Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

16:57, 26. 7. 2016.

| Kultura

Najavljene novine za glavni i prateći program Filmskih susreta

Autor:B. J.Izvor:Južne vesti
Filmski
Najava za Festival u centru Niša; foto: facebook stranica Filmski susreti

Ovogodišnji 51. Filmski susreti raspolažu budžetom od preko 18 miliona dinara i biće održani od 20. do 26. avgusta na Letnjoj pozornici u Tvrđavi. U novoformiranoj Direkciji festivala su između ostalih novinar i muzičar Miroljub Jovanović i upravnik Narodnog pozorišta Ivan Vuković.

Iako se još ne zna koji će filmovi biti prikazani za 6 dana trajanja festivala, jer je prijavljivanje u toku, Dejan Dabić, član selekcione komisije, kaže da će ih sigurno biti 12.

Zasada još uvek ne znamo koliko će biti premijera, ali će sigurno najveća glumačka imena i kreacije biti prikazane. Novina je da će se filmovi u takmičarskom delu prikazivati i u bioskopu “Kupina”. Nisu svi filmovi komercijalni, a neki su i za prikazivanje u kamernijoj atmosferi - kaže Dabić.

Pored ove, biće još nekoliko novina, tako da će se program tokom celog dana odvijati na više punktova. Posle skoro 20 godina, Festivalski centar će ponovo biti u Oficirskom domu, kaže Miroljub Jovanović

Ideja nam je da ceo grad živi tokom festivala i da animiramo sve građane. Tako da će se prateći program odvijati i u Parku Svetog Save, na keju, u Balkanskoj ulici, kao i u gradskim kafićima koji će dobiti filmove od nas za emitovanje - kaže Jovanović.

Na festival će biti pozvana i najznačajnija imena u regionu i očekuje se dolazak glumaca iz bivše SFRJ.

Za ovu godinu planira se i studentski kamp koji bi trebalo da okupi oko pedesetak studenata i profesora sa akademija iz Beograda, Novog Sada, Cetinja i Banjaluke. U toku je i konkurs za volontere koji će trajati do 1. avgusta, a prijavljivanje je preko Facebook stranice.

U sklopu Festivala biće organizovane i dve izložbe, izložba Jovana Šurdilovića koja je posvećena prošlogodišnjem Festivalu, kao i izložba posvećena Miji Aleksiću.


Budžet manifestacije nešto veći

filmski Oficirski dom ponovo pres centar; foto: MRCZa Festival glumačkih ostvarenja Grad je izdvojio 15 miliona dinara, a Ministarstvo kulture će sa odobrenih 3.300.000 dinara ovog puta finansirati nagrade i deo smeštaja učesnika. Honorari članova žirija i umetničkog direktora festivala su, kako kaže direktorka Niškog kulturnog centra Bojana Simović, na nivou prošlogodišnjih i iznose po 100 hiljada, odnosno 250 hiljada dinara.

Ovogodišnji budžet je nešto veći od prošlogodišnjeg. A Grad se uključio i kada je reč o Udruženju filmskih glumaca Srbije. Ove godine oni su dobili duplo manje sredstava u odnosu na prošlu godinu za organizaciju i dodelu nagrade Pavle Vuisić i dogovoreno je sa zamenikom gradonačelnika Milošem Banđurom da im se uplati još oko 400 hiljada dinara - kaže Simović.

Kada je reč o Letnjoj pozornici, organizatori kažu da je ona u veoma lošem stanju, ali da sem sređivanja stolica i sanitarnog čvora ništa drugo ne mogu da urade.

Pozornica će biti očišćena i festivalski ukrašena. Na svojim mestima je 2.559 stolica, a oko 200 fali. Sve što bude falilo učvrstićemo i srediti i ponovo numerisati. Planirano je i da se dodaju dve tribine za glumce i novinare - kaže Saša Ristić.

Kompleti karata će za koji dan biti pušteni u prodaju i koštaće 1.500 dinara, dok će se pojedinačne karte po ceni od 200 dinara prodavati tek za drugo veče. Sedmočlani Savet najavljuje i veliki spektakl na otvaranju i zatvaranju festivala.

Umetnički direktor je Vladan Živković, Selekcionu komisiju čine Vladan Živković, Dejan Dabić i Ognjen Rakčević, a Direkciju Bojana Simović, Miroljub Jovanović, Vladan Živković, Dejan Dabić, Ivan Vuković, Saša Ristić i Ognjen Rakčević.

Najava za Filmske susrete

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • Alex

    22:40 // 26. 7. 2016.

    Sa suprugom dolazim iz Nemačke, specijalno za Filmski Festival!Pozdrav!

  • Emka

    21:09 // 26. 7. 2016.

    Pa za toliko novca,bi trebalo da se sredu najbolhe

  • Boki

    19:36 // 26. 7. 2016.

    Долазимо на Филмске сусрете, обавезно! :)

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: