Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

19:56, 14. 10. 2010.

| Društvo

Ukida se let za Bolonju

Autor:Predrag BlagojevićIzvor:Južne vesti, TV Zona

NIŠ - Avioni kompanije Vind džet neće više leteti iz Niša, saznaju Južne vesti.

Na sajtu italijanske avio kompanije, koja je iz Niša trebalo da leti za Forli (Bolonja) do kraja godine, sutrašnji let označen je kao poslednji.

Kako Južne vesti saznaju u Gradskoj kući, ugovor je sporazumno raskinut.

- Vind Džet je tražio da u novembru bude dva leta manje, a gradska vlast je procenila da bi manji broj putnika u zimskom redu letenja iziskivao i veći iznos subvencija iz gradskog budžeta - izjavio je Gradski većnik, Boban Mihajlović za televiziju Zona.

Mihajlović kaže da je za devet meseci na liniji Niš - Forli prevezeno oko 6.000 putnika, što je, kako kaže, značajno doprinelo porastu prihoda aerodroma i ublažavanju njegovih finansijskih problema.

- Grad je zadovoljan efektima linije Niš - Forli, pa nije nemoguće da se saradnja grada i “Vind Džeta” na proleće obnovi - kaže Mihajlović.

Grad Niš i Vind džet potpisali su novembra 2009. godine ugovor kojim je predviđeno da se iz gradskog budžeta subvencioniše linija iz Niša za Forli kod Bolonje. Prvi avion poleteo je iz Niša mesec dana kasnije, 26. decembra.

Ipak, još nije precizno saopšteno koliko je novca poreskih obveznika potrošeno na sufinansiranje ove linije. 

Iako se iz gradskog budžeta plaćaju letovi Vind džeta i Montenegro erlajns i to po broju prodatih karata na svakom letu, na zvanični zahtev Južnih vesti da nam dostave podatke o broju prodatih karata po letovima, iz Aerodromtursa, preduzeću kome je grad poverio prodaju karata, dobili smo i pisani odgovor da je to - poslovna tajna. 

Putnici iz Niša za sada će moći da lete samo Montenegro erlajnsom do Podgorice, odakle su obezbeđene konekcije ka desetak najvećih gradova Evrope.


Pomoć Vlade Srbije niškom aerodromu

Vlada Srbije na današnjoj sednici dala je preporuku Aerodromu "Nikola Tesla" da uputi novčanu pomoć od 100 miliona dinara JP Aerodrom Niš, potvrdio je za Južne vesti direktor niškog aerodroma, Dragan Bugarinović.

- Detalji će biti poznati nakon sednice Upravnog odbora beogradskog aerodroma, ali verujem da je reč o bespovratnoj pomoći - kaže Bugarinović.

Javno preduzeće "Aerodrom" Niš u velikim je finansijskim problemima, a žiro račun je u blokadi već dva meseca.

- Ova sredstva će nam pomoći da izađemo iz blokade, isplatimo veliki deo dugovanja i tako pokušamo da povratimo likvidnost - kaže Bugarinović.

Od početka godine žiro račun niškog aerodroma u blokadi je skoro šest meseci, a ukupan dug iznosi oko 200 miliona dinara.

Zbog blokade računa ugrožena je i autobuska kružna linija 34. Već nekoliko meseci autobusi na ovoj liniji voze po nedeljnom redu vožnje, a od 1. oktobra vozači su stupili u štrajk i ukinuli prva dva jutarnja polaska.

Najveći deo duga odnosi se na kredite koje je prethodna uprava podizala, tvrdi aktuelno rukovodstvo.


Bivši direktor dao otkaz

Prema informacijama do kojih su došle Južne vesti, doskorašnji direktor Aerodroma, Radisav Radojković, nedavno je dao otkaz i napustio preduzeće.

Protiv Radojkovića je, nakon teksta "Manipulacije na niškom aerodromu" objavljenog u Južnim vestima, Osnovno tužilaštvo pokrenulo krivični postupak zbog sumnje u umešanost oko spornih dešavanja sa nabavkom opreme za satelitsku kontrolu gradskog saobraćaja.

Na niškom aerodromu potvrđeno nam je da je otkaz dao i Nebojša Vasić, rokovodilac investicija u vreme dok je Radojković bio direktor. Kako nazvanično saznajemo, povlačenje iz firme najavio je još jedan od čelnih ljudi aerodroma iz tog perioda.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Nik

    16:11 // 15. 10. 2010.

    Za REALNO ovaj veliki promasaj gradskih celnika, neko treba da odgovara! Pa odmah je bilio jasno da iz ovog siromasnog grada put italijanske nedodjije zvane Forli nema ko da putuje! Nema sanse da obnove letove na prolece, to vec sada znaju!

  • Aleksandar

    12:38 // 15. 10. 2010.

    Zbogom aerodrome nas (ne zbog ovoga, nego zato sto mu se izgleda ta sudbina smesi...)

  • Dragan

    10:27 // 15. 10. 2010.

    Kako je moguće da nešto se delimično finansira iz gradske kase bude POSLOVNA TAJNA???

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: