Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

10:18, 17. 11. 2014.

| Društvo

Na poklon osnovcima i "online" časovi fizike

Autor:S. JanačkovićIzvor:Južne vesti
Uci-slobodno
Sajt "Uči slobodno" često predstavljan na konferencijama

Nakon što je kreirao i preko interneta osnovcima omogućio besplatno korišćenje video lekcija srpskog jezika i matematike, niški profesor Saša Popović dopunjava tu ponudu časovima fizike.

Do kraja godine, sve lekcije tog predmeta propisane školskim planom i programom za VI i VII razred osnovne škole, predstavljene tako da ih osnovci lako razumeju, biće "okačene" na Popovićev edukativni sajt "Uči slobodno". Naredne godine materijal za učenje, vežbanje i obnavljanje dobiće i osmaci.

Osnovci, ali i njihovi roditelji, mogu da na zanimljiv način izučavaju kretanje, pretvaranje mernih jedinica, ravnomerno pravolinijsko kretanje, silu... Uz objašnjenja i animacije, đacima su na raspolaganju i zadaci, ali sa postupkom koji vodi do rešenja. zadatak Lekcije objašnjene jednostavnim jezikom primerenim đacima

Objašnjavam jednostavno i primereno uzrastu i predznanju dece, ne opterećujem ih komplikovanim izrazima. Lekcije su ukalupljene u plan i program, bez obzira na različite školske udžbenike, ali sa uvidom u njih - kaže Popović.

Ovaj nagrađivani profesor lekcije kreira, snima, montira i postavlja na sajt svakog dana, u čemu mu pomaže nastavnik fizike Jugoslav Đorđević.

Popović ne planira da se na fizici zaustavi. Ako njegove ideje i dalje budu finansijski podržavane na projektnim konkursima, na internetu će se naći i početnički informatički kursevi.

Sve ovo pravim i za svoju decu koja sada imaju 3 i 6 godina. Želim da i oni mogu jednog dana iz toga da uče. Matematika je ista sada kao što je bila, a takva će i biti. Zagovornik sam toga da znanje treba da bude besplatno - ističe Popović.

Njegove video lekcije odlična su zamena za propušten čas u školi, ali i dopuna redovne nastave. Mogu se koristiti i unapred, kako i piše u uputstvu na sajtu "Uči slobodno".

Njega mesečno poseti oko 70.000 dece, duplo više nego što je to bio slučaj pre godinu dana. Petina poseta dolazi iz Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Makedonije.


Lekcije dostupne i bez interneta

Diskovi sa lekcijama fizike biće dostavljeni svim niškim osnovnim školama koje u svojoj kolekciji već imaju Popovićeve video kurseve matematike i srpskog jezika.

Pošto su edukativni diskovi pod "CC licencom", dozvoljeno je njihovo kopiranje, tako da na ovaj način mogu da uče đaci i bez interneta. 

Lekcija: Vreme i brzina kretanja

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • javorka punos

    14:29 // 22. 12. 2016.

    svaka cast za skraceno objasnjenje. Glasam da ovaj profesor pise program za udzbenike za nasu djecu a ne ovo opsirno sto su ukljucili cijelu porodicu pa ne znaju sta sve treba da uce samo gube volju za ucenjem i samom skolom..svaka cast...pravi pedagog.

  • Stam Bolac

    15:30 // 23. 12. 2014.

    Neko je pravi pedagog i ima cilj da obrazuje nasu decu a ne da odbije drzanje nastave. Svaka cast. Po meni, jos jedna licnost godine pored prosjaka koji je vratio novac! Postovanje pravim ljudima!

  • NINI

    14:08 // 21. 11. 2014.

    Ideja i realizacija su za svaku pohvalu, lepo i plemenito delo. Ono što je manje jasno je ovo-- čovek radi u prosveti, prima platu, ide mu staž, a ovamo tverdi da znanje treba davati besplatno?

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: