Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

Bela Palanka

 • vatrogasci

  Raspisan konkurs za obuku za vatrogasce na jugu Srbije

  U Svrljigu i Beloj Palanci po 4, u Babušnici 3, u Bosilegradu, Doljevcu i Bojniku po 2, dok u Bujanovcu i Medveđi Ministarstvo unutrašnjih poslova poziva po jednog kandidata na obuku za vatragosce. Kandidati će nakon obuke, kažu u MUP-u, moći da se zaposle u vatrogasnim jedinicama.

  (3) detaljnije
 • Koncert

  Neverne bebe, Đorđe David i Topalko nastupaju u Beloj Palanci

  Ljubitelji rok i "pop-folk" muzike moći će da uživaju na koncertima koji će se održati u centru Bele Palanke, u okviu “Preobraženjskih dana”. Program traje od četvrtka do subote, sa početkom u 21 sat.

  detaljnije
 • Banica

  U Beloj Palanci nagrađene najbolje banice

  Slane, slatke, integralne ili kreativne banice, kulinarski specijaliteti naših baka, mogle su se degustirati na dvanaestoj po redu održanoj “Banicijadi” u Beloj Palanci. Na ovoj manifestaciji predstavilo se 300 učesnika iz svih krajeva Srbije, ali i iz Bugarske, koji ne kriju da su se veoma potrudili oko pripreme ovih pita.

  (3) detaljnije
 • dani banice

  Počinju “Dani banice” u Beloj Palanci

  Ljubitelji pita moći će da degustiraju najrazličitije slatke i slane banice i sve to uz Zoricu Brunclik i trubački orkestar Dejana Petrovića, na ovogodišnjim “Danima banice” koji će se održati od 11. do 13. avgusta u parku “Vrelo” u Beloj Palanci.

  detaljnije
 • Tradicionalna slana, slatka, integralna i kreativna banica

  Trubači Dejana Petrovića i Zorica Brunclik na "Danima banice"

  Tradicionalne slane, slatke, integralne i kreativne banice ljubitelji pita moći će da naprave i degustiraju ih na "Danima banice" od 11. do 13. avgusta u parku “Vrelo” u Beloj Palanci, a i deca će moći da uče kako da razvijaju testo. Dok traje manifestacija, organizatori su pripremili i kulturno-umetnički program, a goste će zabavljati folklorci iz Srbije i Bugarske, Zorica Brunclik i trubači Dejana Petrovića.

  detaljnije
 • preduzetnistvo

  Na selu stiču prvo radno iskustvo u struci

  Mogućnost da steknu iskustvo u profesiji za koju su se školovali, a da im pritom „teče“ radni staž i budu osigurani, ima 14 mladih iz Pirotskog okruga koji pripravnički staž obavljaju u ruralnim područjima.

  detaljnije
 • Pokazaće svoje narodne nošnje i igru

  Svetski folklorci ponovo dolaze na jug Srbije

  Kako izgledaju narodne nošnje folkloraca iz Portorika, Kolumbije, Argentine, Bugarske, Rumunije, Moldavije, Poljske, Kipra i Crne Gore, ali i kako oni igraju svoje tradicionale plesove, građani će moći da vide od nedelje 16. jula u Nišu, Vladičinom Hanu, Beloj Palanci i Knjaževcu.

  (1) detaljnije
 • Mladi aktivizam ilustracija

  Otvoren 8. konkurs za omladinske projekte na jugu Srbije

  Formalne i neformalne organizacije mladih, koje imaju kreativnu ideju o tome kako mogu da omoguće kvalitetniji život svojim vršnjacima, mogu se do 18. jula prijaviti na konkurs za finansiranje i pomoć u njihovom sprovođenju.

  detaljnije
 • Dobili novac, knjige i enciklopedije

  Nagrade za najbolje učenike i studente u Beloj Palanci

  Đaci koji su nosioci Vukove diplome i učenici srednjih škola dobili su po 15.000 dinara od Opštine Bela Palanka, dok su studenti dobili po 20.000. Nagrađeni su i oni koji su na republičkim takmičenjima osvojili neko od prva tri mesta, kao i nastavnici koji su radili sa njima.

  detaljnije
 • Predsednik Opštine i Aleksandar Vučić

  Belopalančani dodeljuju Vučiću najviše priznanje Opštine

  Zbog “velikog doprinosa” i privrednog razvoja Bele Palanke, za šta je, kako tvrde u Opštini, zaslužan novoizabrani predsednik Srbije Aleksandar Vučić, njemu će biti dodeljeno najviše priznanje Opštine - povelja “Niketa Remezijanski”.

  (3) detaljnije
 • Bazen Banjica Bela Palanka foto SC Banjica

  Počinje kupališna sezona u Beloj Palanci

  Kupališni kompleks “Banjica” počinje sa radom u petak, 23. juna, a tokom cele kupališne sezone biće otvoren od 10 do 20 sati. Cena ulaznice je ista u odnosu na prošlu godinu i iznosi 150 dinara.

  detaljnije
 • PROJA foto Aleksandar Kostic

  Takmičenje u pripremi najbolje proje u Crvenoj Reci

  Najbolji majstori u pripremi ovog tradicionalnog jela takmičiće se na “Danu proje” 20. maja od 10 sati u Crvenoj Reci kod Bele Palanke u pripremi najbolje, ali i najkreativnije proje. Zainteresovani takmičari mogu se prijaviti do 19. maja.

  detaljnije
 • skolska klupa foto aleksandar kostic

  Srednja škola u Beloj Palanci otvara novi obrazovni profil

  Ministarstvo prosvete odobrilo je školi “Niketa Remizijanski” otvaranje četvorogodišnjeg smera za elektrotehničare informacionih tehnologija. Novi profil moći će da upišu 24 učenika već od septembra ove godine.

  (1) detaljnije
 • saobracajna

  Dvoje mrtvih u čeonom sudaru kod Bele Palanke

  Na putu Niš-Pirot, nedaleko od Bele Palanke, poginuli su vozač “pasata” i njegova saputnica nakon što su prešli u suprotnu traku i direktno se sudarili sa “mercedesom” koji se iz Pirota kretao ka Nišu.

  detaljnije
 • bela palanka

  Javna preduzeća spojena, direktor jednog od njih ostao neraspoređen

  Skupština opštine Bela Palanka odlučila je da Javno preduzeće “Bela Palanka-net” pripoji preduzeću “Centar za kulturu”. I dok su svi zaposleni iz jednog prešli u drugo preduzeće, direktor “Bele Palanke-net”, iako je bio na spisku onih koji prelaze u drugo preduzeće, ostao je neraspoređen. Dok on misli da je za sve kriva politika, predsednik Opštine kaže da je sve po zakonu.

  (4) detaljnije
 • Promovisanje zdravih stilova života i druženje u prirodi; foto: Odred izviđača "Remizijana"

  Izviđači iz Bele Palanke i Pirota se družili i učili u Krupcu

  Četvorodnevni kamp u Krupcu, mestu nadomak Bele Palanke, na kome je boravilo oko 40 izviđača odreda Remizijana i Pirot, omogućio im je da provedu vreme drugačije u odnosu na većinu njihovih vršnjaka, uživaju u prirodi, nauče nešto novo o životu u njoj i oprobaju se u različitim igrama i sportovima.

  detaljnije
 • Demokratska stranka

  Raspisani unutarstranački izbori u DS širom Srbije

  Zbog toga što im je istekao mandat, Izvršni odbor Demokratske stranke zakazao je izbore za 55 lokalnih odbora partije širom Srbije. 10. juna će novo stranačko rukovodstvo demokrate birati u Leskovcu, četiri niške opštine, ali i u Aleksincu, Beloj Palanci, Surdulici, Svrljigu, Vranjskoj banji, Preševu, Bujanovcu i još 12 opština.

  (4) detaljnije
 • skola bela palanka rekonstrukcija foto eu progres

  Počela rekonstrukcija škole u Beloj Palanci

  U Beloj Palanci su počeli radovi na rekonstrukciji Osnovne škole "Ljupče Španac“ koji obuhvataju rekonstrukciju krova i uređenje školskog podruma. U ovoj godini očekuje se i kompletno renoviranje objekta.

  detaljnije
 • Još jedna bazilika pronađena na trasi Koridora 10; foto: Zavod za zaštitu spomenika

  Još jedna bazilika sa kriptom na Koridoru 10

  Na istočnom kraku Koridora 10, na nekih 7 km od Pirota ka Beloj Palanci, u blizini sela Staničenje, arheolozi su pronašli baziliku sa kriptom, kazali su u Zavodu za zaštitu spomenika. Kažu da je objekat pravljen od kamena, očuvan je u visini od 80 cm, a kripta je očuvana u visini od 2 m.

  (2) detaljnije
 • Nastavak filma koji je poznat po južnjaškom akcentu; foto: promo materijal

  Pretpremijera filma “Vrati se, Zone” na jugu Srbije pre beogradske premijere

  Ljubavna priča između čorbadžijske ćerke i kujundžije biće nastavljena u drugom delu filma, skoro 15 godina nakon što je snimljen jedan od najgledanijih srpskih filmova “Zona Zamfirova”. Njihov bračni život će od 19. januara pretpremijerno moći da vide Vranjanci, Aleksinčani, Piroćanci i drugi sa juga Srbije.

  (6) detaljnije