Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

12:43, 1. 7. 2016.

| Ekonomija

Milioni evra od EU za nišku fabriku za preradu otpadnih voda

Autor:A. S.Izvor:Južne vesti
otpadne vode
Uskoro i Niš dobija postrojenje za preradu otpadnih voda; foto: commons.wikimedia.org

Od stotinak miliona koje će ove godine Evropska unija uložiti u zaštitu životne sredine u Srbiji, kako kaže odlazeći gradonačelnik Niša Zoran Perišić, čak 56 miliona biće uloženo u izgradnju fabrike za preradu otpadnih voda u Nišu.

Ove pozitivne vesti, kako sam kaže, Perišiću je javila državna sekretarka u Ministarstvu poljoprivrede Stana Božović, a kada će projekat početi da se realizuje zasada je nepoznato, jer puno toga zavisi od formiranja Vlade Srbije.

Ministarstvo poljoprivrede u budućoj Vladi, Sektor za zaštitu životne sredine, možda bude i Ministarstvo za zaštitu životne sredine... videćemo, u svakom slučaju ko bude zadužen za taj deo moraće sa našom Radnom grupom da radi na pripremi tendera, tačnije javnog poziva za izvođače što je sledeći korak u čitavom procesu - kaže Perišić.

Novac koji je EU opredelila za nišku fabriku biće dovoljan, kako kaže gradonačelnik, za njenu kompletnu izgradnju, ali i za dodatno sređivanje kanalizacionog sistema.

Nedavno je na sednici upravnog odbora petogodišnjeg razvojnog programa podrške razvoju infrastrukture u oblasti zaštite životne sredine EISP rečeno da je projekat izgradnje fabrike za preradu otpadnih voda u Nišu drugi infrastrukturni projekat koji EU finansira u Srbiji od njenog dolaska.

Tada je rečeno da bi sve to trebalo da košta 43 miliona evra i da bi za sredstva trebalo da se aplicira naredne godine, ali očigledno su se stvari u međuvremenu promenile, pa je odobrena veća suma novca i postupak je ubrzan.

Podsetimo, o izgradnji ovog postrojenja u Nišu priča se već godinama. Da je prethodni ugovor o projektu štetan ocenio je krajem 2012. godine zamenik gradonačelnika Niša Ljubivoje Slavković. Mesec dana nakon toga, najavljeno je raspisivanje tendera za izvođača radova na izgradnji postrojenja.

Sredinom 2013. godine su predstavnici austrijske kompanije PORR predstavili gradskom rukovodstvu svoj biznis-plan za izradu fabrike za prečišćavanje otpadnih voda. Međutim, nakon toga se ništa nije dogodilo.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • shaft

    21:03 // 1. 7. 2016.

    Bice LINDBURGA meseca!Otkako se zna da dr.Perisic nece biti i nadalje gradonacelnik,poceo da se razbacuje investitorima u stilu-bice,a kad ne znamo!Zeza i naslednika i naivne sugradjane!Ma,moze mu se,nek se naivni pale!

  • Max Vespertine

    16:36 // 1. 7. 2016.

    Divno, jos jedan tender u kome ce glavne odluke donositi SNS. Pitam se hocemo li opet imati audio zapise kao prosli put.

  • Ana

    13:21 // 1. 7. 2016.

    Ima jedna pesma,VEROVAH MU,A TO NISAM SMELA. .,.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: