Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

Bosilegrad

 • preševo migranti

  Predrasude o izbeglicama najbolje “brišu” deca

  Međunarodni dan izbeglica obeležava se danas u celom svetu, a kako kaže Jelena Kostić iz Nevladine organizacije “Sigma plus” koja pomaže izbeglicama u prihvatnim centrima na jugu Srbije, najbolji primer “brisanja predrasuda” su deca koja nisu nailazila na otpor i odbacivanje svojih vršnjaka sa kojima dele školske klupe.

  detaljnije
 • vakcina

  Smanjuje se broj obolelih od malih boginja u Pčinjskom okrugu

  U poslednjih desetak dana od morbila je obolelo svega 6 osoba u celom okrugu, gde je do sada registrovano ukupno njih 640, ali se taj broj svakodnevno smanjuje. Zasad je najviše obolelih, 270 u Surdulici, a najmanje u Bosilegradu, gde je registrovan samo jedan slučaj.

  detaljnije
 • policija

  Maturant iz Bosilegrada izboden nožem u Surdulici

  Osamnaestodišnji mladić iz sela Ljubata kod Bosilegrada izboden je u centru Surdulice u noći između ponedeljka i utorka. Bezazlena prepirka umalo se nije završila kobno kada je mladića "skakavcem" izbola 34-godišnja M. T. koja je, nezvanično saznajemo, branila svog brata na koga je izbodeni mladić nasrnuo

  detaljnije
 • vakcina foto aleksandar kostic

  Od malih boginja 600 obolelih u Pčinjskom okrugu

  U svim opštinama Pčinjskog okruga, osim u Bosilegradu, proglašena je epidemija malih boginja, a među 600 trenutno obolelih je čak 70 zdravstvenih radnika. Najnovije "žarište" je u Trgovištu gde je u petak proglašena epidemija zbog 13 novoobolelih od morbila.

  detaljnije
 • Lapčević 15 minuta

  Lapčević: Regionalni pokret je “nasušna potreba” juga Srbije

  Treba promeniti izborni zakon i uvesti direktni izbor gradonačelnika kako bi građani znali koga biraju, objašnjava narodni poslanik Milan Lapčević. Demokratsku stranku Srbije napustio je, kako kaže, zbog centralizacije, a svoj budući regionalni politički pokret vidi kao “pokret za opstanak juga Srbije”.

  (21) detaljnije
 • Policija pištolj gađanje foto aleksandar kostic

  Policija vežba gađanje tokom aprila i maja u Pčinjskom okrugu

  Na strelištima u Bujanovcu, Preševu, Vladičinom Hanu, Bosilegradu i Trgovištu policija će vežbati bojevo gađanje od danas do polovine maja. Iako će prostori biti vidno obeleženi, u vremenu od 9 do 15 sati u blizini strelišta se se zabranjuje kretanje, boravak i zadržavanje ljudi, životinja, stočnih zaprega i vozila.

  detaljnije
 • kamilica

  Prodajom lekovitog bilja protiv “odliva mozgova” sa juga Srbije

  Nerazvijene opštine Dimitrovgrad, Bosilegrad i Trgovište mogle bi da se razvijaju tako što će da proizvode i prodaju lekovito bilje, preporuka je studenata niškog Ekonomskog fakulteta, jer bi to “oživelo privredu” u ovom kraju, ali i sprečilo sve veći odlazak mladih, koji traže posao u inostranstvu.

  (3) detaljnije
 • sneg selo foto a. kostic

  Još jedna žrtva smrzavanja na jugu Srbije

  Nakon što je u utorak u Malošištu u snegu pronađeno telo 75-godišnjaka, i u bosilegradskom selu Jarešniku, u jarku pored puta, pronađeno je telo 49-godišnjeg muškarca, potvrđeno je Južnim vestima u vranjskoj policiji. Prema nezvaničnim informacijama, uzrok smrti je, kao i u prvom slučaju, smrzavanje.

  (1) detaljnije
 • vakcina foto aleksandar kostic

  Raste broj obolelih od malih boginja u Pčinjskom okrugu

  Prema podacima Zavoda za javno zdravlje u Vranju, broj obolelih od malih boginja u Pčinjskom okrugu je u porastu. Od potvrđenih 88, čak 58 je iz Surdulice, a među obolelima je i 7 zdravstvenih radnika.

  detaljnije
 • Ulužni centar Boilegrad foto Opština Bosilegrad

  Bosilegrad dobio Uslužni centar

  Opština Bosilegrad, zahvaljujući Programu evropskog partnerstva, svojim građanima omogućiće da do nekih dokumenata jednostavnije dođu, jer je u novom i opremljenom prostoru otvoren Uslužni centar. Na jednom mestu, pojednostavljenom procedurom, biće pružene sve neophodne usluge i informacije vezane za opštinsku administarciju i to na brz i kvalitetan način.

  detaljnije
 • Renoviran Centar za kulturu u Bosilegradu

  Svečanim otvaranjem izložbe slikara Aleksandra Zaharijeva i nastupom hora "Bosilegradsko slavejče“, u Centru za kulturu je obeležen završetak prve faze renoviranja ovog objekta koji je podrazumevao sanaciju krova, oštećenja na zgradi, ali i opremanje konferencijske sale potrebnim nameštajem i audio i video opremom.

  detaljnije
 • Tuzilastvo i Viši sud zgrada Vranje foto .m.

  Za ubistvo majke 14 godina zatvora

  Zbog zločina u selu Rajčilovci u Bosilegradu koji se dogodio 12. septembra prošle godine kada nožem ispred porodične ubijena V. V, vranjski Viši sud nepravosnažno je za ubistvo osudio njenog sina na 14 godina zatvora. Branilac optuženog uložio žalbu na presudu.

  detaljnije
 • skola

  Direktor škole iz Bosilegrada zaposlio članove porodice “jer nije imao ko da radi”

  Nakon što je Agencija za borbu protiv korupcije predložila smenu Metodija Čipeva, direktora Osnovne škole iz Bosilegrada “Georgi Dimitrov”, jer je zaposlio svog sina, brata od tetke i zeta, on se žalio na tu odluku. Čipev kaže da je “morao da zaposli članove porodice zbog hitnosti posla i zato što nije imao ko to da radi”.

  detaljnije
 • agencija

  Agencija predložila smenu direktora škole iz Bosilegrada zbog nepotizma

  Zbog toga što je direktor Osnovne škole “Georgi Dimitrov” Metodi Čipev zaposlio svog sina, brata od tetke, ali i zeta u ovoj obrazovnoj ustanovi, Agencija za borbu protiv korupcije predložila je njegovu smenu.

  (1) detaljnije
 • bugarska

  Demokratski savez Bugara za Zajednicu bugarskih opština u Srbiji

  Po ugledu na Zajednicu srpskih opština na Kosovu, koja bi trebalo da se formiraju na osnovu pregovora Beograda i Prištine, i bugarska manjina u Srbiji traži zajednicu svojih opština. Ideja je potekla zbog toga što je, kako kaže predsednik Glavnog odbora Demokratskog saveza Bugara Dragoljub Ivančov, “položaj ove manjine katastrofalan i zato što joj preti uništenje”.

  (2) detaljnije
 • Karate Andrija Stankovic

  Karatisti iz Niša, Bosilegrada i Vranja uspešni na dva takmičenja

  Južnjaci su 4. juna nastupali na dva međunarodna takmičenja. Tako su na turniru Jablanica open najbolji su bili karatisti Sportskog društva Bosilegrad, dok je vicešampionsku titulu osvojila ekipa Feniks iz Vranja. Sa druge strane, na Roda kupu u Beogradu, Nišlija Andrija Stanković okitio se zlatom.

  detaljnije
 • folklor ilustracija foto aleksandar kostic

  Folklorci predstavili igre iz Bosilegrada na festivalu u Bugarskoj

  Članovi folklorne sekcije Sportskog društva "Mladost“ iz Bosilegrada nastupili su sa igrama i pesmama iz svog kraja treći put za redom na prestižnom 7. Međunarodnom festivalu folklora u bugarskom gradu Kozloduj. 

  detaljnije
 • Izbeglice stižu

  Bosilegrad traži od Vlade još izbeglica

  Dok netrpeljivost prema izbeglicama sa Bliskog Istoka raste u mnogim delovima Evrope, pa i u Srbiji, iz Bosilegrada, malog, pograničnog mesta na jugu zemlje, od Vlade traže da im pošalje još izbeglica. Za njih šezdesetak, koliko ih je trenutno smešteno u toj varoši, organizuju se i zabave, a predsednik Opštine kaže da migranti doprinose i ekonomskom razvoju.

  detaljnije
 • policija foto aleksandar kostic

  Pretukao nevenčanu suprugu

  Zbog sumnje da je pretukao i naneo lakše povrede svojoj nevenčanoj supruzi, policija je uhapsila muškarca iz okoline Bosilegrada. Njemu je, nakon saslušanja, određen pritvor do mesec dana.

  detaljnije
 • policija

  Novi džipovi za policajce na granici sa Bugarskom i Makedonijom

  Japan je donirao 11 džipova i 3 kombija srpskoj policiji, a vozila će, kako je rekao ministar policije Nebojša Stefanović biti prosleđena policajcima koji su raspoređeni na granicama sa Bugarskom i Makedonijom, gde su i najveći izazovi s migracijama.

  (1) detaljnije