Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:59, 4. 4. 2016.

| Društvo

Manje osmaka - manje odeljenja za upis, na udaru i gimnazije

Autor:S. J. Izvor:Južne vesti
Đaci
Manje osmaka, manje i mesta za upis; foto: ilustracija: JV

Prema preliminarnom planu upisa, srednje škole u Nišavskom, Pirotskom i Topličkom okrugu mogu ostati bez ukupno 20 odeljenja, a bez po jednog i niške gimnazije - "9. maj" i "Svetozar Marković". U Školskoj upravi kažu da je to nužno zbog manjka đaka, a direktori da su iznenađeni.

Kako ističe načelnik Školske uprave Nišavskog okruga Dragan Gejo, ovakva odluka "nije proizvoljna, već je ustaljena praksa kada se smanjuje broj đaka". To potkrepljuje podatkom da Niš ove godine ima 2.500 osmaka, čak hiljadu manje nego pre 10 godina

Ne možemo da imamo isti plan upisa 2006. i 2016. godine. Kvota je 30 učenika po odeljenju, a Ministarstvo dozvoljava samo 5 odsto preko te kvote. Na 2.500, to je još 125 učenika, tako da je napravljeno 1.625 mesta - kaže načelnik.

Dodaje da pri planu upisa "mora da brine o svim školama, prati privrednu komoru i tržište rada", ali i da postoje dogovori od ranije.

Reč je o školama koje su prednjačile sa brojem odeljenja, kao Gimnazija "Svetozar Marković" sa 9 odeljenja za srednjoškolce i još dva za sedmake i osmake, to je jedna gigantska gimnazija. "Bori" i "Sremcu" već je po jedno ukinuto sa 7 na 6, a dogovor sa Gimnazijom "9. maj" da jedne godine bude 6, a jedne 5 odeljenja stoji još od kad sam prethodni put bio načelnik - kaže Gejo.

Sve ovo je, dodaje načelnik, preliminarno.

Direktori će sada da vide šta mogu da urade, tražiće od mene da dam predlog. Ako budu u u pravu, onda ja, školska uprava i direktori pišemo zajedno ministru. Nije još gotovo, imamo još petnaestak dana do konkursa - kaže načelnik.


Direktori gimnazija: "Šokirani smo"

Bez obzira što odluka nije konačna, direktori dve niške gimnazije rešili su da reaguju i da traže objašnjenje za ovakvu mogućnost, pogotovo zato što se ona ne slaže sa Strategijom razvoja obrazovanja u Srbiji do 2020. godine, koja previđa "povećanje broja učenika u četvorogodišnjim srednjim školama, a pre svega u gimnazijama".

Svi u školi smo šokirani ovakvom odlukom. Zakazali smo vanrednu sednicu Nastavničkog veča i Školskog odbora da se čuju naša mišljenja - kaže direktor Gimnazije "9. maj" Nebojša Lekić.

On dodaje da ni on, ni njegov kolega iz Gimnazije "Svetozar Marković" Marijan Mišić, ne prihvataju objašnjenje da se iz bilo kog razloga gimnazijama ukidaju odeljenja i da se nadaju da će na kraju "zdrav razum prevladati".

Svesni smo toga da postoji problem broja učenika, ali smatramo da nije rešenje da se preko noći ukinu odeljenja bez diskusije, rasprave i ozbiljnijeg planiranja. Izostala je ozbiljnija komunikacija sa direktorima škola koji imaju možda nešto da predlože - kaže Mišić.

Podsetimo, niške gimnazije "9. maj", "Stevan Sremac" i "Bora Stanković" izgubile su po jedno odeljenje i 2013. godine, bez obzira na to što su tada protiv toga reagovali političari, rektor Univerziteta u Nišu i dekani fakulteta, a zaposleni u prosveti protestovali i pisali peticije.

Sada su niške gimnazije svojim planom upisa tražile da zadrže prošlogodišnji broj odeljenja - "9. maj", "Stevan Sremac" i "Bora Stanković" po šest, a "Svetozar Marković" devet. 

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • maksimum018

    19:39 // 5. 4. 2016.

    Svako ko malo razmisli shvatiće da mi ne možemo da se takmičimo kvantitetom sa Kinom, Indijom i ostalim državama koje imaju preko 100 miliona ljudi. Jedini način da opstanemo je da se takmičimo kvalitetom a kvaliteta nema bez ulaganja u obrazovanje. Smanjiti broj učenika u odeljenju i povećati kvalitet nastave. Ne treba otpuštati profesore već radnike u javnim firmama koji sede i ništa ne rade.

  • Tina

    15:00 // 5. 4. 2016.

    Gimnazija Svetozar Marković bila je "domaćin" jednog takmičenja i boraveći tamo imala sam utisak da je previše "aktivnosti''bilo te subote.Ulazilo se izlazilo,smenjivale grupe:talentovani,sekcije, seminari,treninzi,mala deca (osnovci)......pre mi lici na haos nego na radnu atmosferu.Neko je to odobrio-talente za x stvari i dodata nastava na strani jezik.Podržavam stav g.Geja.

    • Dexter

      15:45 // 5. 4. 2016.

      Znači, Tina, vi smatrate da je škola tim bolja što je manje aktivnosti u njoj? Naročito ako je reč o školi koja konkuriše za gimnaziju od nacionalnog značaja. Bravo! Vi ste pravo oličenje duha onih koji bi sve što je sjajno i briljantno uništili i sveli na prosek. Dakle, predstavnik konzervativne većine u Srbiji, koju ova vlast tako verno zastupa.
      Užasnut sam.

  • Miloš Vučić

    10:01 // 5. 4. 2016.

    Prava prilika da se poveća kvalitet nastave smanjenjem broja učenika. U mojoj generaciji je bilo i par suludih odeljenja sa preko 40 učenika. Tu rada i učenja jednostavno nema.

    • Bilo bi lepo

      13:55 // 5. 4. 2016.

      ali ne verujem, one jadnike sto imaju mali fond oterace, ovi sto ostanu povecace kriterijum, tako da privatni casovi postanu neohodni, koje ce opet drzati ovi sto su ih oterali..prosli smo mi 90te

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: