Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

12:35, 13. 6. 2016.

| Ekonomija

Toplički višnjari: Sramna otkupna cena

Autor:Lj. M.Izvor:Južne vesti
niska-otkupna-cena-visnje-foto-Lj-M-Juzne-vesti.jpg
Proizvođači nezadovoljni niskom otkupnom cenom višnje; foto: Lj.M.

Topličke proizvođače koji imaju zasade čuvene oblačinske višnje, pored bolesti “žilogriz” koja je prethodnih godina desetkovala zasade, ove godine je “pogodila” i niska otkupna cena koja na početku berbe iznosi 30 za drugu i 40 dinara za prvu klasu.

3 Niska otkupna cena visnje u Toplici foto Lj.M. Juzne vesti Otkupci nisku cenu pravdaju lošijim kvalitetom roda; foto: Lj.M.Višnjari su zatečeni niskom cenom koja je, po njima, ispod svakog minimuma i ne pokriva ni osnovne troškove proizvodnje, poput kupovine preparata za zaštitu, goriva i drugih neophodnih stvari.

Poljoprivrednici u Toplici tvrde da će se lakše izboriti sa bolešću “žilogriz” koja je desetkovala njihove zasade višanja, nego sa, kako kažu, monopolistima koji po sramnoj ceni otkupljuju ovogodišnji rod.

Kada se uzme u obzir da berači uzimaju od 10 do 15 dinara, praktično proizvođačima ostaje oko desetak dinara po kilogramu.

Najveću zaradu za naš proliveni znoj imaju otkupljivači i hladnjačari. Za godinu, dve, oni uzmu više para nego mi za ceo život – kaže Saša Stanković, poljoprivrednik iz Stare Božurne.

Računica je po njemu jasna jer kada, kako navodi, plati berače 15 dinara za kilogram i oduzme šta je uložio tokom obrade, ne da neće imati zaradu, već će biti u minusu.

Poljoprivrednici su nezadovoljni i reakcijom države koja nikako da utvrdi zaštitnu cenu pre početka berbe ispod koje otkupljivači i nakupci ne mogu da ucenjuju proizvođače. 2 Višnjar Saša Stamenković nezadovoljan otkupnom cenom foto: Lj.M. Juzne vesti Stamenković kaže da proizvođaču ne ostaje ni za osnovne troškove; foto: Lj.M.

Ceo Toplički kraj je poznat po višnji i šljivi, ali ćemo, po svemu sudeći, morati da se orijentišemo na druge kulture od kojih takođe nećemo imati veliku zaradu, ali barem ćemo imati manju štetu  – dodaje Stanković.

Da je niska otkupna cena, slažu se i otkupljivači. Ipak, oni tvrde da je otkupna cena jako loša i da su proizvođači opravdano nezadovoljni, ali da je ove godine kvalitet višnje znatno lošiji.

Cena zavisi od tržišta, ali ne verujem da će biti manja od 40 dinara. Višnja je ove godine dobro rodila, međutim, kvalitet je loš. Uz to, izgleda da je došlo vreme da i hladnjačari ove godine nešto zarade – kaže jedan od otkupljivača.

Na teritoriji prokupačke opštine, gde se procenjuje da je pod zasadom višnje oko 2.000 hektara, gotovo 50 odsto stanovništva se bavi i preživljava od poljoprivredne proizvodnje i to najviše od voćarstva i uzgoja višnje i šljive.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Božur

    03:52 // 22. 6. 2016.

    Opet je u toku velika pljačka i nesloga Srba. Jasno je da će nesloga skupo da košta ne samo jadne seljake već ceo jedan narod. Da li stanci treba da dođu i urede nam sela i cene otkupa voća i povrća. Da nije žalosno bilo bi smešno. Molimo naše uvažene političare da zaštite i podrže naše vredne seljake i omoguće im da se osećaju kao ljudi.

  • Mile

    22:22 // 21. 6. 2016.

    Samo je jedno resenje, krcenje visnjika realno kao odgovor na pljacku proizvodjaca od strane otkupljivaca I hladnjacara. Pa ko ima odlucnosti I smelosti tako ce I uraditi a onda ce propasti I hladnjacari I tako cemo unaprediti razvoj Srbije. Nema od prazne price nista. Samo testera je lek za sve

  • teodora simic

    02:45 // 21. 6. 2016.

    Zasto se ne udruze i ne kupe hladnjacu?

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: