Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

Bela Palanka

 • Dom zdravlja Merosina ginekoloska stolica foto Evropski Progres

  Ginekološki pregledi i bez zdravstvene knjižice u 7 opština na jugu

  Oktobra i novembra u Aleksincu, Beloj Palanci, Doljevcu, Merošoni, Svrljigu, Babušnici i Gadžinom Hanu, sve žene, bez obzira na to da li imaju ili nemaju zdravstvenu knjižicu, moći će da odu na preventivne ginekološke preglede u domovima zdravlja tokom “Dana otvorenih vrata”.

  detaljnije
 • Ajvar

  U Beloj Palanci takmičenje za najbolji ajvar

  “Izađi mi na teglu”, manifestacija na kojoj će se nadmetati svi oni koji smatraju da su majstori u pravljenju ajvara, održaće se 28. septembra u Beloj Palanci. Početak takmičenja zakazan je za 10:30, trajaće tokom čitavog dana, a najavljeni su i brojni plesni i muzički nastupi, program za decu, te prezentacija hrane.

  (3) detaljnije
 • vodenica bela palanka

  Vodenica koju nije samlelo vreme

  Proizvodnja brašna na starinski način i vodenice koje još uvek rade u Srbiji su prava retkost, a jedna od onih čiji se točkovi još uvek okreću nalazi se u samom centru Bele Palanke, na ulazu u kompleks Vrelo.

  (1) detaljnije
 • Uz-pomoć-EU-i-Vlade-Švajcarske-nema-zime-u-pet-osnovnih-škola-na-jugu-Srbije-Surudlica-4

  Renovirane škole u Leskovcu, Kuršumliji, Suvojnici, Blacu i Beloj Palanci

  Učenici pet osnovnih škola na jugu Srbije početak školske godine dočekali su u novim klupama. Novcem koji je obezbedila Evropska unija i Vlada Švajcarske renovirane su škole “Trajko Stamenković” u Leskovcu, “Miloje Zakić” u Kuršumliji, “Vuk Karadžić” u selu Suvojnica kod Surdulice, “Stojan Novaković” u Blacu i “Ljupče Španac” u Beloj Palanci.

  detaljnije
 • spomenik-ratko-mitic-foto-mbrankovict

  Sećanja na Rimljane, časnu Srpkinju i velikog fudbalera

  Od onih koji potiču iz rimskog doba do onih posvećenih slavnom „Zvezdinom“ fudbaleru kao i običnoj domaćici, brojni spomenici u maloj varošici Beloj Palanci čuvaju istoriju ovog kraja od zaborava.

  (1) detaljnije
 • vatrogasci

  Raspisan konkurs za obuku za vatrogasce na jugu Srbije

  U Svrljigu i Beloj Palanci po 4, u Babušnici 3, u Bosilegradu, Doljevcu i Bojniku po 2, dok u Bujanovcu i Medveđi Ministarstvo unutrašnjih poslova poziva po jednog kandidata na obuku za vatragosce. Kandidati će nakon obuke, kažu u MUP-u, moći da se zaposle u vatrogasnim jedinicama.

  (5) detaljnije
 • Koncert

  Neverne bebe, Đorđe David i Topalko nastupaju u Beloj Palanci

  Ljubitelji rok i "pop-folk" muzike moći će da uživaju na koncertima koji će se održati u centru Bele Palanke, u okviu “Preobraženjskih dana”. Program traje od četvrtka do subote, sa početkom u 21 sat.

  detaljnije
 • Banica

  U Beloj Palanci nagrađene najbolje banice

  Slane, slatke, integralne ili kreativne banice, kulinarski specijaliteti naših baka, mogle su se degustirati na dvanaestoj po redu održanoj “Banicijadi” u Beloj Palanci. Na ovoj manifestaciji predstavilo se 300 učesnika iz svih krajeva Srbije, ali i iz Bugarske, koji ne kriju da su se veoma potrudili oko pripreme ovih pita.

  (3) detaljnije
 • dani banice

  Počinju “Dani banice” u Beloj Palanci

  Ljubitelji pita moći će da degustiraju najrazličitije slatke i slane banice i sve to uz Zoricu Brunclik i trubački orkestar Dejana Petrovića, na ovogodišnjim “Danima banice” koji će se održati od 11. do 13. avgusta u parku “Vrelo” u Beloj Palanci.

  detaljnije
 • Tradicionalna slana, slatka, integralna i kreativna banica

  Trubači Dejana Petrovića i Zorica Brunclik na "Danima banice"

  Tradicionalne slane, slatke, integralne i kreativne banice ljubitelji pita moći će da naprave i degustiraju ih na "Danima banice" od 11. do 13. avgusta u parku “Vrelo” u Beloj Palanci, a i deca će moći da uče kako da razvijaju testo. Dok traje manifestacija, organizatori su pripremili i kulturno-umetnički program, a goste će zabavljati folklorci iz Srbije i Bugarske, Zorica Brunclik i trubači Dejana Petrovića.

  detaljnije
 • preduzetnistvo

  Na selu stiču prvo radno iskustvo u struci

  Mogućnost da steknu iskustvo u profesiji za koju su se školovali, a da im pritom „teče“ radni staž i budu osigurani, ima 14 mladih iz Pirotskog okruga koji pripravnički staž obavljaju u ruralnim područjima.

  detaljnije
 • Pokazaće svoje narodne nošnje i igru

  Svetski folklorci ponovo dolaze na jug Srbije

  Kako izgledaju narodne nošnje folkloraca iz Portorika, Kolumbije, Argentine, Bugarske, Rumunije, Moldavije, Poljske, Kipra i Crne Gore, ali i kako oni igraju svoje tradicionale plesove, građani će moći da vide od nedelje 16. jula u Nišu, Vladičinom Hanu, Beloj Palanci i Knjaževcu.

  (1) detaljnije
 • Mladi aktivizam ilustracija

  Otvoren 8. konkurs za omladinske projekte na jugu Srbije

  Formalne i neformalne organizacije mladih, koje imaju kreativnu ideju o tome kako mogu da omoguće kvalitetniji život svojim vršnjacima, mogu se do 18. jula prijaviti na konkurs za finansiranje i pomoć u njihovom sprovođenju.

  detaljnije
 • Dobili novac, knjige i enciklopedije

  Nagrade za najbolje učenike i studente u Beloj Palanci

  Đaci koji su nosioci Vukove diplome i učenici srednjih škola dobili su po 15.000 dinara od Opštine Bela Palanka, dok su studenti dobili po 20.000. Nagrađeni su i oni koji su na republičkim takmičenjima osvojili neko od prva tri mesta, kao i nastavnici koji su radili sa njima.

  (1) detaljnije
 • Predsednik Opštine i Aleksandar Vučić

  Belopalančani dodeljuju Vučiću najviše priznanje Opštine

  Zbog “velikog doprinosa” i privrednog razvoja Bele Palanke, za šta je, kako tvrde u Opštini, zaslužan novoizabrani predsednik Srbije Aleksandar Vučić, njemu će biti dodeljeno najviše priznanje Opštine - povelja “Niketa Remezijanski”.

  (3) detaljnije
 • Bazen Banjica Bela Palanka foto SC Banjica

  Počinje kupališna sezona u Beloj Palanci

  Kupališni kompleks “Banjica” počinje sa radom u petak, 23. juna, a tokom cele kupališne sezone biće otvoren od 10 do 20 sati. Cena ulaznice je ista u odnosu na prošlu godinu i iznosi 150 dinara.

  detaljnije
 • PROJA foto Aleksandar Kostic

  Takmičenje u pripremi najbolje proje u Crvenoj Reci

  Najbolji majstori u pripremi ovog tradicionalnog jela takmičiće se na “Danu proje” 20. maja od 10 sati u Crvenoj Reci kod Bele Palanke u pripremi najbolje, ali i najkreativnije proje. Zainteresovani takmičari mogu se prijaviti do 19. maja.

  detaljnije
 • skolska klupa foto aleksandar kostic

  Srednja škola u Beloj Palanci otvara novi obrazovni profil

  Ministarstvo prosvete odobrilo je školi “Niketa Remizijanski” otvaranje četvorogodišnjeg smera za elektrotehničare informacionih tehnologija. Novi profil moći će da upišu 24 učenika već od septembra ove godine.

  (1) detaljnije