Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

08:50, 12. 2. 2016.

| Društvo

Udruženje stanara: Bahato poslovanje Vodovoda

Autor:J. CanićIzvor:Južne vesti
stanari
Tribina posvećena poslovanju održana u MZ Božidar Adžije; foto: J. C.

Tenderi vredni milione za nabavku venecijanera, ogromne sume novca izdvojene za troškove reprezentacije, službena putovanja i reklamiranje, kao i veliki broj radnika u administraciji, samo su neki od pokazatelja bahatog i nedomaćinskog poslovanja JKP “Naissus”, smatraju u niškom Udruženju stanara.

Na tribini koju je Udruženje predsednika skupštine stanara organizovalo govorilo se o radu niškog preduzeća “Naissus”, a kritike su nizale jedna za drugom.

Stanari su pre svega istakli da su na njihove upite o poslovanju iz Vodovoda odgovorili uopšteno, te da su analizirali ono što im je dostupno.

U Izveštaju poslovanja za 2014. godini navodi se da je likvidnost preduzeća otežana, dok se da druge strane te iste godine izdvojilo preko 2 miliona dinara za reklamiranje, 14 miliona za ostale usluge za koje nije navedeno na šta se tačno misli - rekao je Slavoljub Savić, predsednik pododbora Udruženja za Vodovod.

stanari-tribina3 Brojne zamerke na rad Vodovoda; foto: J. C.On ističe da je potrošeno preko 3,5 miliona za troškove reprezentacije, što je dnevno oko 13.000 dinara, oko 3 miliona je dato na putovanja, a tu je i trošak od oko 21 milion za sudske takse i donacije, koji takođe, kako napominje Savić, nisu detaljno obrazloženi.

17. novembra 2015. godine zaključili su ugovor za kupovinu venecijanera i zavesa u iznosu od 2 miliona i 500 hiljada dinara. Sa istom firmom su zaključili ugovor, opet za venecijanere i zavese i ranije, 12. maja 2015. i to u vrednosti od 1,1 milion dinara - rekao je Savić.

Članovi Udruženja stanara istakli su da broj zaposlenih u “Naissus” raste iz godine u godinu, te da je, prema podacima koje su im dostavili iz ovog preduzeća, u 2005. godini bilo 690 radnika, 2011. godine 728, potom u 2012. njih 788, dok je se u Izveštaju o poslovanju za 2014. godine navodi da ih ima 804.

Iz Udruženja pitaju i zašto većina njih radi u administraciji, a ne u proizvodnji, a čude se i tome što u Službi za odnose sa javnošću rade 24 osobe.

Ovo pokazuje nedomaćinsko i rasipničko poslovanje i smatram da je krajnje vreme da i ovo preduzeće uskoro poseti Državna revizorska insitucija - poručio je Savić.


tribina-stanari2 Ne odustaju od protesta; foto: J. C.Iste boljke svih preduzeća

Jedan od osnivača Udruženja Đokica Jovanović istakao je da su njihove analize poslovanja Toplane, Parking servisa i Vodovoda, pokazale da ova javna preduzeća imaju puno toga zajedničkog.

Imaju više birokratije nego proizvodnog dela, a trebalo bi da bude obratno. Partijsko zapošljavanje je jedini kriterijum zapošljavanja, a tu je poslovanje sa gubitkom zbog bahatnih odluka - rekao je Jovanović.

On je napomenuo da će se članovi Udruženja posebno pozabaviti i radom JKP “Objedinjena naplata” koje je, kako je rekao, “fantomska organizacija”.


Spremaju se krivične prijave protiv funkcionera, kao i novi protesti

Iz Udruženja su podsetili da njihov advokatski tim uveliko priprema krivične prijave protiv svih funkcionera u Nišu odgovornih za nenamensko trošenje najmanje petine budžeta, koje su nedavno otkrili državni revizori.

Ovim želimo da pokažemo da Udruženje nema namere da ćuti pred onim što se zove teror partijske i neodgovorne vlasti - rekao je Đokica Jovanović.

Najavili su i da će uskoro biti doneta odluka o nastavku protesta, te pozivaju građane da im se pridruže i "odbrane budžet od vlasti".

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Vladica Veljkovic

    22:56 // 13. 2. 2016.

    Sve pohvale Udruzenju stanara,ali narod ne razumem zasto cuti kad su nas ljudi lepo organizovali.Proteste treba najavljivati ranije uz sto vece reklamiranje ili da prestanete da radite pa neka nas jasu i da klecimo i pantalone da izlizemo.

  • jednom za svagda

    14:17 // 12. 2. 2016.

    treba očistiti familijarizovana preduzeća od nepotrebne administracije, kafe kuvarica i vozača. Bolje je da te pare budu preusmerene prosveti i zdravstvu, da ne pakuju više decu kao sardine po odeljenjima, nego da imamo do 12 učenika po odeljenju, pa da deca imaju potrebno vreme da im se na času razjasne sve nedoumice. Niko od nas nema neku veliku korist od plate nepotrebnih administrativaca.

  • mirjana

    11:43 // 12. 2. 2016.

    pa zato moja ulica nema vodovod ni kanalizaciju a ulica je delnicka u vrtiste gde ima preko dvesta kuca ali idu izbori

    • CVETKO prvi

      16:40 // 12. 2. 2016.

      @ mirjana :
      Svaka Vam čast g-djo , ne popustajte .
      Valjda će Vas neko čuti , osim nas na portalu !

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: