Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

13:17, 28. 9. 2015.

| Društvo

Prve Godišnje nagrade LAF-a za borbu protiv korupcije

Autor:S. J.Izvor:Južne vesti
Djokica-Jovanovic
"Đokica Jovanović je pokazao šta znači imati integritet kao građanin"; foto: D. M. Car

Ravnopravni laureati Godišnjih nagrada za borbu protiv korupcije, koje je niški Lokalni antikorupcijski forum na Međunarodni dan javnosti da zna dodelio prvi put, su Đokica Jovanović i Dragana Sotirovski. 

Za njih dvoje je, kako objašnjava žiri, stiglo 5 od ukupno 7 predloga za kandidate, tako da odluka, kažu, nije bila teška. Kako je obrazloženo na svečanosti u Gradskoj kući, Jovanović je kao predstavnik Udruženja skupštine stanara "pokazao šta znači imati integritet kao građanin, intelektualac, pa i narodni tribun".

Kao profesor nije pripadao partijama ili drugim interesnim grupama, niti je smatrao da bi trebalo da napreduje kroz trgovinu uticajem. Nije bio deo mejnstrima, već je smatrao da mu je obaveza, a i javni interes, da ukazuje na koruptivne dimenzije društva - reči su kojima je Jovanović pozvan da primi nagradu.

Dragana-Sotirovski-LAF "Dragana Sotirovski je doprinela promovisanju i zaštiti uzbunjivača"; foto: D. M. CarNovinarka RTS-a Dragana Sotirovski je, kako kažu u LAF-u, ovu godinu obeležila izveštavanjem o korupciji i drugim nepravilnostima u Specijalnoj bolnici u Sokobanji zbog čega joj je prećeno i protiv nje su podnošene krivične prijave i tužbe.

Ona je proglašavana personom "non grata" u toj ustanovi, što je svakako ekskluzivitet u srpskom novinarstvu. Kroz izveštavanje o toj temi doprinela je promovisanju i zaštiti uzbunjivača - obrazloženjeno je na svečanosti.


"Južnim vestima" Povelja za doprinos borbi protiv korupcije

Uz obrazloženje da su otvorile niz tema o korupciji, nepravilnostima u radu funkcionera i institucija i drugim anomalijama u javnom sektoru u Nišu i na jugoistoku Srbije, "Južne vesti" su jedini medij koji je od niškog Lokalnog antikorupcijskog foruma dobio Povelju za doprinos borbi protiv korupcije.

Mladen-Jovanovic-Predrag-Blagojevic "Južnim vestima" Povelja za doprinos borbi protiv korupcije; foto: D. M. CarOva povelja dodeljena je i Udruženju predsednika skupštine stanara i vlasnika privatnih zgrada Niša jer je "demonstriralo značaj građanskog aktivizma", funkcioneru lokalne samouprave Milošu Grozdanoviću koji je u budžet vratio nezakonito obračunavane funkcionerske dodatke na platu, kao i članovima koji su zbog obaveza napustili LAF - Mladenu Jovanoviću i Igoru Milosavljeviću.

Dodeljena su i priznanja za uspešnu saradnju sa LAF-om "Medija i reform centru", Niškoj televiziji, portalu "Građanin", Medijskom istraživačkom centru, novinarki Dušici Dejić, novinaru Miloradu Doderoviću, Draganu Petkoviću, Birou za društvena istraživanja i Agenciji za borbu protiv korupcije.


Šta je sve korupcija?

U LAF-u su pre dodele nagrada prisutnima skrenuli pažnju na to da korupcija nije samo "plava koverta - primanje i davanje mita, već čitav niz štetnog i protivzakonitog ponašanja, čiji je cilj korišćenje funkcije, položaja, ovlašćenja i moći radi sticanja lične, privatne i partikularne koristi".

Pojavni oblici korupcije su zloupotreba službenog položaja, trgovina uticajem, sukob interesa, zloupotreba javnih nabavki, zloupotreba institucija konkursa, partijsko zapošljavanje, nepotizam, kronizam ili izvikana "veza" koja je ovde, nažalost, postala običaj - objašnjavaju u LAF-u.

U LAF-u se nadaju da će ove nagrade podstaći i ohrabriti Nišlije i ostale građane na aktivniju borbu protiv korupcije koja je, kako kažu, još uvek sistemska i širokorasprostranjena.  

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • нисамнисвестанколикомисмета

    14:50 // 29. 9. 2015.

    Људи, да ли ја то добро видим? Документи који су уручени добитницима имају званични лого Града Ниша (дакле органа власти Републике Србије) а написани су на латиници?
    Не могу да верујем да то нико није приметио! Званични документ државе Србије није на службеном писму Републике Србије!!!

    • Zoran Gavrilovic

      12:25 // 30. 9. 2015.

      A kako se vi zovete? Imate pravo da napisete na i na latinici i na cirilici!

  • Dragan

    13:38 // 29. 9. 2015.

    Dobro je sto medju nagradjenima ima i politicara - profila kao sto je gosp. Grozdanovic iz "Niske Price" kao i profesor Jovanovic. U svakom slucaju narod bi trebao da obrati vise paznje na ljude ovakvih kvaliteta i bira bolje na izobrima !

  • Mile

    09:59 // 29. 9. 2015.

    Ma lepo podeliste nagrade... Svaka čast ovim ljudima. Nego jel uhapsiše nekog zbog korupcije. Izem ti državu.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Želeo bih da zahvalim ovoj vlasti jer su od prosečnog niškog vozača napravili veoma veštog vozača koji zaobilazi rupe poput profesionalnih trkača. Saobraćaj je bezbedniji jer vozači, da ne bi oštetili vozila, moraju mnogo dobro da voze.

Savetnik čitalac

Tekst: Saobraćaj u martu bio bezbedniji nego prošle godine, podaci su niške policije

Pronađite nas na: