Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:30, 30. 3. 2011.

| Kultura

Dodeljene dve Borine nagrade

Autor:Jelena StojkovićIzvor:Južne vesti
Levo: Veselin Marković i gradonačelnik Vranja Miroljub Stojčić: Desno: Vladan Matijević

VRANJE - Zbog sukoba na relaciji grad Vranje i Književna zajednica oko vlasništva nad manifestacijom „Borina nedelja“, u proteklih nedelju dana održane su dve paralelne manifestacije. Vrhunac svađa desio se na završnoj večeri, kada su na dva različita mesta dodeljene, dve nagrade koje nose ime jednog od najpoznatijih pisaca u Srbiji.

Najpre je u 18h održana prva manifestacija u sali pozorišta “Bora Stanković”, kada je Veselinu Markoviću, po odluci žirija uručena povelja i novčani deo nagrade u iznosu od 300.000 dinara, za roman „Mi različiti“ i izdanju „Stubovi kulture“. Nagradu je u ime organizatora uručio gradonačelnik Vranja Miroljub Stojčić.

- Dok sam kao student čitao knjige Bore Stankovića, nisam ni slutio da ću jednog dana u Vranju držati govor zato što sam dobio nagradu koja nosi njegovo ime. Šta više nisam ni slutio da ću pisati opsežne romane, jer sam tada pisao kratke priče. Ne znam šta ću pisati u godinama koje dolaze ali znam da ću zapamtiti ovo veče i biti ponosan što sam dobio ovu nagradu - rekao Marković.

Dva sata kasnije u Press sali hotela „Vranje“, ljubitelji književnosti prisustvovali su još jednoj dodeli istovetne nagrade. U ime Književne zajednice, Miroslav Cera Mihailović uručio je statuu i novčani deo nagrade u iznosu od 200.000 dinara Vladanu Matijeviću, za roman Vrlo malo svetlosti u izdanju „Agore“.

- Pisac iz Vranja čije ime nosi ovo prestižno priznanje , izdvojen je od svih i umeo je da sagleda čitavu situaciju.Nama sada sve izgleda komplikovanije, beznadežnije, možda i jeste ali mi imamo mogućnost da čitamo njega, pa i ako odgonetnemo probleme nastale smenom važećih vrednosti, bar ćemo uvideti da nismo prvi i jedini stradalnici - rekao je između ostalog u svog govoru Matijević.

Obe manifestacije je pratilo oko pedesetak ljudi, što je poražavajuća brojka u odnosu na ranije manifestacije. Jednu od najprestižnijih nagrada u srpskoj književnosti do sada su, između ostalih dobili Milorad Pavić, Miroslav Josić Višnjić, Dragoslav Mihajlović, Svetlana Velmar Janković, Danilo Nikolić, Antonije Isaković, Pavle Ugrinov, Momo Kapor i Miroslav Toholj.

Inače, manifestacija se održava po 45. put i u čijem vlasništvu je organizacija manifestacije odlučiće sud, tako da se postavlja da li će jedan od dobitnika morati da vrati priznanje.  

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: