Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:39, 7. 11. 2014.

| Društvo

"Kec" za niške fakultete

Autor:M. VučićIzvor:Južne vesti
univerzitet.jpg
U izveštaju Beogradske otvorene škole, rad fakulteta niškog Univerziteta ocenjen kao nedovoljno transparentan

Poslovanje gotovo svih fakulteta niškog Univerziteta je netransparentno, jer oni ne daju uvid u informacije koje su od značaja za studente i javnost, rezultati su istraživanja koji je u toku 2013. godine sprovela Beogradska otvorena škola (BOŠ).

Prema izveštaju BOŠ-a, od 11 fakulteta koje pokriva niški Univerzitet, čak sedam je ocenjeno jedinicama, jer na njihovim sajtovima se ne nalazi nijedan, ili skoro nijedan dokument od javnog značaja, niti su te dokumente dostavili nakon što ih je BOŠ tražio na osnovu Zakona o pristupu informacijama od javnog značaja. To su, prema izveštaju BOŠ-a, Ekonomski, Pravni, Filozofski, Građevinsko-arhitektonski, Medicinski, Fakultet zaštite na radu, i Učiteljski fakultet u Vranju.

Prelazne ocene” su dobili Elektronski, Fakultet umetnosti i DIF, jer se na sajtovima ovih fakulteta može naći više od petine traženih dokumenata, ali ni ovi fakulteti nisu korektno dostavili tražene dokumente iako je to bila njihova zakonska obaveza. Trojkama su ocenjeni Mašinski i Prirodno-matematički fakultet, kao i Tehnološki fakultet u Leskovcu, jer javnosti daju uvid u nešto veći broj dokumenata.

U savremenom svetu ne postoji nijedan razlog da se na sajtovima fakulteta ne objavljuju cenovnici usluga, pravilnici koji regulišu studiranje i slični relevantni dokumenti. Ovo bi rasteretilo studente ali i administraciju fakulteta - kažu u BOŠ-u.

Kako kažu u BOŠ-u, svaki fakultet mora da na svoj sajt stavlja sve informacije koje su od značaja za studente i širu javnost. To su između ostalog, prema njihovim rečima, statut i etički kodeks fakulteta i drugi normativni akti, ali i rezultati evaluacija nastavničkog kadra sa imenima i prezimenima profesora, finansijski planovi i izveštaji, a ponajviše, kako kažu, specifikacija školarine, akti kojima se regulišu cenovnici, spisak studentskih taksi sa iznosima.

U BOŠ-u dodaju da bi uvidom u ovakva akta koja precizno definišu troškove studiranja, student makar znao šta plaća, odnosno šta ulazi u školarinu, a šta će mu biti dodatno naplaćeno u toku studija. Ovo je, podsećaju, i zakonska dužnost fakulteta, jer su stupanjem na snagu Zakona o izmenama i dopunama Zakona o visokom obrazovanju, fakulteti dužni da “na svoje zvanične internet stranice postave merila za utvrđivanje visine školarine, i odluku o visini školarine”.

Često se dešava da student plati školarinu 80.000 dinara, a onda u toku godine za ostale takse da još 50.000, za koje ne zna pri upisu. Ima mnogo njih koji ne bi upisali fakultet da su na početku znali koliko će para mimo školarine morati da daju - navode iz BOŠ-a.

Ipak, najbitnije od svega je, dodaju, to što bi transparentno poslovanje poboljšalo sliku fakulteta u javnosti, s obzirom “da smo svedoci sve brojnijih vesti o koruptivnim pojavama na fakultetima u Srbiji”. 

Korupcija na fakultetima svakodnevna

Kako kažu, objavljivanjem ovih bitnih dokumenata, akata, pravilnika, kodeksa, smanjuje se prostor za korupciju na fakultetima. Prema njihovim rečima, sada je praksa takva da studenti ne znaju svoja prava i obaveze, pa se često dešava da budu uključeni u lanac korupcije na fakultetima, a ponekad, kažu, nisu toga ni svesni ,,jer se ne radi o direktnom davanju mita”.

Kao primer takve korupcije, u BOŠ-u navode slučajeve profesora koji uslovljavaju studente da kupe njihovu knjigu, ili obavezne ekskurzije i izlete na pojedinim fakultetima koje nose poene kao deo vežbi. Kao naročito bitan problem, oni ističu i netransparentnost pri zapošljavanju i nepotizam, jer se na fakultetima često raspisuju interni konkursi za već unapred odabrane ljude, i cela procedura se odvija, kako kažu, manje-više mimo javnosti. 

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Tanja

    08:13 // 10. 11. 2014.

    Ništa lepog reći o Fakultetu zaštite na radu: jazbina polipismenih profesora(cast izizecima) drska i neljubazna administracija i prodavanje magle od nečeg što bi se trebalo zvati znanje.UŽAS!

    • Dejan Petković

      18:47 // 10. 11. 2014.

      Potpuno tačno. Čak je i magla loše upakovana. Intersantno je saznati ko su izuzeci!

  • Jole

    01:56 // 9. 11. 2014.

    Niški fakulteti ekonomski, medicinski i pravni prednjače u obmanjivanju svojih studenata.

  • Dusan

    08:21 // 8. 11. 2014.

    Ovi pojma nemaju, ili ih je mrzelo da traze podatke. Ima podataka na sajtovima. Provereno. Bitno da se neka mufljuska organizacija javi s optuzbama a sto prethodno i ne proveri podatke, nema veze

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: