Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

Bosilegrad

 • policija, nis, januar 2023, foto jelena misic 2

  Ukrao vozilo Doma zdravlja iz garaže u Bosilegradu pa ga ostavio u snegu

  Nepoznati počinilac ukrao je u noći između utorka i srede “ladu nivu” iz garaže Doma zdravlja u Bosilegradu, potvrđuju Južnim vestima iz policije i kažu da su na automobilu bile jasne oznake da se koristi za pružanje medicinskih usluga. Vozilo je pronađeno u četvrtak, 2. januara u snegu na putu Bosilegrad - Kriva Feja, ali ne i počinilac.

  (1) detaljnije
 • Vučić

  Vučić: Najveći problemi Bosilegrada i Dimitrovgrada nezaposlenost i putna mreža

  Da ekološki problemi na koje ukazuju aktivisti i meštani Bosilegrada nisu najveći problem tog kraja, već su to nezaposlenost, infrastruktura i putna mreža, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić prilikom posete Bugarskoj, gde su počeli radovi na izgradnji gasnog interkonektora između Srbije i Bugarske na bugarskoj teritoriji.

  (15) detaljnije
 • Ruda zlata

  Istraživanje zlata i na desetak lokacija na jugu Srbije

  Na više od 30 lokacija petnaestak kompanija trenutno traži zlato u našoj zemlji, a istraživanja se vrše i kod Kuršumlije, Prokuplja, Blaca, Aleksinca, Bosilegrada i Trgovišta, Medveđe, Pirota i Bele Palanke. Osim rudnih polja u Boru i Majdanpeku, na spisku lokacija najznačajnijih pojava zlata nalazi se i Cerovo u opštini Ražanj, Tulare i Kiseljak kod Medveđe i Đavolja Varoš kod Kuršumlije.

  (17) detaljnije
 • Plivanje za časni krst

  Bogojavljenjska trka u svim mestima Pčinjskog okruga, posle 8 godina i u Vranju

  Prvi put nakon osam godina plivanje za Časni krst na Bogojavljenje biće održano i u Vranju, kod crkve Svete Petke. Tradicionalna manifestacija će se u okrugu održati i na gradskom bazenu u Vladičinom Hanu, plivaće se i na Vlasinskom jezeru i kod Popovog vira na Pčinji.

  detaljnije
 • Vranje - crkva

  Proverava se ispravnost sirena u sredu u Pčinjskom okrugu

  Tačno u podne, u sredu, 11. januara, u celom Pčinjskom okrugu oglasiće se sirene za uzbunu, kako bi se proverila ispravnost sistema za javno uzbunjivanje, saopštavaju iz Odeljenja za vanredne situacije u Vranju.

  detaljnije
 • Rudnik "Bosil metal"

  Ekološki problemi izazvani radom rudnika kod Bosilegrada i pred evropskim zvaničnicima

  Ekološki aktivisti već dugo upozoravaju da otpadne vode iz rudnika “Podvirovi” i “Grot” zagađuju vode na teritoriji bosilegradske opštine, a sada su te probleme predstavili i evropskim zvaničnicima koji će, kako navode, posetiti opštinu Bosilegrad i sve ekološke probleme uključiti u Izveštaj o godišnjem napretku Srbije za članstvo u EU.

  detaljnije
 • Rudnik "Bosil metal"

  Posle ekologa, oglasili se i iz rudnika “Bosil metal” - tvrde da ne zagađuju prirodu i vode

  Rudnik “Bosil metal” kod Bosilegrada vodi računa o tome da priroda u okruženju ne bude ugrožena i zbog toga konstantno sprovodi brojne mere zaštite - tako iz rudnika odgovaraju na optužbe ekoloških aktivista da otpadne vode iz rudnika zagađuju potoke na teritoriji bosilegradske opštine. Nakon pisanja Južnih vesti o tome da će predstavnici Ekološkog ustanka zbog zagađenja u nadležnim ministarstvima pokrenuti postupak protiv “Bosil metala”, u saopštenju koje su redakciji poslali, iz rudnika tvrde da otpadnih voda nema, da vodotokovi nisu ugroženi i da im je u interesu da žive i rade u zdravom okruženju.

  detaljnije
 • Rudnik "Bosil metal"

  Ekolozi: Rudnik kod Bosilegrada godinu dana radi bez dozvole i truje vodu, aktivisti rešeni da ga stopiraju

  Predstavnici Ekološkog ustanka pokrenuće postupak u nadležnim ministarstvima kako bi se rad rudnika olova i cinka “Bosil metal” u planinskom selu Karamanica kod Bosilegrada obustavio dok se uradi studija o proceni. Voda u selu puna je arsena upravo zbog rudnika, tvrde aktivisti, pozivajući se na analize Insituta za hemiju, a upravo obilazak rudnika bio je jedan od povoda njihove posete Bosilegradu, gde je održan sastanak kome je prisustvovao i poslanik Aleksandar Jovanović Ćuta, predstavnici lokalne samouprave i direktor rudnika.

  (8) detaljnije
 • Bosilegrad

  Pretnje batinama aktivistima i trudnici sa lažnog profila predsednika Opštine Bosilegrad

  Nekoliko humanitaraca i aktivista koji su u proteklom periodu ukazivali na slučajeve gladovanja u bosilegradskoj opštini, dobilo je pretnje i psovke sa Fejsbuk profila potpisanog imenom prvog čoveka Opštine Bosilegrad Vladimira Zaharijeva. Najbrutalnije pretnje da će je prebiti, pominjući i njenu nerođenu bebu, dobila je trudnica i predsednica Udruženja “Eko Surdulica” koja ih je prijavila policiji jer se boji za svoj i život svoje porodice. Zaharijev je policiji prijavio lažni profil, a sa svime je, kaže, upoznato i Tužilaštvo za visokotehnološki kriminal.

  (1) detaljnije
 • napad

  Ekipa bugarske nacionalne televizije napadnuta kamenicama kod Bosilegrada

  Tokom snimanja emisije o zagađenju životne sredine u pograničnom području, ekipa emisije za istraživačko novinarstvo Bugarske nacionalne televizije (BNT), kao i nekoliko ekoloških aktivista iz Bugarske i Bosilegrada napadnuti su u blizini rudnika Podvirovi u selu Karamatica u opštini Bosilegrad. Oni su odmah nakon napada podneli prijavu policiji, ali za sada nema informacija iz Policijske uprave u Vranju da li su napadači identifikovani i uhapšeni.

  (10) detaljnije
 • Zagađenje vazduha

  Vazduh u Leskovcu jako zagađen u 2022, štetne čestice u još 5 mesta na jugu

  Tridesetak gradova u Srbiji prevremeno su potrošli godišnji limit od 35 dana prekomernog zagađenja vazduha, a nezdrav vazduh u prethodnih pet meseci udisali su i Leskovačni, Prokupčani, Surduličani, Bosilegrađani, Vranjanci i Belopalančani. Neslavno prvo mesto po zagađenju vazduha među gradovima na jugu zauzeo je Leskovac, s obzirom da je Ulici Goce Delčeva zabeleženo čak 92 dana prekomernog zagađenja.

  detaljnije
 • Bosilegrad

  Bosilegrad ima dva Uskršnja festivala, optužbe da se politika umešala u dečju manifestaciju

  Ono što je festival komedije “Nušićijada” u Ivanjici, u Bosilegradu je Uskršnji festival - tvrdi organizator Međunarodnog dečijeg uskršnjeg festivala u Bosilegradu Aleksandar Dimitrov. On se redakciji javio nakon vesti o takmičenju u tucanju jajima u tom mestu, a kaže da je to falsifikat njegovog festivala koji postoji 29 godina, a koji Opština paralelno organizuje tek poslednjih nekoliko.

  (1) detaljnije
 • Bosilegrad

  Za Uskrs takmičenje u tucanju jajima u Bosilegradu

  Svi Bosilegrađani koji bi želeli da se zabave za Uskrs i dobiju nagradu, mogu se takmičiti u tucanju uskršnjim farbanim jajima, koje će u nedelju, 24. aprila, biti organizovano na glavnoj raskrsnici u tom mestu. Početak takmičenja je od 10 sati, a osim toga, organizatori najavljuju i bogat kulturno-umetnički program.

  (1) detaljnije
 • pcele

  Deklaraciju o zaštiti pčela potpisala i Opština Bosilegrad

  59 gradova i opština u Srbiji potpisalo je Deklaraciju o zaštiti pčela Saveza pčelarskih organizacija Srbije, a deveta opština sa juga koja se pridružila potpisnicima i koja će se zalagati za ukidanje tretiranja komaraca sredstvima otrovnim za pčele je i Bosilegrad.

  detaljnije
 • izbori 2022 foto milica milojvic kostic 2
  Izbori 2022

  Vučić i SNS ubedljivi i u Pčinjskom okrugu, za njih glasalo skoro celo Trgovište

  Najveći broj glasova u Pčinjskom okrugu na jučerašnjim izborima dobio je Aleksandar Vučić i njegova Srpska napredna stranka, a najbolji rezultat ostvario je u Trgovištu gde je dobio poverenje 90, 61% glasača na predsedničkim i 85,7% na parlamentarnim izborima.

  (7) detaljnije
 • Izbori glasanje KOSTA
  Izbori 2022

  Albanci sa juga zemlje na izbore idu u dve kolone, Demokratska partija Bugara podržava Vučića

  Osam manjinskih lista učestvovaće na predstojećim parlamentarnim izborima, a Albanci sa juga zemlje za mesto u Skupštini Srbije idu u dve kolone. Za predsedničke izbore nemaju kandidata, a neće podržati nijednog, dok Demokratska partija Bugara neće učestvovati na izborima, ali će podržati Aleksandra Vučića i Srpsku naprednu stranku.

  (3) detaljnije
 • vlasinsko jezero

  Pokrenuta peticija za očuvanje Vlasinskog jezera

  Da Vlasinskom jezeru preti zagađenje preko otpadnih voda Rudnika olova i cinka “Grot” tvrde iz Organizacije “Kreni i promeni”, odakle su pokrenuli potpisivanje onlajn peticije u kojoj potpisnici traže da rudnik napravi taložnicu otpadne vode po zakonu.

  detaljnije
 • nerazvijene opštine

  320 miliona za projekte iz nedovoljno razvijenih opština, na jugu jedino Merošina ostala bez para

  Ukupno 320 miliona dinara podeliće 42 opštine u Srbiji, koje spadaju u 4. kategoriju po stepenu razvijenosti, a za realizaciju infrastrukturnih projekata. Ugovor o dodeli bespovratnih sredstava potpisali su u Oficirskom domu u Nišu predsednici svih opština, osim Merošine i Kučeva, kojima nije odobren novac.

  (1) detaljnije
 • far

  Dimitrovgradski dvojezični portal "FAR" slavi 6. rođendan

  Sa mnogo ispričanih istraživačkih priča, reportaža, intervjua i dokumentarnih filmova koji su ostavili značajan trag u vremenu koje nimalo nije bilo naklonjeno manjinskim medijima, redakcija dimitrovgradskog dvojezičnog portala FAR ulazi u sedmu godinu postojanja. Svoj 6. rođendan obeležavaju, kako kažu, sa željom i nadom da će godine koje predstoje biti još uspešnije i doneti daleko bolje uslove za normalno medijsko izveštavanje u interesu bugarske nacionalne manjine u Srbiji i svih građanki i građana, bez obzira na verske i nacionalne razlike.

  detaljnije
 • kovid ambulanta

  U Pčinjskom okrugu još 67 pozitivnih na kovid

  Prema poslednjim podacima Gradskog štaba za vanredne situacije u Vranju, za poslednja 24 sata testirano je 265 ljudi sa teritorije Pčinjskog okruga, dok je pozitivan test dobilo 67.

  detaljnije
KOMENTAR DANA

Znači iz 1-X

Dzong Čitalac

Tekst: Nišliija iz kladionice ukrao 26.000 dinara