Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:48, 21. 1. 2019.

| Društvo

40 niških osnovaca na razmeni kultura u švajcarskom dečjem selu

Autor:M. Z.Izvor:Južne vesti
osnovci otvoreni klub
Osnovci posetili i Lihtenštajn; Foto: Otvoreni klub

Osnovci završnih razreda niških škola “Učitelj Tasa” i “Stefan Nemanja” nalaze se na interkulturalnoj razmeni u švajcarskom selu Trogen. Šestu godinu zaredom borave u ovoj alpskoj zemlji, uče o dečjim pravima i ekologiji, a organizatori planiraju da prošire program i na ostale niške škole.

Tokom dvonedeljne interkulturalne razmene deca će imati priliku da nauče mnogo toga o različitim kulturama i interkulturalnosti, objašnjavaju iz Otvorenog kluba, a takođe i da naučeno primene u praksi tokom razmene sa grupom vršnjaka iz Poljske. radionica švajcarska otvoreni klub Predavanja tokom dana; Foto: Otvoreni klub

Takođe, deca će na kraju razmene kreirati akcione planove koje će sprovesti u svojim školama i lokalnim zajednicama, u cilju povećanja participacije i ostvarivanja prava deteta u školama - kažu organizatori.

Po povratku iz živopisnog alpskog sela, kako kaže Jovana Čanji Aranđelović iz Otvorenog kluba, deca su vraćaju oplemećena.

Rezultatu su veliki. Deca se uče samostalnom životu, vode računa o kući u kojoj borave, uče o dečjim pravima, o izbacivanju smeća po švajcarskim pravilima, podižu ekološku svest. Deca kažu da su im to 2 najbolje nedelje u životu, a roditelju su prezadovoljni, kažu da deca promene navike na bolje - kaže Čanji.

Pored radnog dela razmene, ovi osnovci u dane vikenda imaju ekskurzije. Do sada su posetili Lucern i Sent Galen, videli su i Lihtenštajn, a očekuju ih odlazak za Cirih i Tehnoramu – muzej tehničkih i naučnih dostignuća. osnovci lihtenšatjn ot.klub Živopisna priroda; Foto: Otvoreni klub

Nastavnici idu u funkciji supervizora za decu, a koji takođe pohađaju kurs i to predstavlja vid stručnog usavršavanja za njih - kaže Čanji.

Oni “šestaci i sedmaci” koji se najbolje pokažu na obuci za prava deteta, putuju na razmenu, navodi Čanji, a od ove godine program će biti i proširen na drugu nišku decu.

Program razmene je deo projekta „Obrazovanje za prava deteta“, koju sprovodi Društvo za razvoj dece i mladih – Otvoreni klub, uz pomoć Pestaloci dečije fondacije.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Nišlija Iz Čalija

    15:03 // 22. 1. 2019.

    Moj je život Švicarska... skoro pa savršen...

  • Ice Rock

    12:43 // 22. 1. 2019.

    Bezite deco...bezite i ne okrecite se.

  • M

    16:35 // 21. 1. 2019.

    Da im pokazu gde ce neki od njih da zive kad zavrse skolovanje, gde ce da ih cene i trud nagradjuju.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Dele prvo mesto sa Katastar.

Danilo Nenezić Čitalac

Tekst: Nišu nagrada za najbolju gradsku upravu u oblasti efikasnosti i delotvornosti [anketa]

Pronađite nas na: