Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

16:40, 31. 3. 2011.

Poziv na volontiranje u kampanji za REKOM

Ako želiš da učestvuješ u najvećem umrežavanju mladih u Srbiji i regionu stekneš nova iskustva, znanja i prijatelje, boreći se za humani cilj saznaš više o timskom radu, organizovanju kampanja i javnom nastupu.

Ako misliš da je važno da se konačno utvrde činjenice o svim ratnim zločinima na prostoru bivše SFRJ da porodice nestalih saznaju sudbinu svojih najmilijih da se zločini više nikad ne ponove.

Inicijativa mladih za ljudska prava te poziva da volontiraš u kampanji prikupljanja potpisa podrške za osnivanje REKOM-a, Regionalne komisije koja treba da utvrdi činjenice o ratnim zločinima i drugim teškim kršenjima ljudskih prava počinjenim na području nekadašnje SFRJ od 1991. do 2001. godine.

Hiljade mladih iz regiona biće nosioci prve velike kampanje koja će istovremeno biti sprovedena u svim zemljama bivše SFRJ. Kampanja za REKOM biće dosad najveće umrežavanje mladih u regionu.

Deset godina od prestanka oružanih sukoba na tlu nekadašnje SFRJ:
- ni u jednoj od država nije dovršen popis ubijenih u ratu
- više od 15.000 osoba i dalje se vode kao nestale
- brojevima ubijenih i stradalih često se manipuliše u političke svrhe
- žrtve su marginalizovane, njihovi glasovi se u javnosti retko čuju

Ovi i mnogi drugi razlozi naveli su više od 400 udruženja žrtava, nestalih, logoraša, novinara, organizacija za ljudska prava i 300 pojedinaca, svih nacija i vera sa prostora bivše SFRJ da, okupljeni u Koaliciji za REKOM, zagovaraju stvaranje nezavisne međudržavne komisije.

Tokom aprila i maja u svim zemljama naslednicama SFRJ prikupljaće se potpisi podrške REKOM-u. Ovo će biti prva velika inicijativa sprovedena istovremeno u svim državama naslednicama SFRJ, od kraja oružanih sukoba. Kao najbitniji deo kampanje, volonteri/ke će imati priliku da steknu neverovatna iskustva radeći na prikupljanju potpisa, konferencijama za novinare, javnim događajima… Imaće priliku i da razviju nove veštine, kroz treninge o timskom radu i javnom nastupu, upoznaju mlade iz različitih gradova i zemalja regiona, steknu uvid u organizaciju velike kampanje…

Svi zainteresovani za volontiranje u kampanji skupljanja potpisa širom Srbije mogu se prijaviti slanjem CV-a i kraćeg motivacionog pisma do 15. aprila na [email protected] ili se javiti Inicijativi mladih za ljudska prava na 011 337 07 47. Svi volonteri/ke će po završetku kampanje dobiti sertifikat o volontiranju i preporuku Inicijative mladih za ljudska prava, koji mogu biti dodatne reference u biografiji.

Simbolični potpisi podrške biće 1. juna predati svim parlamentima u regionu, zajedno sa Statutom komisije. REKOM su dosad podržali predsednici Hrvatske i Srbije Ivo Josipović i Boris Tadić, Skupština Crne Gore, Evropska komisija i Evropski parlament, kao i brojne javne ličnosti u regionu. 

Podeli sa prijateljima
Pronađite nas na: