Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

10:18, 21. 6. 2012.

Konkurs za zagonetke

zagonetka

Niški enigmatski klub u saradnji sa Enigmatskim savezom Srbije, po 7. put organizuje Festival srpske autorske zagonetke (FEZ).

Konkurs je u toku i traje do 10. avgusta 2012.

Radovi se primaju na [email protected].

Završna svečanost, proglašenje pobednika i podela nagrada obaviće se u Kikindi na 12. Susretima enigmata od  24-26.08.2012. Manifestaciju je podržala Gradska opština Crveni Krst, a pomoć za nagrade pobednicima obećala je i Gradska opština Medijana.

Organizatori su priredili i u saradnji sa beogradskom "Almom" štampali knjigu "ANTOLOGIJA SRPSKE AUTORSKE ZAGONETKE" sa najboljim ostvarenjima sa prvih 5 FEZova, što nameravaju da čine i u buduće. O knjizi je, pored ostalih,  svoje viđenje izneo i ugledni niški profesor Dr Dragoljub B. Đorđević u časopisu za društvene nauke TEME br.2/2011., koji između ostalog ističe:

- Tako li je sa aforističarima i haikuistima, koji pokatkad i budu primećeni od kulturne i akademske javnosti, onda se može naslutiti koliko su tek skrajnuti enigmatičari, koji su daleko od ikakvog književnog i, šire, kulturnog priznanja, jer masa njihovu delatnost smatra čisto zanatskom i profitabilnom, komercijalnom i izloženom tržištu: nema tu ni «m» od nekakve umetnosti i kreacije. Nanovo se greši: retko koji stručnjak će objektivno razgraničiti zanatsku od visokostvaralačke strane u radu enigmatičara.

Takva podoblast enigmatike u celini svakako je autorska zagonetka, koja, čini mi se kao laiku, ima u sebi najviše upliva književnog stvaralaštva. U najmanju ruku, ona jeste plod radionice narodnog duha: «Zagonetaštvo, tj. enigmatika, oblast umetnosti, deo duhovne kulture čovekove, nalazi utočište čoveku čineći mu zadovoljstvo igrom i zabavom» – i dalje «Skoro da nema naroda koji nema svoje zagonetaštvo, a niti jednog kulturnog koji ne neguje autorsku enigmatiku.»2

Više informacija i Zbornik radova sa prošlogodišnjeg FEZa mogu se naći na sajtu ESS www.ess.org.rs.

Podeli sa prijateljima
Pronađite nas na: