Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

09:00, 4. 7. 2016.

| Društvo

Niški osnovci “izgradili” Teslin toranj u video-igrici

Autor:M. VučićIzvor:Južne vesti
minecraft-foto:-youtube
Svetski poznatu igricu "Minecraft" Nišlije kreativno iskoristile; foto: youtube.com

Četvorica učenika sedmog razreda niške OŠ “Sreten Mladenović Mika” u svetski poznatoj igrici “Majnkraft” napravili su edukativni Teslin toranj i zahvaljujući toj ideji ušli među 10 najboljih škola iz cele Srbije u takmičenju “Budi kao Tesla”.

Ovo nacionalno takmičenje inspirisano je životom i dostignućima Nikole Tesle, sa idejom da osnovci iz cele Srbije kroz svoje projekte popularizuju život i rad najvećeg srpskog naučnika.

Do 16. juna je na konkurs pristiglo preko stotinu radova iz 42 škole, a među deset najboljih su se, zajedno sa vršnjacima iz Zaječara, Požege, Kraljeva, Beograda, Kikinde, Kragujevca i Banatskog Karađorđeva, našli i učenici ove niške škole.

minesraft-sreten-mladenovic-mika Kviz znanja u Teslinom tornju; foto: youtube.comI dok je učenicima na raspolaganju bila mogućnost da na konkurs pošalju video ili audio zapise, slike ili fotogradije, tekstove i grafičke dokumente čija se tematika može povezati sa Teslinim radom, Nišlije su se odlučile za video-igricu.

Dve nedelje su sedmaci Luka Veličković, Milutin Kocić, Uroš Marković i Nikola Stamenković, pod mentorstvom nastavnika tehničkog i informatičkog obrazovanja Aleksandra Stojkovića, “gradili” Teslin toranj na poljima svetski poznatog “Majnkrafta”.

Unutar “tornja“ postavljene su table sa pitanjima o Teslinom životu i radu, a svakim tačnim odgovorom na pitanja u ovom svojevrsnom kvizu, igrač prikuplja poene i prelazi nivoe.

Nastavnik Stojković kaže da je video-igrica bila dobar način da se spoje edukacija i zabava.

Neki su snimali filmove, radili pozorišne predstave, eksperimente, a mi smo hteli smo da budemo različiti. Iskoristili smo za to popularni “Majnkraft”, koji se zasniva na sklapanju kockica i blokova od kojih se mogu praviti građevine.  U šestom razredu se na tehničkom prave makete raznih građevina, pa zašto ne bi i u igrici - objašnjava nastavnik.

Kako kaže, na Zapadu postoji trend da se igrice upotrebljavaju u nastavi, jer je to odličan način da se deci približi nauka kroz tehnologiju koju svakodnevno koriste.

Manje od dve nedelje im je bilo potrebno da naprave toranj. Bilo im je veoma zanimljivo i jako su se posvetili tome pored svih obaveza koje su imali pred kraj školske godine. Ja sam samo dao ideju, a rad je u potpunosti njihov - objašnjava Stojanović.


Otvoreno glasanje, pobednik dobija “digitalnu učionicu”

Glasanje za najbolji učenički projekat od ovih deset traje od 27. juna do 8. jula, a najbolja škola dobiće vrednu nagradu - “Samsung” digitalnu učionicu.

Digitalna učionica za pobedničku školu obuhvata 30 “Samsung” tableta, 30 maski za tablet, jedan štampač, jednu elektronsku tablu, jedan klima uređaj, “Cisco” oprema i instalacija i renoviranje učionice - navodi se na sajtu takmičenja.

Nikola-Tesla-by-Sarony-c1898 Takmičenje u čast najvećeg srpskog naučnika; foto: WikipediaSve radove možete razgledati ovde i glasati, a ukoliko želite da svojim glasom podržite baš ove mlade Nišlije i pomognete im da osvoje nagradu, to možete učiniti ovde, klikom na "palac" ispod videa. 

Pobednik će biti proglašeni 10. jula, kada će biti dodeljena i nagrada.

Nagradni konkurs „Budi kao Tesla“ organizuje Muzej Nikole Tesle uz podršku partnera Kompanije Samsung Elektroniks i Zavoda za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja Republike Srbije. 

"Teslin toranj" u "Majnkraftu"

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • David

    01:01 // 5. 7. 2016.

    Ja sam napravio Pitagorino stablo u "Minecraft"-u.

  • Aja

    12:22 // 4. 7. 2016.

    Svaka čast,budućnost ovog grada

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Ne znam da li je Perišić geometar, arhitekta ili lekar.

Marina Matejević čitalac

Tekst: Perišić: Nova zgrada Hitne pomoći biće kod "Stop šopa"

Pronađite nas na: