Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

Bosilegrad

 • požar Stara planina

  Vatra na jugu Srbije pod kontrolom, "iljušin" gasio na Staroj planini

  Nakon 4 dana u Bosilegradu je ukinuta vanredna situacija, kaže predsednik ove opštine Vladimir Zaharijev i napominje da požari nisu ugašeni, ali su lokalizovani, pa nema opasnosti, a slična situacija je i u Trgovištu. Na Staroj planini su i dalje jedinice vatrogasaca koje ometa magla, ali je pomoć pružio ruski avio “iljušin” za koji im je javljeno da je u dva navrata gasio požare.

  (3) detaljnije
 • pozar

  Požari na Staroj planini, kod Trgovišta i Bosilegrada pod kontrolom

  Širenje vatre na Staroj planini koju je požar zahvatio pre 5 dana stopirano je, a požar je pod kontrolom i na planinama kraj Bosilegrada i Trgovišta. Žarišta još ima, ali nadležni očekuju da i ona budu ugašena do kraja dana, pa su u Trgovištu ukinuli vanrednu situaciju.

  detaljnije
 • Požar na Staroj planini ugašen uz pomoć kiše, lokalizovan i u Pčinjskom okrugu (live blog)

  Na teritoriji Stare planine nema aktivnog plamena i požar je pod kontrolom. Još ima džepova gde se ne može prići, ali nema širenja požara. Lokalizovani su i požari u Pčinjskom okrugu, ali su ekipe i dalje na terenu. Na Aerodrom "Konstantin Veliki" sletela su 3 helikoptera i 4 aviona koja će gasiti preostalu vatru ako bude bilo potrebno.

  (10) detaljnije
 • Trgoviste pozar; foto: JV-M. Dejanovic

  Vatra na Staroj planini širi se ka vrhu, novi požari kod Bosilegrada i Trgovišta (live blog)

  Na Staroj planini i dalje bukti požar, a zasad nema ugroženog stanovništva ni imovine, ali preti opasnost da vatra meštanima ugrozi pojate i zimovnike. Vatra se širi ka najvišem vrhu Stare planine - Midžoru, gde meštani i vatrogasci sutra nastavljaju borbu. Novi požari javljaju se i u blizini Trgovišta i Bosilegrada, gde je i dalje na snazi vanredna situacija.

  (8) detaljnije
 • Vodosnadbevanje Bosilegrad

  Počela izgradnja sistema za vodosnadbevanje u Bosilegradu

  Za najviše 280 dana meštani Bosilegrada bi trebalo da dobiju novi vodovod koji će im omogućiti snadbevanje kvalitetnom vodom za piće, jer su u toku završeni radovi na izgradnji sistema za vodosnadbevanje. Biće izgrađen više od 7 km dugačak cevovod i osposobljen sistem za vodosnadbevanje "Roda".

  detaljnije
 • knez

  Takmičenje gorivom u Bosilegradu, sada imaju i najjeftinije u Srbiji

  Od pre dve nedelje Bosilegrad ima dve benzinske pumpe na kojima je gorivo i 10 dinara po litru jeftinije nego bilo gde u Srbiji. Do skoro jedina pumpa, koju je finansijska inspekcija zatvorila sredinom septembra, sada je opet otvorena, a tu su i cisterne koje je država postavila u gradu u trenutku nestašice naftnih derivata. Dok neki kažu da točenje goriva iz cisterni na otvorenom nije bezbedno i legalno, prvi čovek Opštine tvrdi da ne postoje nezakonitosti i da Bosilegradu trebaju najmanje dve pumpe.

  (6) detaljnije
 • točenje goriva

  Inspekcija zatvorila jedinu pumpu u Bosilegradu, građani gorivo toče iz cisterni

  Jedinu pumpu na kojoj su meštani Bosilegrada mogli da natoče gorivo finansijska inspekcija zatvorila je 10. septembra pa je ova opština na nekoliko dana bila bez nafte. Sada građani toče naftu iz cisterni “Knezpetrola” i to nakon što je opštinski Štab za vanredne situacije tražio pomoć od republičkog. Kada će jedina pumpa proraditi, sa sigurnošću ne zna ni predsednik opštine Bosilegrad Vladimir Zaharijev.

  (3) detaljnije
 • bosilegrad

  Fudbalerke iz Bosilegrada igrale sa Zvezdom za popularizaciju ženskog sporta

  Pred oko 1.000 ljudi u Bosilegradu je odigrana prijateljska utakmica između novoformiranog Ženskog fudbalskog kluba Mladost i prvog tima beogradske Crvene zvezde. Iako su domaće igračice ubedljivo poražene, utakmica je poslužila da se popularizuje ženski fudbal.

  detaljnije
 • migranti izbeglice foto i.m

  Upoznavanje kao put da lokalcima bude prijatnije, a migrantima da se osećaju dobrodošlo

  Nadmetanjem u malom fudbalu, kriketu i basketu, te zajedničkim uređenjem i čišćenjem javnih površina u okviru projekata "Zajedno", migranti i meštani gradova u kojima se nalaze prihvatni centri upoznaju se i zbližavaju, a sve sa ciljem da nestanu predrasude. Kada dođu u stranu zemlju izbeglice se osećaju uplašeno, kaže psiholog Dunja Božović, a čak 90 % njih reklo je da najviše pomaže kada se osete dobrodošlo.

  detaljnije
 • Muškarac poginuo na licu mesta

  Stradao vozač kamiona kod Bosilegrada

  U prevrtanju kamiona marke "TAM" kod Bosilegrada poginuo je vozač, potvrđeno je Južnim vestima u policiji. Suvozač je zadobio lakše povrede, a uzrok nesreće je nepozat.

  detaljnije
 • vranje srbijau rtimu evrope

  Vranjanke pobednice takmičenja “Srbija u ritmu Evrope”

  Devetočlana ekipa iz Vranja koju čine Mila Nikolić, Emilija Mišić, Sofija Stanković, Teodora Bogdanović, Jovana Jovanović, Aleksandra Đorđević, Marija Sotirović, Jana Stošić i Irina Irić, pobednik je takmičenja "Srbija u ritmu Evrope" koje je održano u subotu 22. juna u Vrnjačkoj Banji.

  detaljnije
 • vojni lekar na selu, slika iz arhive foto lj.m

  Besplatni pregledi specijalista sa VMA –a

  Lekari specijalisti Vojno medicinske akademije u Beogradu obavili su u petak, 21. juna, oko 150 pregleda u kabinetima Doma Zdravlja u Bosilegradu.

  detaljnije
 • lisice

  Carinik i vlasnici dve firme uhapšeni zbog korupcije

  Zbog sumnje da je ocarinio mašine za rezanje drveta iz Italije bez tehničke dokumentacije, uhapšen je carinik ispostave Vranje, a sa njim zbog falsifikovanja dokumentacije i još dvoje vlasnika firmi iz Bosilegrada i Paraćina.

  detaljnije
 • Fabrici na jugu Srbije foto i.m.

  Fabrici u Vranju: Nastavićemo da ulažemo u ovaj kraj Srbije

  Izgradnja Hirurškog bloka u Vranju, uređenje Slobodne zone, rekonstrukcija Prihvatnog centra u Bosilegradu, samo su neki od projekata koji su u Pčinjskom okrugu završeni uz podršku Evropske unije. Šef delegacije u Srbiji Sem Fabrici kaže da će nastaviti sa ulaganjem u ovaj kraj Srbije.

  detaljnije
 • Zaharijev

  Zaharijev: Predlog da "brat Vučić" bude počasni građanin Bosilegrada

  Osim čelnika Opštine Aleksinac koji je predsedniku Aleksandru Vučiću dao istorijski značaj i tvrdi da je predsednik koji je u periodu od jednog veka najviše puta bio u Aleksincu i jedini zna sva sela, Vučić je dobio pohvale i od prvog čoveka Bosilegrada. Dugogodišnji predsednik opštine na granici sa Bugarskom Vladimir Zaharijev nazvao je Vučića "bratom" i kazao da ga je predložio za počasnog građanina Bosilegrada.

  (11) detaljnije
 • gradska uprava vranje foto im.

  Vranje novac za doček daje za lečenje dece, a poklanja koncert Ace Lukasa

  I ove godine u Pčinjskom okrugu neće biti organizovanog dočeka Nove godine, a Grad Vranje će novac predviđen za doček uplatiti u Fond za lečenje dece i omladine. Ipak, 18. decembra, Aca Lukas pevaće u Vranju, a koncert će, kako je šturo saopšteno, biti "poklon Vranjancima", što je do sada bila praksa samo za Dan grada, 31. januara.

  detaljnije
 • banovina swiss pro

  Švajcarci novčano pomažu "ranjive" grupe sa juga Srbije, ali i opštine

  Vlada Švajcarske pomaže da “ranjive” društvene grupe dobiju bolji pristup socijalnim, zdravstvenim i obrazovnim uslugama, a od 10 do 14 hiljada evra po projektu dobilo je 15 organizacija civilnog društva sa juga Srbije. Novčanu pomoć dobilo je i 6 južnih opština, a treba da poboljšaju regulativu koja se odnosi na finansiranje projekata od javnog interesa.

  (2) detaljnije
 • RIK saopštio konačne rezultate

  Potvrđena ubedljiva pobeda Zaharijeva na izborima za Nacionalne savete

  Lista predsednika Opštine Bosilegrad Vladimira Zaharijeva osvojila je 17 od 19 mandata u Nacionalnom savetu Bugara na nedavno završenim izborima, dok predsednik Opštine Bujanovac Šaip Kamberi i njegova lista “Partija za demokratsko delovanje“ imaju najviše mandata u Nacionalnom savetu Albanaca. Ubedljiva i pobeda liste “Sveevropski pokret Roma Srbije”.

  detaljnije
 • konji domaci brdski bosilegrad foto nenad stojnev

  Komšija puškom ubio kobilu ugrožene rase

  U sredu uveče u bosilegradskom selu Gornja Ljubata ubijena je osamnaestomesečna kobila autohtone rase domaćih brdskih konja čiji je vlasnik Vinko Stojnev. U kobilu je, dok je pasla na livadi, pucao njihov komšija, a u vranjskoj policiji nam je potvrđeno da je protiv njega podneta krivična prijava.

  (8) detaljnije
 • Glasačka kutija

  Zaharijev ubedljiv, Albanci podeljeni na izborima za nacionalne savete

  Lista Prirodni pokret “To smo mi” Vladimira Zaharijeva osvojila je najveći procenat glasova na izborima za nacionalni savet Bugara u Dimitrovgradu (79%) i Bosilegradu (89%), opštinama sa najvećim brojem glasača bugarske nacionalne manjine. U “albanskim opštinama”, u Bujanovcu je pobedila lista gradonačelnika Šaipa Kamberija (46,8%), dok je u Preševu najviše glasova osvojila Alternativa za promene Šćiprima Arifija (35,5%), koji i vodi tu opštinu.

  (1) detaljnije