Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:15, 3. 7. 2013.

| Društvo

Protest radnika u Dimitrovgradu

Autor:Miroslav NackovIzvor:Južne vesti
490x370-dimitrovgrad-obilaznica.jpg
Obilaznica, Dimitrovgrad; foto: plusonline.rs

Radnici Omladinske zadruge Pirot koji su radili za austrijsku „Alpinu“ na Koridoru 10 nastavili su blokadu upravne zgrade preduzeća „Koridori Srbije“ u Dimitrovgradu tražeći da im se isplate zaostale 4 plate.

Nezadovoljstvo 49 radnika koji su se jutros okupili izazvala je i vest da je austrijska „Alpina“ za koju izvode poslove na obilaznici kod Dimitrovgrada, objavila bankrot, a protestu se pridružio i Veroljub Đurić, predsednik Upravnog odbora privrednog preduzeća Omladinska zadruga Pirot.

On kaže da se problem pojavio još marta meseca, kada je postalo jasno da se kasni sa isplatom zarada. Od nadležnih su dobijali obećanja da će sve biti isplaćeno na vreme, a sledeći korak, prema Đurićevim rečima je odlazak u Beograd i razgovor sa nadležnima u preduzeću „Koridori Srbije“.

Zaposlenima je saopšteno da su iz preduzeća od danas na godišnjem odmoru i da će im, nakon toga, ugovori o radnom odnosu biti raskinuti.

Prema rečima predsednika opštine Dimitrovgrad Nebojše Ivanova ovaj problem je koliko pravne, toliko i socijalne prirode, što je loše za sredinu i zato lokalna samouprava podržava mere koje su sami radnici preduzeli u nastojanju da naplate svoja potraživanja i učiniće sve da im u tome i pomogne, a kako nam je rečeno, već je ostvaren kontakt sa preduzećem Koridori Srbije i zatražen je razgovor za početak naredne sedmice.

Austrijska "Alpina“ je, prema našim saznanjima, proglasila bankrot jer nije uspela da se dogovori sa poveriocima o reorganizaciji isplate duga, a firma je angažovana na izgradnji autoputa od Pirota do Dimitrovgrada i obilaznici oko Dimitrovgrada do granice s Bugarskom, osim dva tunela, čija je izgradnja poverena grčkoj "Terni“

Ukupna dugovanja prema zaposlenima su oko 20 miliona dinara u bruto iznosu i ukoliko se ne isplate zaostala lična primanja, zaposleni najavljuju i radikalnije mere protesta.

Carinarnica Dimitrovgrad je 2. jula, zbog neizmirenih carinskih obaveza, stavila pod carinski nadzor 19 mašina i kamiona, vlasništvo „Alpine“, čija se vrednost procenjuje na 1,4 miliona evra.


Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • miodrga

    16:47 // 3. 7. 2013.

    Ti mora da radis na budzetu pa sto bi se sekirao sto privatni sektor kasni sa platom. Da li si ti mozda zaradio svoju platu. Cuti tu zivis u Srbiji

    • Anon

      12:31 // 6. 7. 2013.

      Radim u privatnoj firmi a radio i kod malih privatnika i cim su poceli da kasne napustio sam ih.Ali kao to objasniti nekom ko je bio 500 godina pod turcima.:)

  • Anon

    15:48 // 3. 7. 2013.

    Ne razumem ljude koji rade 4 meseca bez novca.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Ne znam da li je Perišić geometar, arhitekta ili lekar.

Marina Matejević čitalac

Tekst: Perišić: Nova zgrada Hitne pomoći biće kod "Stop šopa"

Pronađite nas na: