Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

11:18, 31. 5. 2012.

| Društvo

Dogovora još uvek nema – štrajk se nastavlja

Autor:A. S.Izvor:Južne vesti
blagojevic EI
Predrag Blagojević, arhivska fotografija

Predrag Blagojević, poverenik Asocijacije nezavisnih sindikata već 4. dan štrajkuje glađu u prostorijama sindikata u krugu Elektronske industrije. Poslovodstvo “Holding korporacije Ei” dovodi u pitanje zakonitost štrajka.

Blagojević štrajkuje glađu od ponedeljka zbog, kako kaže, neisplaćenih zarada radnicima, visokih plata funkcionera, ali i otpuštanja radnika. On je još u ponedeljak skrenuo pažnju javnosti da je u prostorijama ASNS gde štrajkuje glađu, isključena struja i telefon.

Dopis u kom se traži da se obezbede adekvatni uslovi za štrajk poslat je i poslovodstvu “Holding korporacije EI”.

Poslovodstvo dovodi u pitanje zakonitost štrajka. ei niš arhivska fotografija; foto: Blic

- Evidentno je u samom zahtevu da nije, shodno članu 2. Zakona o štrajku, definisan oblik štrajka, tačnije, da li je štrajk upozorenja ili štrajk iz stava 1. istog člana Zakona. Ukoliko je ovo drugo meni kao ovlašćenom licu – vršiocu dužnosti u Korporaciji nije poznato da je bilo koji zaposleni koji je u radnom odnosu stupio u štrajk. Samom tom činjenicom postavlja se pitanje zakonitosti štrajka u koji je ASNS Ei u Nišu stupio – stoji u zvaničnom saopštenju v.d. Generalnog direktora “Holding korporacije EI” Božidara Petrovića.

Poslovodstvo korporacije navelo je još nekoliko stavki iz Zakona o štrajku koje štrajkači iz ASNS nisu ispoštovali, pa shodno tome, kako stoji u saopštenju, Petrović smatra da štrajkači nemaju prava da od Korporacije zahtevaju poštovanje procedure štrajka i traže omogućavanje adekvatnih prostorija u Korporaciji.

Blagojević je Južnim vestima potvrdio da je odgovor primio i da se trenutno razmatra. Potvrdio je da i dalje nema struju i telefon u prostorijama u kojima štrajkuje.

- Što vi ne pitate Petrovića kolika je njegova plata, a kolika plata njegovog pravnika? Pitajte ga zašto se zaključavaju u zgradi holdinga? Mi zato štrajkujemo, što oni primaju velike plate, a za radnike nema ni minimalac. Ovo glad i prazan stomak progovara – rekao je Blagojević.

Štrajk glađu prema rečima Blagojevića biće nastavljen i narednih dana.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Sindikalka

    18:05 // 4. 6. 2012.

    Pa da najvaznije je da li je Boza obavesten o strajku, mozda Peda treba i da ga obavesti u napred ako ce da umre od gladi da li je umro to nije ni vazno ako nije lagitimno po clanu 2. A prethodnih 15 dopisa i to verovatno nije bio obavesten...a obavesten je kad stignu subvencije da ih podeli na sebe i sebe

  • Todor

    19:45 // 1. 6. 2012.

    Nema plata, nema socijalmnog programa, nema tehnološkog parka, nema pompezno najavljenih investitora Italijana - pametan čovek bi sam otišao sa mesta generalnog direktora!

  • stanko

    23:07 // 31. 5. 2012.

    Rukovodstvo Ei Holdinga stalno menja teze.Najnovija je da štrajk nije zakonit. To je sad kao mnogobitno . A da li je zakonito da radnici ne primaju plate pa ovaj čovek mora štrajkom da ih iznuđuje. I sad ga kažnjavaju otkazom koji mu je dao njegov direktor. Pričaju o otkazu, o zakonitosti, o legitimnosti, o socijalnom programu. A plate ... to ništa!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: