli sa prijateljima

Ovaj tekst je nastao uz podršku Ministarstva kulture i informisanja kroz program sufinansiranja projekata iz oblasti javnog informisanja.

prijavi problem

Možete postaviti maksimalno 5 fotografija. Dozvoljeni formati su PNG/JPG/GIF, maksimalna veličina 10MB, minimalna rezolucija 600x600px.

Obavesti me o daljim aktivnostima u vezi sa mojim problemom