Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

10:29, 25. 2. 2015.

| Zabava

Slepi miš leteo kroz nišku Gimnaziju “9. maj”

Autor:J. CanićIzvor:Južne vesti

Snimak slepog miša koji je uznemirio i đake i profesore

Iako obično leti i lovi noću, a odmara tokom dana viseći naglavačke u pećinama, šupljem drvetu ili zgradama, slepi miš je pred sumrak “posetio” hodnike niške Gimnazije “9. maj”.

Kako kaže direktor ove gimnazije Nebojša Lekić, slepi miš je u zgradu škole ušao oko 17 sati kroz odškrinut prozor i napravio je pravu pometnju.

Đaci koji su bili u hodniku uplašili su se, počeli da beže i vrište. Na sreću, to se desilo u vreme časa, tako da nije bilo puno učenika. Na kraju, i sam slepi miš se uplašio i izleteo iz zgrade - kaže direktor Gimnazije “9. maj”.

U tom haosu neko od đaka je let slepog miša snimio, a na video-klipu postavljenom na Youtube vidi se kako svi beže u neverici i čuju se i vrisci srednjoškolaca.

Dok su neki bežali od njega, neki su pokušavali da uhvate. Pokušavali su da ga prekriju jaknom, gađali da rancem. Proleteo je kroz hodnik gde je kancelarija profesora, pa su i oni bili preplašeni. Odjednom je izleteo iz tog hodnika i uleteo u glavni hol gde je izazvao opšti kolaps - kaže jedan od učenika.

Slepi miš je, pošto je napravio pometnju u prizemlju, odleteo na drugi, a potom i na četvrti sprat. I dok neki đaci kažu da ga je jedan od učenika udario šišmiša i “oborio” ga, direktor Lekić kaže da je miš izleteo iz zgrade škole.


Slepi miš korisna životinja

Prema rečima Bratislava Grubača iz Zavoda za zaštitu prirode, to što je slepi miš bio aktivan u toku dana i to u vreme hibernacije, nije neuobičajeno.

Oni se inače povremeno bude iz zimskog sna. Moguće je da ga je probudilo toplo vreme, potreba za hranom ili potreba za aktivnošću, odnosno letenjem. Nije isključeno ni da ga je uznemirio čovek ili neka životinja. Možda su ga pronašli u nekom podrumu ili tavanu i isterali da napolje - kaže Grubač.

On ističe da u Srbiji postoji 29 različitih vrsta slepih miševa, a da u Nišu ima nekoliko malih kolonija. Koliko ih ima u Nišu i okolini nema podataka, jer nije rađeno detaljno istraživanje.

Grubač napominje da su slepi miševi strogo zaštićena grupa sisara i da njihovo ubijanje zabranjeno i kažnjivo. Ističe i da su oni veoma korisna životinja i da imaju veliku ekološku ulogu.

Oni su čistači štetnih insekata. Imaju veliku ulogu u suzbijanju komaraca i moljaca - objašnjava Grubač.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • shaft

    08:48 // 27. 2. 2015.

    ne li betmen?

  • dare

    23:20 // 25. 2. 2015.

    Neverovatna glupost koja je jos i objavljena. U sta se pretvoriste Juzne vesti?

  • Učenik devetog maja

    21:01 // 25. 2. 2015.

    "Slepi miš je, pošto je napravio pometnju u prizemlju, odleteo na drugi, a potom i na četvrti sprat"

    Gimnjzazija nema 4 sprata.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: