Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

13:52, 8. 2. 2011.

| Društvo

Protest Roma u Beloj Palanci

Autor:Lj.S.Izvor:Press
foto: Press

BELA PALANKA - Pedesetak Roma protestovalo je ispred zgrade Elektrodistribucije u Beloj Palanci tražeći od „Elektroprivrede Srbije" da im se otpišu dug za neplaćenu struju koja su u proseku između 200.000 i 300.000 po porodici, prenosi Press.

Ukupna dugovanja stanovnika Bele Palanke iznose 36 miliona dinara, a čak 32 miliona su dugovanja oko 500 romskih domaćinstava.

Šef kancelarije za romska pitanja u opštini Bela Palanka Ljubiša Alić kaže za Press da se zahtevi belopalanačkih Roma odnose na ukidanje kamata na dugove.

- Reč je o domaćinstvima koja su u većini korisnici socijalne pomoći i bez zaposlenja tako da nemaju mogućnosti da plaćaju račune. To je ogroman problem koji potresa najsiromašniju opštinu u celoj Srbiji. Uputili smo brojne zahteve raznim ministarstvima, EPS-u i drugim institucijama. Naš zahtev je da se kamata koja se godinama gomilala otpiše. Mi smo spremni da plaćamo tekuću potrošnju, a da se dugovanja po osnovu kamata stopiraju, otpišu ili reprogramiju na rok od 10 godina jer je reč o ogromnim svotama novca. Ako nam EPS ne izađe u susret, nastavićemo sa protestima do ispunjenja uslova. Isključenja struje su svakodnevna i ljudi su stvarno u agoniji - kaže Alić za Press.

Prema rečima šefa poslovnice Elektrodistribucije u Beloj Palanci Branislava Stefanovića, u rešavanje ovog problema potrebno je da se uključi veliki broj institucija.

- Reč je o ljudima sa veoma malim primanjima tako da se bojim da, čak i ukoliko im UO EPS-a odobri reprogram dugova na osnovu kamate na period od 10 godina i otpiše 35 procenata zaostale kamate, oni i dalje neće biti u situaciji da izmiruju svoje račune. Od njih tražimo da redovno izmiruju svoj mesečni račun i nešto od starog dugovanja i mislim da je to maksimum što EPS njima može da pomogne. Trebalo bi da potraže pomoć i od Ministarstva za rad i socijalnu politiku, traže donacije i pomoć od opštine - kaže Stefanović za Press. 

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • pera ciganin

    17:25 // 11. 10. 2011.

    kako ih nije sramota da ovo pisu!Imaju sva prava i privilegije, a po ceo dan se samo secu ulicama i nista ne rade i gledaju sta ce da ukradu!!Pa normalno je da im traze pare za struju , to i nama traze Srbima.Neka meni odpisu kad i njima!!!!!

  • goki

    17:20 // 8. 2. 2011.

    od1990 sve do sada imampriznanice da sam placao potrosnju.ovaj dug je kamata na kamatu na kamatu zasto nas ne tuze?nesmeju jer ce sud da otpise kamatu .ati brale dodji da zivis u palanku a da si cigan da vidim kako ces da nadjes poso .

  • goki

    16:45 // 8. 2. 2011.

    po dodji zivi ti u palanku a jos da si ciganin pa da vidim de ce da nadjes poso i kako ces da platis dugove i od cega ces da zivis

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: