Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

17:17, 2. 12. 2016.

| Društvo

Iako štetan, dalekovod u Pasi Poljani se privodi kraju

Autor:A. S.Izvor:Južne vesti
dalekovod
Apele meštana niko nije čuo; foto: JV arhiva

Dok Ministarstvo građevinarstva već 3 meseca ne odgovara na pitanja novinara, radnici “Elektromreža Srbije” privode kraju izgradnju dalekovoda iznad niškog naselja Pasi Poljana za koji su eksperti rekli da može da ima štetne posledice po građane.

Niška Elektrodistribucija obaveštava meštane Pasi Poljane da struju neće imati tokom vikenda 3. i 4. decembra, jer radnici EMS-a rade na dalekovodu.

Molimo korisnike da uvaže naše izvinjenje, jer je prekid u napajanju električne energije neminovan zbog bezbednosti zaposlenih koji se penju na stubove i rade na ovom području - pišu iz Elektrodistribucije.

Kažu da je “rekonstrukcija neophodna kako bi građani imali redovnije, sigurnije i kvalitetnije snabdevanje električnom energijom”.

Međutim, kako su Južne vesti već pisale, nije reč o rekonstrukciji nego o potpuno novom projektu gde je na trasi starog podignut potpuno nov, duplo jači dalekovod.

Meštani su u strahu od zračenja i zabrinuti za svoju bezbednost pisali peticiju i tražili da se on izmesti iz naselja, ali to nije urodilo plodom.

Dozvolu za postavljanje dalekovoda i sam projekat uradilo je MInistarstvo građevinarstva koje na pitanja novinara Južnih vesti ne odgovara već tri meseca.

Profesor Fakulteta zaštite na radu Dejan Krstić rekao je da su istraživanja pokazala da tako veliki dalekovodi mogu imati štetne posledice po stanovništvo koje živi ispod ili u njihovoj blizini.

Otkriveno je da je povećana incidencija karcinoma i kod odraslih i kod dece. Kod dece preko 3 puta, kod odrasli jedan do 2 puta. Primećene su i promene u ponašanju, pre svega malodušnost, a stvoren je i taj termin “samoubice ispod dalekovoda” - rekao je Krstić.

Na ovaj problem, kako kažu meštani, niko od nadležnih iz Grada nije reagovao, a jedina institucija koja se javila je kancelarija Zaštitnika građana.

Oni su obavestili građane da će su pokrenuli postupak kontrole zakonitosti i pravilnosti rada Ministarsva građevinarstva. Zasada se ne zna dokle se stiglo sa kontrolom.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • prof dr CVETKO prvi

    19:49 // 3. 12. 2016.

    Što ih Pasipoljanci ne blokišu ?

  • ministarstvo

    08:04 // 3. 12. 2016.

    radilo projekat?! Da li je to posao službenika ministarstva? Je li ono radilo i reviziju projekta i izdalo dozvolu? "Kadija te tuži, kadija ti sudi.", princip rada ministarstva, ukoliko imate precizne podatke. Kršim zakone, jer tako mi se može, izgleda, princip je po kome funkcioniše ministarstvo građevine.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: