Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

10:39, 16. 9. 2010.

| Društvo

Leskovac dobija prvu solarnu elektranu

Autor:Danilo KocićIzvor:Južne vesti
Biljanica, gde će se graditi prva solarna elektrana u Srbiji

LESKOVAC - Do kraja 2011. godine trebalo bi da bude sagrađena prva solarna elektrana u Srbiji jačine 1 MW i ukupne vrednosti od 4 do 4,5 miliona evra – saznali smo u lokalnoj samoupravi Leskovca.

Idejni tvorac i jedan od finansijera je Globus auto d.o.o. iz Pančeva, a izradu studije opravdanosti, kao i glavni projekat trebalo bi da uradi Fakultet tehničkih nauka u Novom Sadu.

Gradsko veće Leskovca prihvatilo je ovu ideju. Lokalna samouprava će biti takođe jedan od finansijera. Predviđeno je da deo zajedničkog projekta bude opremanje lokacije površine od pet do šest hektara uključujući i prilaznu saobraćajnicu do ulaza u krug energetskog objekta. Takođe će lokalna samuprava izraditi sva planska dokumenta iz njene, kao i nadležnosti ministarstva, a obezbediće i građevinsku, odnosno upotrebnu dozvolu.

Pedeset odsto cene projekta, odnosno 50.000 evra trebalo bi da budu operativna do 10. oktobra ove godine. Drugi deo sredstava za izradu projekta obezbediće Globus auto.

Predviđeno je da treći finansijer bude jedna strana firma, partner Globus auta iz Kine, Hrvatske, Slovenije ili Portugala, koja bi nabavila oko 60 odsto potrebne opreme.

Vrednost ove investicije procenjuje se na oko 4-4,5 miliona evra, a vek trajanja objekta je 25 godina i posle rekonstrukcije može biti produžen na još 20 godina.

Solarna elektrana bi zapošljavala 20 radnika, povremeno oko 50, a na njenoj izgradnji bilo bi angažovano 200 radnika.

Predviđeno je da izgradnja elektrane započne početkom naredne godine, a do kraja 2011. godine bi bila završena.

Prema predlogu pančevačke kompanije Globus auto, moguće je i otvaranje posebnog pogona gde bi radilo od 200 do čak 1.000 radnika. U njemu bi se proizvodili vatro-solarni sistemi za javnu rasvetu i tzv. LED sijalice i lampe za javnu rasvetu i domaćinstva koji smanjuju utrošak energije za 80 procenata.

Gradsko veće Leskovca prihvatilo je predlog o gradnji solarne elektrane u Leskovcu. Prema predlogu gradonačelnika Slobodana Kocića, elektrana bi bila podignuta u blizini sela Biljanice, jer za to postoje svi potrebni uslovi.

Slobodan Kocić, gradonačelnik Leskovca, ističe da će se elektrana graditi na devastiranom terenu, koje je pogodno za ovu vrstu investicije. On dodaje da realizacijom ovog, ali i niza drugih programa, lokalna samouprava pokazuje da je dobar domaćin.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: