Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

Bosilegrad

 • Renoviran Centar za kulturu u Bosilegradu

  Svečanim otvaranjem izložbe slikara Aleksandra Zaharijeva i nastupom hora "Bosilegradsko slavejče“, u Centru za kulturu je obeležen završetak prve faze renoviranja ovog objekta koji je podrazumevao sanaciju krova, oštećenja na zgradi, ali i opremanje konferencijske sale potrebnim nameštajem i audio i video opremom.

  detaljnije
 • Tuzilastvo i Viši sud zgrada Vranje foto .m.

  Za ubistvo majke 14 godina zatvora

  Zbog zločina u selu Rajčilovci u Bosilegradu koji se dogodio 12. septembra prošle godine kada nožem ispred porodične ubijena V. V, vranjski Viši sud nepravosnažno je za ubistvo osudio njenog sina na 14 godina zatvora. Branilac optuženog uložio žalbu na presudu.

  detaljnije
 • skola

  Direktor škole iz Bosilegrada zaposlio članove porodice “jer nije imao ko da radi”

  Nakon što je Agencija za borbu protiv korupcije predložila smenu Metodija Čipeva, direktora Osnovne škole iz Bosilegrada “Georgi Dimitrov”, jer je zaposlio svog sina, brata od tetke i zeta, on se žalio na tu odluku. Čipev kaže da je “morao da zaposli članove porodice zbog hitnosti posla i zato što nije imao ko to da radi”.

  detaljnije
 • agencija

  Agencija predložila smenu direktora škole iz Bosilegrada zbog nepotizma

  Zbog toga što je direktor Osnovne škole “Georgi Dimitrov” Metodi Čipev zaposlio svog sina, brata od tetke, ali i zeta u ovoj obrazovnoj ustanovi, Agencija za borbu protiv korupcije predložila je njegovu smenu.

  detaljnije
 • bugarska

  Demokratski savez Bugara za Zajednicu bugarskih opština u Srbiji

  Po ugledu na Zajednicu srpskih opština na Kosovu, koja bi trebalo da se formiraju na osnovu pregovora Beograda i Prištine, i bugarska manjina u Srbiji traži zajednicu svojih opština. Ideja je potekla zbog toga što je, kako kaže predsednik Glavnog odbora Demokratskog saveza Bugara Dragoljub Ivančov, “položaj ove manjine katastrofalan i zato što joj preti uništenje”.

  (2) detaljnije
 • Karate Andrija Stankovic

  Karatisti iz Niša, Bosilegrada i Vranja uspešni na dva takmičenja

  Južnjaci su 4. juna nastupali na dva međunarodna takmičenja. Tako su na turniru Jablanica open najbolji su bili karatisti Sportskog društva Bosilegrad, dok je vicešampionsku titulu osvojila ekipa Feniks iz Vranja. Sa druge strane, na Roda kupu u Beogradu, Nišlija Andrija Stanković okitio se zlatom.

  detaljnije
 • folklor ilustracija foto aleksandar kostic

  Folklorci predstavili igre iz Bosilegrada na festivalu u Bugarskoj

  Članovi folklorne sekcije Sportskog društva "Mladost“ iz Bosilegrada nastupili su sa igrama i pesmama iz svog kraja treći put za redom na prestižnom 7. Međunarodnom festivalu folklora u bugarskom gradu Kozloduj. 

  detaljnije
 • Izbeglice stižu

  Bosilegrad traži od Vlade još izbeglica

  Dok netrpeljivost prema izbeglicama sa Bliskog Istoka raste u mnogim delovima Evrope, pa i u Srbiji, iz Bosilegrada, malog, pograničnog mesta na jugu zemlje, od Vlade traže da im pošalje još izbeglica. Za njih šezdesetak, koliko ih je trenutno smešteno u toj varoši, organizuju se i zabave, a predsednik Opštine kaže da migranti doprinose i ekonomskom razvoju.

  detaljnije
 • policija foto aleksandar kostic

  Pretukao nevenčanu suprugu

  Zbog sumnje da je pretukao i naneo lakše povrede svojoj nevenčanoj supruzi, policija je uhapsila muškarca iz okoline Bosilegrada. Njemu je, nakon saslušanja, određen pritvor do mesec dana.

  detaljnije
 • policija

  Novi džipovi za policajce na granici sa Bugarskom i Makedonijom

  Japan je donirao 11 džipova i 3 kombija srpskoj policiji, a vozila će, kako je rekao ministar policije Nebojša Stefanović biti prosleđena policajcima koji su raspoređeni na granicama sa Bugarskom i Makedonijom, gde su i najveći izazovi s migracijama.

  (1) detaljnije
 • Centar kulture Bosilegrad foto eu progres

  Počela rekonstrukcija Centra za kulturu u Bosilegradu

  Radovi na sanaciji krova i oštećenjima same zgrade Centra za kulturu započeti su u Bosilegradu, a rok za njihov završetak je 85 dana. Pored rekonstrukcije, Centar će dobiti i novu savremenu opremu.

  detaljnije
 • Demokratska stranka

  Raspisani unutarstranački izbori u DS širom Srbije

  Zbog toga što im je istekao mandat, Izvršni odbor Demokratske stranke zakazao je izbore za 55 lokalnih odbora partije širom Srbije. 10. juna će novo stranačko rukovodstvo demokrate birati u Leskovcu, četiri niške opštine, ali i u Aleksincu, Beloj Palanci, Surdulici, Svrljigu, Vranjskoj banji, Preševu, Bujanovcu i još 12 opština.

  (4) detaljnije
 • deca festival foto Aleksandar Kostic

  Počinje 24. Uskršnji festival u Bosilegradu

  Oko 700 dece iz Bosilegrada i drugih gradova Srbije, Makedonije, Bugarske, Moldavije i Ukrajine predstaviće svoju zemlju kroz pesmu i igru na Uskršnjem festivalu koji počinje danas i trajaće do utorka, 18. aprila.

  detaljnije
 • Bosilegrad foto UNDP

  Bosilegrad dobio projekat za postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda

  Kompletnu tehničku dokumentaciju za izgradnju postrojenja, ali i za adaptaciju stare bolnice za potrebe Centra za socijalni rad Opština je dobila kroz Program UN-a za razvoj u okviru projekta "Razvoj vitalnosti opština kroz prevazilaženje migrantske krize". Opštini uručena i 3 računara.

  detaljnije
 • Sretenjski karavan

  Sretenjski karavan: Zimska vožnja preko planine Dukat

  Oni koji imaju auto sa pogonom na 4 točka i žele da se oprobaju u avanturističkoj vožnji preko planine koja razdvaja Trgovište i Bosilegrad, čiji su putevi uglavnom prohodni samo tokom leta, mogu da se prijave za tradicionalni „Sretenjski karavan“. Ove godine održaće se 11. i 12. marta. 

  detaljnije
 • Sneg ciscenje foto aleksandar kostic

  U Bosilegradu proglašena vanredna situacija

  Nakon skoro jednomesečne borbe sa ledenim talasom, u Bosilegradu je zbog novog snega i problema u planinskim selima proglašena vanredna situacija, potvrdio je za Južne vesti predsednik Opštine Vladimir Zaharijev.

  (1) detaljnije
 • vRANJE SNEG FOTO I.M.

  Vanredna situacija u Hanu, Pčinjski okrug zavejan

  U Vladičinom Hanu proglašena je vanredna situacija, a postojeća mehanizacija ne uspeva da probije puteve do svih planinskih sela. Nanosi u Bosilegradu i do 2 metra, dok u vranjskim planinskim selima vatrogasci dostavljaju hranu i lekove starima i bolesnima.

  detaljnije
 • Nova godina ilustracija kosta

  Bez organizovanih proslava Nove godine u Pčinjskom okrugu

  Dok neke od opština zbog nedostatka novca neće organizovati doček na trgovima, druge su se odlučile za proslavu pravoslavne Nove godine. Vranje će novac uplatiti u Fond za lečenje dece i mladih od teških bolesti.

  detaljnije
 • Sedmočlana izbeglička porodica završila u šumi; foto: Flickr Freedom House

  Izbeglička porodica završila u šumi umesto u prihvatnom centru

  Umesto da bude smeštena u prihvatni centar u Bosilegradu, jedna izbeglička porodica ostavljena je u šumi na samoj granici sa Bugarskom. Oni su sada smešteni u prihvatni centar u Preševu, a međunarodne organizacije koje se bave migrantskom krizom istražuju ovaj slučaj.

  detaljnije
 • kanabis

  Niška policija zaplenila oko 17 kg marihuane

  U kući jednog Nišlije pronađeno je oko 600 g marihuane spremne za prodaju, dok su, kako piše polcija, u njegovoj kući u Bosilegradu otkrivene stabljike ove biljke, ukupne težine 16,5 kg.  

  detaljnije