Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

09:33, 30. 3. 2015.

| Ekonomija

"Nefiskalnim isečcima" ugostitelji kradu hiljade evra

Autor:M. VučićIzvor:Južne vesti
nefiskalniisechak
Nefiskalni isečak iz jednog niškog kafića (foto: J. Canić)

U ugostiteljskim objektima u Nišu ali i šire, gosti umesto fiskalnog računa često dobijaju veoma slične "nefiskalne isečke" ili "međuračune" koji ne prolaze kroz fiskalnu kasu. Iako su PDV u svakom slučaju platili, on umesto u budžet, ide u privatne džepove ugostitelja.

Nišlijka Milica R. kaže da je tek odskora počela da obraća pažnju na to šta piše na parčetu papira koji konobar donese. Kako tvrdi, u jednom poznatom niškom kafiću nekoliko puta je dobila “račun” koji po izgledu podseća na fiskalni, ali to nije jer na njemu piše “Ovo je nefiskalni isečak”.

Kada sam pitala šta to znači, u kafiću su nespretno pokušali da mi objasne da im je tako lakše zbog obračunavanja, ali da ću fiskalni račun svakako dobiti prilikom plaćanja. Međutim, ko zna koliko puta sam platila iznos sa tog “isečka” a pravi račun nikad nisam dobila - kaže ona.

kafic-nis-serbia Neki kafići utajom PDV-a ostvaruju ekstra zaradu (foto: FB stranica "Nis-Serbia")Dugogodišnji konobar jednog kafića u centru Niša Slađan J. kaže da kafići uglavnom imaju kompjuterske programe koji nude dve opcije - da li će račun biti otkucan kao fiskalni ili nefiskalni.

U dve trećine slučajeva, prema njegovim tvrdnjama, izdaju se nefiskalni isečci. Fiskalni se, objašnjava, kucaju uglavnom gostima koji po prvi put dolaze ili po nečemu izgledaju “sumnjivo”, što se “ostavlja konobarima na procenu”. Slađan objašnjava kako to izgleda u brojkama:

Ako je minimalni pazar kafića 30.000 dinara, svega trećina prođe kroz fiskalnu kasu, a 20.000 dinara se ne evidentira. Od tog neevidentiranog iznosa gazdi dnevno ide i 20 odsto PDV-a, odnosno oko 4.000 dinara. To je dakle minimum 100.000 dinara koje od države za samo jedan mesec uzme jedan vlasnik, a ima ih mali milion - kaže on.

Ana Knežević Bojović iz Nacionalne alijanse za lokalni ekonomski razvoj (NALED) navodi da kafedžije uglavnom imaju svoje objašnjenje za ovu utaju poreza.

Kada pričate sa njima, oni će reći da je nemoguće da posluju legalno, jer je preteško da sve obaveze prema državi ispune i da opstanu. Međutim, vi kao kupac ste izigrani jer ste u svakom slučaju platili PDV, ali te pare su otišle gazdi kafića. Nebitno je da li ste platili porez na 120 ili 1.000 dinara, radi se o principu - kaže ona.

ana Ana Knežević Bojović (foto: FB stranica "Media centra")Prema istraživanju koje je prošle godine sproveo NALED, čak 60 odsto građana kaže da nikada ne traži fiskalni račun, a kao glavne razloge navode to što im je neprijatno, kao i da “to nije njihova obaveza, nego obaveza države”.

Međutim, kako kažu u ovoj organizaciji, na ovaj način vlasnici kafića, koji su se cenu proizvoda već "ugradili" preko marže, ostvaruju ekstra zaradu i za iznos PDV-a. Tako se, objašnjavaju, država zakida za novac koji je mogao da bude uložen u izgradnju infrastrukture, škola, vrtića, bolnica.


I građani su inspektori

490x370-poreska-zatvoreno Neizdavanje fiskalnih računa zatvara objekte (foto: arhiva JV)Poreska uprava je od sredine januara omogućila građanima da prijave neizdavanje fiskalnih računa i preko interneta, kako bi se efikasnije sprečavalo da se javnim novcem pune privatni džepovi.

Zakonom propisane novčane kazne za neizdavanje fiskalnog računa kreću se od 100.000 do 2 miliona dinara za pravno lice i od 50.000 do 500.000 dinara za preduzetnika. Takođe, predviđeno je i zatvaranje objekta do 60 dana.

​J​užne vesti će se u narednom periodu baviti problemima sive ekonomije i ilegalne trgovine.

Kolika šteta se nanosi građanima Srbije i državi? Koliku štetu trpe proizvođači? Kako je suzbiti? Kakva je praksa država EU u ovim oblastima?

Sagovornici Južnih vesti, o ovim i sličnim temama biće proizvođači sa juga Srbije, predstavnici institucija, kompanija...

Pokušaćemo da kroz seriju različitih priča prikažemo stavove građana sa juga o ovim temama, kao i to šta oni misle da će nam ulazak u EU doneti.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • somi

    02:51 // 16. 5. 2015.

    Svaki dan inspekcije zatvore oko 10 ugostiteljskih objekata,izmisljaju nove zakone samo da napisu kazne,krseci pravo na rad svakom pojedincu koje je ustavom zagarantovano.Nisu samo fiskali problem.

  • isus

    22:53 // 30. 3. 2015.

    A crkva jel izdaje fiskalni racun?

  • dzo husafet

    21:59 // 30. 3. 2015.

    ljudi pa nemoj da ste takvi prijavljujte treba da se gradi beograd na vodi, beogradski metro prokop,beogradsko ovo ono ma dosta mi je beogradizacije i bg pasaluka sav novac ide gore bice ponovo 5 okto

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: