Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

13:12, 16. 9. 2021.

| Društvo

63. padobranska brigada i preko 150 američkih vojnika na zajedničkoj vežbi u Nišu

Autor:A. StankovIzvor:Južne vesti
zajednicka vezba SRB SAD foto A.S
Razmena znanja i iskustva; foto: A. S.

“Nebeski most 21” je naziv zajedničke bilateralne taktičke vežbe Vojske Srbije i Oružanih snaga Sjedinjenih Američkih Država koja se održava u Nišu. Američki vojnici, koji su došli iz različitih baza u Evropi, sa svojim srpskim kolegama padobrancima, kako je rekao ministar odbrane Nebojša Stefanović, razmenjivaće iskustva i znanja narednih dana, a cilj je da uči od najboljih vojski na svetu, ali i da se Vojska što bolje spremi za mirovne misije.

Srpski i američki padobranci su poleteli sa niškog vojnog aerodroma, a desant i slobodan skok izveli su na poligonu “Međa” kraj Leskovca. zajednicka vezba SRB SAD 3 foto A.S. 63. padobranska brigada; foto: A. S.

Oni će životni i radni prostor deliti i narednih dana, a Stefanović kaže da je ovo samo jedna od zajedničkih vežbi koju srpska vojska ima sa američkom ili nekom drugom vojskom iz sveta.

Meni je drago da naši momci iz 63. padobranske brigade imaju priliku da vide kako to rade njihove kolege profesionalci iz SAD-a i drago mi je da će moći da pokažu i naše veštine. Ovde je preko 150 američkih padobranaca i kompletna naša 63. brigada i ovo je vežba koja pokazuje interoperabilnost naše vojske - rekao je Stefanović. zajednicka vezba SRB SAD 4 foto A.S. Amrikanci u NIšu; foto: A. S.

Vojnike je sa njim obišao i ambasador SAD u Srbiji Entoni Godfri koji je se zahvalio Vojsci Srbije i rekao da je iskustvo stečeno na ovakvim vežbama veoma korisno u današnjem svetu.

Humanitarne operacije nikada nisu lake. Po prirodi stvari to su uvek kritine situacije. Da bismo bili sigurni da sve naše savezničke i partnerske vojske imaju potrebne veštine da pruže važnu podršku, moramo da vežbamo. Važno je poštovanje i razumevanje koje vojnici grade i koje predstavljaju naše zajedničke vrednosti - rekao je ambasador. zajednicka vezba SRB SAD 9 foto A.S. Helkopter vojske SAD; foto: A. S.

Pored vojnika, američka vojska je za potrebe vežbe angažovala i dva “black hawk” helikoptera i transportni avion “hercules C130”. Na poligon "Međa" je pored skokova padobranca demonstrirano i izbacivanje tovara iz letelica.

Razgovarao sam sa našim vojnicima i sa vojnicima SAD i oni su zadovoljni međusobnom saradnjom. Ovo je jedna od zajedničkih aktivnosti, naš cilj je da učimo od najboljih. Naš cilj je da naša vojska bude najsnažnija u regionu kako bi bila zaštita svoje zemlje i odvratila bilo koga ko bi mogao da nam zapreti. Istovremeno želimo da budemo partner EU i drugih država u mirovnim misijama. Nama je to važno i važno je da ljudi koji će ići u misije uče od najboljih - rekako je ministar Stefanović. zajednicka vezba SRB SAD 7 foto A.S. Vojno-diplomatska poseta; foto: A. S.

Vojno-diplomatskoj delegaciji je predstavljen i deo kompleksa i trenažnog centra koji koristi 63. padobranska brigada, a upoznali su se i sa tipovima padobrana koje koriste srpski vojnici.

Na kraju, ambasador Godfri je zaključio da naziv vežbe “Nebeski most” asocira na vazdušni most koji su napravile dve vojske tokom Drugog svetskog rata 1944. godine, kada su tadašnja Narodno oslobodilačka vojska i Amerikanci bili saveznici u borbi protiv Nemačke.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Goran Blagojević

    09:54 // 17. 9. 2021.

    Jesu upućeni ameri, da su tu istu Među, gde su aterirali, gađali 1999-te?
    A tek izjave "da nauče nešto od svojih kolega profesionalaca", zvuči kao da su naši amateri, sramota.

  • petar

    08:53 // 17. 9. 2021.

    E moj ministre za sve što si uradio u MUPu i sada u vojsci mislim da te čeka dugogodišnji odmor S. Mitrovici

  • Иван Драгишић

    08:23 // 17. 9. 2021.

    Зашто је проблем у тексту написати да су америчке пилоте спасавали припадници Равногорског покрета?
    Операција Ваздушни мост (у САД позната и као Операција Халијард) највећа је акција спашавања савезничких снага иза непријатељских линија у Другом светском рату изведена је у Србији. Спашавање савезничких пилота изведено је од стране авијације САД у сарадњи са Југословенском војском у Отаџбини генер

    • Smuk

      21:04 // 17. 9. 2021.

      @Иван Драгишић : Tek bi onda bilo negativnih reakcija i komentara !
      A još i podatak da je djenerala Dražu Mihailovića predsednik Truman 1948.g. odlikovao za zasluge spašavanja USA pilota...

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da be, oni kao nešto tražili od Beograda. Kad ih zovu iz Beograda oni ustanu od stolicu.

Zoki Ajduk Čitalac

Tekst: Grad Niš traži od države Tvrđavu na poklon

Pronađite nas na: