Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

10:00, 19. 2. 2015.

| Društvo

Kese sa smećem u hodniku zgrade - odraz nekulture

Autor:J. CanićIzvor:Južne vesti
smece
Ovo je slika koja je česta u niškim zgradama

U niškim soliterima i zgradama često se u hodnicima, tik ispred ulaznih vrata od stana, mogu zateći kese pune smeća. Komunalna inspekcija ističe da je to kažnjivo po gradskoj Odluci o kućnom redu, ali da mnogi građani to ne znaju.

Nišlija Dragan J. koji živi u zgradi na Bulevaru Nemanjića broj 23 kaže da ga skoro svakog jutra u hodniku “dočekaju” kese za raznim smećem koje tu ostave njegove komšije. Napominje da one tu stoje i više od 24 sata, pa se, posebno leti, širi smrad, a privlače bube i glodari.

Zgrada se redovno čisti, ali higijeničari ne mogu da operu fleke koje su se stvorile na podu hodnika. Zbog nekulture nekih mojih komšija osuđeni smo da svaki put kad izađemo iz stana osetimo neprijatne mirise, a pored toga pojavile su se i bubašvabe - kaže ovaj Nišlija.

On napominje da je zbog nehigijene u celoj zgradi primoran da 5 do 7 puta godišnje prska stan protiv buba.

Ne razumem samo zašto je tim ljudima problem da siđu i bace đubre. Ukoliko već ne mogu, zašto ga stavljaju u hodnik, nek stoji kod njih u stanu - ističe Dragan.


Prijaviti komunalnoj inspekciji

kese-smece5 Hodnik je zajednička prostorija, a ne kontejner Kako objašnjava šef komunalne inspekcije Opštine Medijana Saša Markišić, prema gradskoj Odluci o kućnom redu u stambenim zgradama, stanari se moraju starati o čistoći i urednosti zajedničkih prostorija poput hodnika i podruma i ne mogu ostavljati ništa na stepeništu i u hodnicima.

Kaže da se dešava da Nišlije pozovu komunalnu inspekciju zbog smeća u hodniku, ali da je praksa da se nesavesni građani prvo opomenu.

Većina ljudi ni ne zna da je to kažnjivo i da čine neki prekršaj. Zato uglavnom prvo upozorima i dajemo nalog sa rokom od tri dana da se prostor vrati u prvobitno stanje. Najčešće je to dovoljno, mada uvek ima izuzetaka. Naravno, građani uvek mogu da prijave ako njihove komšije ostavljaju smeće - kaže Markišić.

I dok komunalna inspekcija može zbog ovoga da kažnjava stanare, komunalna policija nema ovlašćenja jer važeća Odluka o kućnom redu u stambenim zgrada datira iz 1991. godine kada ova služba nije ni postojala.

Kako Odluka nije menjana, ne čudi što je za stanare koji u zajedničkim prostorima ostavljaju predmete, uključujući i smeće, predviđena kazna od 2.000 do 5.000 dinara.


(Ne)kultura stanovanja

kese-smece2 Neki "pažljivi" stave i karton kako se ne bi bilo fleka Smeće u hodnicima, buka i ostali problemi koji “muče” one koji žive u stambenim zgradama odraz su, kako kaže Vladan Nikolić iz Kluba predsednika skupština stanara, niskog nivoa kulture stanovanja, ali i nepoznavanja propisa.

On objašnjava da je za podizanje kulture stanovanja potrebno da predsednik skupštine stanara uloži dosta truda i rada, što uopšte nije lako jer većina njih to radi na volonterskoj bazi.

Ono što doprinosi podizanju stambene kulture je i postojanje video nadzora. Komšije se drugačije ponašaju kada znaju da se sva dešavanja u hodnicima snimaju i da vrlo brzo cela zgrada moze saznati ko je ostavio smeće u hodniku ili razbio staklo na ulaznim vratima - kaže Nikolić.

Napominje da uvek treba pokušati “lepim rečima, ali ako to ne uspe, onda slede inspekcije”.

Naše iskustvo pokazuje da se uz pomoc nadležnih inspekcija puno problema može rešiti. Ne uvek na prvu loptu, ali uz malo strpljenja, ponovljenih poziva i prijava, dosta problema biva rešeno - ističe Nikolić.

Ono što je najvažnije jeste da stanari stambenih zgrada shvate da nisu sami, da žive u zajednici i da moraju da budu uviđajni prema komšijama.

Dokumenti za preuzimanje

  1. Odluka o kućnom redu u stambenim zgradama (preuzmi) - 70.17 KB
Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • Nikola

    09:46 // 2. 3. 2015.

    Pozdrav. Ja zivim u novoj zgradi. To je odozgore gladac a odozdole jadac. Imam budalu u potkrovlju koja riba kupatilo ujutro u tri sata i komsiju majmuna koji radi namestaj u potkrovlju?

  • NN

    16:11 // 19. 2. 2015.

    A da li je kaznjivo kuvanje na terasi? Komsija mi je usmrdeo ceo stan, garderobu, dusu,...

    • nn

      18:32 // 19. 2. 2015.

      Ako ti ne smeta smeće i smrad ispred vrata, verujem da ti ovo kuvanje na terasi dođe ko parfem !?

    • M

      19:51 // 19. 2. 2015.

      Brate, kolko ja vidim tebi žena ne kuva pa si ljubomoran na komšiju !? A đubre ipak moraš da bacaš u kontejner !

    • Stam Bolac

      22:40 // 19. 2. 2015.

      Jednom se udala neka nasa za nekog nemca na 48h svadba i pita ga ona voditeljka sta mu se najvise svidja u Srbiji,kaze Svaba:"To sto mogu da raspalim rostilj na terasu i niko nece da pozove muriju" :D

    • Poljoprivredni tehničar

      10:27 // 20. 2. 2015.

      @NN : Blato u zgradi i prljavi hodnici, smrdljivo smeće i kese ispred vrata ti ne smetaju a komšija ti garderobu i dušu usmrdeo kuvanjem na terasi !? Iz kog zaseoka je tvoja duša došla u Niš ?

    • Ejj @ M:

      17:33 // 20. 2. 2015.

      Provalio si "domaćice" što ne kuvaju muževima a smeta im što kod komšije krčka ručak na terasi,svaka čast ! To su one dokone što kafenišu zgradom u pidžami pre podne i ostavljaju papuče ispred stana !

  • ***

    14:28 // 19. 2. 2015.

    Kaznis ceo ulaz zbog nehigijene,pa im dodje da plate preko Obj.naplate.Neka se sami posle tuzakaju kod komunalaca.I sanitarna bi trebala da ima posla,podrumi su zaraza.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: