Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

Bosilegrad

 • gradska uprava vranje foto im.

  Vranje novac za doček daje za lečenje dece, a poklanja koncert Ace Lukasa

  I ove godine u Pčinjskom okrugu neće biti organizovanog dočeka Nove godine, a Grad Vranje će novac predviđen za doček uplatiti u Fond za lečenje dece i omladine. Ipak, 18. decembra, Aca Lukas pevaće u Vranju, a koncert će, kako je šturo saopšteno, biti "poklon Vranjancima", što je do sada bila praksa samo za Dan grada, 31. januara.

  detaljnije
 • banovina swiss pro

  Švajcarci novčano pomažu "ranjive" grupe sa juga Srbije, ali i opštine

  Vlada Švajcarske pomaže da “ranjive” društvene grupe dobiju bolji pristup socijalnim, zdravstvenim i obrazovnim uslugama, a od 10 do 14 hiljada evra po projektu dobilo je 15 organizacija civilnog društva sa juga Srbije. Novčanu pomoć dobilo je i 6 južnih opština, a treba da poboljšaju regulativu koja se odnosi na finansiranje projekata od javnog interesa.

  (2) detaljnije
 • RIK saopštio konačne rezultate

  Potvrđena ubedljiva pobeda Zaharijeva na izborima za Nacionalne savete

  Lista predsednika Opštine Bosilegrad Vladimira Zaharijeva osvojila je 17 od 19 mandata u Nacionalnom savetu Bugara na nedavno završenim izborima, dok predsednik Opštine Bujanovac Šaip Kamberi i njegova lista “Partija za demokratsko delovanje“ imaju najviše mandata u Nacionalnom savetu Albanaca. Ubedljiva i pobeda liste “Sveevropski pokret Roma Srbije”.

  detaljnije
 • konji domaci brdski bosilegrad foto nenad stojnev

  Komšija puškom ubio kobilu ugrožene rase

  U sredu uveče u bosilegradskom selu Gornja Ljubata ubijena je osamnaestomesečna kobila autohtone rase domaćih brdskih konja čiji je vlasnik Vinko Stojnev. U kobilu je, dok je pasla na livadi, pucao njihov komšija, a u vranjskoj policiji nam je potvrđeno da je protiv njega podneta krivična prijava.

  (8) detaljnije
 • Glasačka kutija

  Zaharijev ubedljiv, Albanci podeljeni na izborima za nacionalne savete

  Lista Prirodni pokret “To smo mi” Vladimira Zaharijeva osvojila je najveći procenat glasova na izborima za nacionalni savet Bugara u Dimitrovgradu (79%) i Bosilegradu (89%), opštinama sa najvećim brojem glasača bugarske nacionalne manjine. U “albanskim opštinama”, u Bujanovcu je pobedila lista gradonačelnika Šaipa Kamberija (46,8%), dok je u Preševu najviše glasova osvojila Alternativa za promene Šćiprima Arifija (35,5%), koji i vodi tu opštinu.

  (1) detaljnije
 • Do podneva slaba izlaznost

  Slaba izlaznost na izborima za savete nacionalnih manjina na jugu Srbije

  Biračka mesta na jugu Srbije za izbor članova Nacionalnog saveta manjina jutros su otvorena na vreme, a prema informacijama Republičke izborne komisije glasanje protiče bez nepravilnosti. Opšti utisak je da je slaba izlaznost, jer je u nekim opštinama na birališta do 12 sati izašlo manje od 20 % pripadnika manjina koji imaju pravo glasa.

  detaljnije
 • izbori

  Nacionalne manjine na jugu Srbije danas biraju članove saveta

  Do večeras u 20 sati biće otvorena birališta i u gradovima na jugu Srbije, gde će nacionalne manjine moći da glasaju i izaberu svoje predstavnike u Nacionalnim savetima, a bira se 15 članova albanskog, 19 bugarskog i 35 romskog. Neki će glasati direktno, a drugi putem elektorskih skupština.

  (4) detaljnije
 • savez za srbiju lideri

  Savez za Srbiju: Izbori farsa, nacionalni saveti pretvaraju se u ekspoziture SNS

  Nejednak medijski tretman, kupovina glasova novcem i paketima, nelegalno finansiranje kampanja, prevođenje Srba u nacionalne manjine, kako navodi Savez za Srbiju, obeležavaju ovonedeljne izbore za nacionalne savete manjina u Srbiji. SNS izbore pretvara u farsu, kažu iz SzS, a savete u svoje ekspoziture.

  (4) detaljnije
 • glasačka kutija

  Izbori za nacionalne savete u nedelju - Vučić adut obe bugarske liste

  Iako se Nacionalni saveti manjina koji se biraju u nedelju 4. novembra po zakonu ne bave politikom, u “bugarskom slučaju” to ih nije sprečilo da u kampanju uvedu i predsednika Srbije Aleksandra Vučića. Izborni plakati, zahvaljivanja i isticanje Vučićevog doprinosa za bugarsku zajednicu odlikuju obe liste - i one predsednika opštine Bosilegrad Vladimira Zaharieva i one bosilegradskog naprednjaka Stefana Kostova.

  (3) detaljnije
 • glasačka kutija

  Poslednji dan za podnošenje lista za izbore za nacionalne savete manjina

  Do kraja dana, prema propisu Republičke izborne komisije, predstavnici nacionalnih manjina treba da predaju liste ukoliko žele da učestvuju u izborima za svoje nacionalne savete. Izbori su zakazani za 4. novembar, direktno se biraju članovi 18 saveta manjina, a preko elektorskih skupština 4 saveta. Na jugu Srbije “najinteresantniji” biće izbori za brojnu bugarsku, albansku i romsku zajednicu.

  (2) detaljnije
 • stefan kostov

  Stefan Kostov nosilac liste na izborima za Nacionalni savet Bugara

  Na izborima za Nacionalni savet Bugara u Srbiji, koji će biti održani 4. novembra, podršku birača zatražiće i lista „Da vratimo dostojanstvo narodu“, čiji je nosilac lokalni preduzetnik Stefan Kostov.

  (2) detaljnije
 • Gimnazija Bosilegrad

  Direktor bosilegradske Gimnazije pred penziju zaposlio ćerku u školi

  Agencija za borbu protiv korupcije predložila je smenu direktora Gimnazije u Bosilegradu Antona Tončeva zbog toga što je u školi zaposlio svoju ćerku, ali i zato što je istovremeno bio u direktorskoj i u fotelji bosilagradske Skupštine. Tončev je u međuvremenu otišao u penziju.

  (7) detaljnije
 • Fond PIO VRanje foto i.m.

  Podela penzionersih kartica u Pčinjskom okrugu od ponedeljka

  Penzioneri iz Vranja, Bujanovca, Preševa, Vladičinog Hana, Surdulice i Trgovišta mogu preuzeti svoje penzionerske kartice u filijalama Fonda PIO u svojim gradovima, svakog dana od 8 do 15 sati, počev od 30. jula, dok će penzioneri iz Bosilegrada to moći da urade od 20. avgusta.

  detaljnije
 • preševo migranti

  Predrasude o izbeglicama najbolje “brišu” deca

  Međunarodni dan izbeglica obeležava se danas u celom svetu, a kako kaže Jelena Kostić iz Nevladine organizacije “Sigma plus” koja pomaže izbeglicama u prihvatnim centrima na jugu Srbije, najbolji primer “brisanja predrasuda” su deca koja nisu nailazila na otpor i odbacivanje svojih vršnjaka sa kojima dele školske klupe.

  detaljnije
 • vakcina

  Smanjuje se broj obolelih od malih boginja u Pčinjskom okrugu

  U poslednjih desetak dana od morbila je obolelo svega 6 osoba u celom okrugu, gde je do sada registrovano ukupno njih 640, ali se taj broj svakodnevno smanjuje. Zasad je najviše obolelih, 270 u Surdulici, a najmanje u Bosilegradu, gde je registrovan samo jedan slučaj.

  detaljnije
 • policija

  Maturant iz Bosilegrada izboden nožem u Surdulici

  Osamnaestodišnji mladić iz sela Ljubata kod Bosilegrada izboden je u centru Surdulice u noći između ponedeljka i utorka. Bezazlena prepirka umalo se nije završila kobno kada je mladića "skakavcem" izbola 34-godišnja M. T. koja je, nezvanično saznajemo, branila svog brata na koga je izbodeni mladić nasrnuo

  detaljnije
 • vakcina foto aleksandar kostic

  Od malih boginja 600 obolelih u Pčinjskom okrugu

  U svim opštinama Pčinjskog okruga, osim u Bosilegradu, proglašena je epidemija malih boginja, a među 600 trenutno obolelih je čak 70 zdravstvenih radnika. Najnovije "žarište" je u Trgovištu gde je u petak proglašena epidemija zbog 13 novoobolelih od morbila.

  detaljnije
 • Lapčević 15 minuta

  Lapčević: Regionalni pokret je “nasušna potreba” juga Srbije

  Treba promeniti izborni zakon i uvesti direktni izbor gradonačelnika kako bi građani znali koga biraju, objašnjava narodni poslanik Milan Lapčević. Demokratsku stranku Srbije napustio je, kako kaže, zbog centralizacije, a svoj budući regionalni politički pokret vidi kao “pokret za opstanak juga Srbije”.

  (21) detaljnije
 • Policija pištolj gađanje foto aleksandar kostic

  Policija vežba gađanje tokom aprila i maja u Pčinjskom okrugu

  Na strelištima u Bujanovcu, Preševu, Vladičinom Hanu, Bosilegradu i Trgovištu policija će vežbati bojevo gađanje od danas do polovine maja. Iako će prostori biti vidno obeleženi, u vremenu od 9 do 15 sati u blizini strelišta se se zabranjuje kretanje, boravak i zadržavanje ljudi, životinja, stočnih zaprega i vozila.

  detaljnije