Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

17:34, 7. 6. 2016.

| Društvo

Kod Prokuplja počeo da radi najveći teleskop u regionu

Autor:Lj. M.Izvor:Južne vesti
Teleskop-na-Vidojevici-foto-Lj.-M..jpg
Glavno ogledalo teleskopa prečnika je 1,4 metra; foto: Lj.M.

Puštanjem u rad najsavremenijeg teleskopa prečnika glavnog ogledala od 1,4 metra, Astronomska stanica na planini Vidojevici kod Prokuplja postala je jedna od vodećih i najsavremenijih naučnih stanica ovakve vrste na prostoru jugoistočne Evrope.

Kontrola i nadzor teleskopa “Milutin Milanković” koji je smešten u pokretnoj kupoli vrši se u realnom vremenu preko interneta, a sam teleskop je dvostruko veći od teleskopa sa kojim su astronomi u Srbiji do sada radili, potuno je automatizovan i, prema proceni astronoma, očekuje se da će omogućiti niz naučnih otkrića u narednom periodu. 2 Teleskop Vidojevica foto: Lj. M. Teleskop se nalazi na 1.155 metara nadmorske visine; foto: Lj.M.

Vrednost teleskopa koji je nabavljen u okviru projekta “Belissima” je oko milion evra, a novac je obezbedila Evropska komisija za istraživanja i inicijativu i resorno Ministarstvo nauke.

Teleskop na Vidojevici će obezbediti posmatranja dalekih nebeskih objekata kao sto su na primer kvazari i udaljene galaksije, dvojni zvezdani sistemi i promenljive zvezde, kao i praćenje malih tela Sunčevog sistema poput kometa i asteroida, sve to korišćenjem različitih astronomskih tehnika. Novi teleskop predstavlja bitan prodor u posmatračkoj astronomiji beogradske Astronomske opservatorije i služiće isključivo u naučne svrhe – kaže Miodrag Sekulić, astronom na astronomskoj stanici na Vidojevici

U organizaciji beogradske Opservatorije na Vidojevici je u toku i naučni skup na kome učestvuje četrdesetak astronoma iz Srbije, Mađarske, Češke, Austrije, Nemačke i Engleske.

Želimo da povežemo naučnike koji se bave astronomijom kako bi razmenili mišljenja i naučne podatke, ali i dogovorimo nove projekte i pravce astronomskog istraživanja – rekao je Srđan Samurović, viši naučni saradnik.

Teleskop na Vidojevici foto: Lj.M. Teleskop nosi naziv po srpskom naučniku Milutinu Milankoviću; foto: Lj.M.Inače, astronomski stručnjaci tvrde da je astronomska stanica nadomak Prokuplja u potpunosti opravdala svoja očekivanja i pretpostavke da je nad Vidojevicom nebo kristalno jasno i najprozračnije u čitavoj Srbiji.

Izgradnja opservatorije na Vidojevici započeta je 2005. godine, gde je na 1.155 metara nadmorske visine ranije napravljena kupola u kojoj je 2011. godine postavljen manji teleskop prečnika 60 centimetara.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Minja Bjelica

    11:42 // 8. 6. 2016.

    Ovo je vrlo znacajno kako za jug Srbije tako i za celu Srbiju ali je neshvatljivo da put od Prokuplja do Vidojevice bude u onako KATASTROFALNOM stanju.Poziv nadleznima da konacno posle 35 godina asfaltiraju deonicu od 16 kilometara a ne da brukamo Srbiju pred naucnicima iz regiona i Evrope.

  • Dexter

    01:15 // 8. 6. 2016.

    Sjajna prilika da se podstakne razvoj astronomije na jugu Srbije. Malo je poznato da su kljucnu ulogu u otvaranju stanice na Vidojevici imali profesori niskog Univerziteta. A Nislija Miodrag Sekulic iz teksta vec dugo je mozda najbolji srpski astronom amater. Izlozbe njegovih astro-fotografija drzane su u Nisu, Beogradu... Romanticna prica o ljubavi prema zvezdama pretocenoj u posao.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: