Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

Bujanovac

  • stanovi zgrade

    Niška Medijana među najskupljim opštinama u Srbiji po cenama novoizgrađenih stanova

    Osim beogradskih opština, gde su najveće cene kvadrata stanova u Srbiji, po visokim cenama su se izdvojila još 5 mesta u Srbiji, među kojima je i niška opština Medijana, gde je u 2023. godini prosečna cena stanova u novogradnji bila nešto veća o 1.500 evra, pokazuju podaci Republičkog zavoda za statistiku.

    (6) detaljnije
  • novac

    Provalio u kuću i ukrao novac dok su supružnici spavali

    Muškarca koji je sinoć provalio u jednu porodičnu kuću u Bujanovcu dok su supružnici spavali i ukrao novac, brzom akcijom je uhvatila policija i veći deo ukradenih para je vraćeno vlasniku.

    (1) detaljnije
  • hitna

    Tri osobe poginule, 12 povređeno u nesreći kod Bujanovca

    U saobraćajnoj nesreći koja se dogodila sinoć na putu Preševo-Bujanovac, kod sela Aliđerce, tri osobe su stradale, a 12 njih je povređeno, saopštili su iz Višeg javnog tužilaštva u Vranju. Kako kažu, do nesreće je došlo kada je vozilo u kojem se nalazilo 14 ilegalnih migranata zbog neprilagođene brzine sletelo sa puta.

    (1) detaljnije
  • lisice hapšenje policija KOSTA

    Lepljivom trakom vadio novac iz kutije za priloge u džamiji

    Zbog sumnje da je u jednoj džamiji u Bujanovcu najpre pokušao da obije kasu za dobrovoljni prilog građana, a pošto nije uspeo novac izvadio lepljivom trakom kroz otvor kase, uhapšen je 20-godišnjak iz okoline Preševa.

    (1) detaljnije
  • bujanovac

    Gradonačelnika Tirane odbornici proglasili za počasnog građanina Bujanovca

    Albanska većina u bujanovačkoj skupštini proglasila je danas gradonačelnika Tirane Eriona Veliaja za počasnog građanina Bujanovca, pišu Bujanovačke. Srpski odbornici bojkotovali su sednici jer, kako tvrde, predlog nije stigao stigao u skupštinu po zakonskoj proceduri, ali i zbog sumnje da je motiv za počast Veliaju sticanje političkih poena pred predstojeće lokalne izbore.

    (2) detaljnije
  • 14god-3

    "Južne vesti" slave 14. rođendan

    Južne vesti ne čine vesti, izveštaji, najave, reportaže, istraživanja, fotografije, video-prilozi, emisije ili ankete, Južne vesti već 14 godina čine - ljudi. To su ljudi koji svakodnevno predano, sa velikom željom, trudom, posvećenošću tragaju za istinom, pokušavaju da podižu svest građana, slušaju o problemima, traže rešenje. I to rade tačno 14 godina - na današnji dan 2010. godine počeo je sa radom sajt koji je dosad imao preko 311 miliona otvorenih stranica, a koji raste sa svojim čitaocima, prijateljima i saradnicima.

    (14) detaljnije
  • vučić

    Dan pre protesta zbog akušerskog nasilja, Vučić obilazi bolnicu u Vranju

    Samo dan pre zakazanog protesta protiv akušerskog nasilja, u petak, 26. januara u 11 sati predsednik Srbije Aleksandar Vučić obići će radove na rekonstrukciji Opšte bolnice u Vranju. Takoće, prema nezvaničnim informacijama, Vučić bi trebalo da poseti i bujanovačko selo Lučane.

    (6) detaljnije
  • NUNS N1

    NUNS: Prijava protiv novinarke "Bujanovačkih" je pritisak, pozivamo direktora da je povuče

    Nezavisno udruženje novinara Srbije smatra da je reč o ozbiljnom pritisku na redakciju "Bujanovačkih" prijava koju je podneo direktor škole, nakon što su objavili tekst i fotografije urušenog plafona, kao i da je krivična prijava potpuno neosnovana. Apeluju na direktora da povuče prijavu i dozvoli novinarima da neometano rade u javnom interesu.

    detaljnije
  • radnici šlemovi KOSTA 24

    Skrivena nezaposlenost u Srbiji – od realnosti do licitacije vlasti brojkama

    Na jugu, decenijama najsiromašnijem delu Srbije je samo u Nišavskom okrugu zvanično 26.700 nezaposlenih, a realne brojke, pa i poslednji popis pokazuju da je skrivena nezaposlenost čak 2,5 puta veća. U Šumadiji je oko 20.000 nezaposlenih, nešto manje u zapadnoj Srbiji, a među nezaposlenima prednjače žene, dok mladi koji ne odu iz Srbije najčešće posao traže preko agencija, koje opet ubiraju svoj procenat.

    (8) detaljnije
  • Bujanovačke

    Novinarka "Bujanovačkih" pisala o padu plafona u školi, direktor je prijavio policiji

    Redakciju "Bujanovačkih" danas je posetila policija, a kao razlog naveli su prijavu protiv novinarke Ivane Jovanović za neovlašćeni ulazak u Osnovnu školu "Branko Radičević" u toj opštini i fotografisanje plafona koji je pao tokom renoviranja koje je navodno "uznemirilo roditelje". Iz redakcije ističu da je samo radila svoj posao, te da ih ova prijava neće pokolebati da i dalje rade u javnom interesu.

    (2) detaljnije
  • lisice hapšenje policija KOSTA

    Tri muškarca uhapšena zbog krađe torbice iz parkiranog automobila

    Zbog sumnje da su noćas u Bujanovcu iz parkiranog automobila ukrali torbicu sa novcem i bankovnim karticama, uhapšena su tri muškarca iz ovog mesta.

    detaljnije
  • graniČna policija KOSTA

    Uhapšen Bujanovčanin zbog krijumčarenja migranata

    Surdulička policija uhapsila je 41-godišnjeg muškarca iz Bujanovca koji je osumnjičen da je krijumčario ljude, a automobilom kojim ih je prevozio upravljao je falsifikovanom dozvolom.

    detaljnije
  • zgrade palilula

    "Starost" kuća i zgrada na jugu: Više od 6.000 potiče od pre 1919, najviše se od 2016. zida u Bujanovcu i Preševu

    Prema novim podacima popisa stanovništva iz 2022. godine, na jugu Srbije je 6.067 kuća i zgrada izgrađeno pre 1919. godine, a 15.337 od 2016. do samog popisa. Najviše stambenih objekata izgrađenih od 2016. je u Preševu (14,27%) i Bujanovcu (7,67%), a najmanje u Beloj Palanci (0,01%). U Nišu je kuća i zgrada “mlađih” od 2016. ukupno 6.603 (4,81%), a “starijih” od 1919. ukupno 1.010 (0,73).

    (6) detaljnije
  • Surdulica

    320 miliona za nerazvijene opštine, većina za izgradnju pijace u Surdulici

    Na poslednjoj sednici Vlada Srbije donela je Uredbu po kojoj će 44 opštine u Srbiji koje su izrazito nedovoljno razvijene, a od kojih je čak 23 na jugu, u 2024. godini dobiti 320 miliona dinara kao podsticaj za razvoj, a koje će moći da potroše za komunalnu infrastrukturu, izgradnju, rekonstrukciju i adaptaciju objekata obrazovanja, zdravstva, turizma, socijalne zaštite, kulture, sporta i vodoprivrede ili druge objekte.

    detaljnije
  • Desanka Maksimović

    Odluku o promeni naziva škole kod Bujanovca dva dana kasnije Martinović naziva nelegitimnom

    Dva dana nakon što je u bujanovačkoj Skupštini izglasano da će Osnovna škola “Desanka Maksimović” iz Biljače kod Bujanovca promeniti naziv u "Ismael Kadareu", oglasio se i predsednik Koordinacionog tela Vlade Republike Srbije za opštine Preševo, Bujanovac i Medveđu Aleksandar Martinović i odluku nazvao nelegitimnom, ali rekao da se promena može desiti sledeće školske godine uz saglasnost Ministarstva prosvete.

    (4) detaljnije
  • nasilje nad zenama KOSTA 23

    Tišina institucija i (ne)prijavljivanje nasilja: Žene u Srbiji najčešće žrtve partnera

    U Srbiji su od početka 2023. godine ubijene 22 žene, 2 devojčice i 1 transdevojka, podaci su Autonomnog ženskog centra (AŽC). Jedna od njih je i S. M. iz Pirota, koju je ubio njen bivši vanbračni partner M. M, i to nakon što ga je 9 puta prijavljivala nadležnima, pa su mnogi postavili pitanje da li su institucije zakazale. Iz AŽC-a kažu ih zabrinjava veliki broj ubijenih žena koje nisu ranije prijavile nasilje, jer nisu imale poverenje da će ih institucije zaštititi.

    detaljnije
  • deponija

    Pčinjski okrug dobija regionalnu deponiju sa centrom u Vranju

    Pčinjski okrug dobiće regionalnu sanitarnu deponiju u Vranju, odnosno proširenje postojeće deponije “Meteris”, najavljuje ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić. Vrednost investicije faze 1 je 13,3 miliona evra, od čega je 10 miliona evra zajam KFV banke, dok Nemačka donira 2,48 miliona. Završetak radova predviđen je za kraj 2026. godine.

    (2) detaljnije
  • političari šaptanje kijanje KOSTA 23

    Nova kampanja ucena: Izborna volja građana Srbije kao "šargarepa na štapu"

    Floskula današnjih političara, naročito na jugu je da predizborna kampanja nikada nije prestala pa, umesto da institucije i javna preduzeća rade svoj posao, poslednjih godina je za to u Nišu zadužen karavan gradonačelnice Dragane Sotirovski koji obilazi delove i naselja Niša i daje obećanja. Zapošljavanja po ugovoru podrazumevaju uslovljavanja, odlaske na mitinge, broje se "novodovedeni" i "sigurni glasovi", organizuju se humanitarne akcije, a gase se i čitavi sektori ako se odbije stranačka poslušnost. Kampanja je počela, a formulare su dobili i radnici na naplatnim rampama, preti se i sindikalcima u Kragujevcu i pred najavljene izbore direktno se funkcijama i ucenama kroji politička volja svih građana Srbije.

    (2) detaljnije
KOMENTAR DANA

Da be, oni kao nešto tražili od Beograda. Kad ih zovu iz Beograda oni ustanu od stolicu.

Zoki Ajduk Čitalac

Tekst: Grad Niš traži od države Tvrđavu na poklon

Pronađite nas na: