Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

13:05, 13. 1. 2024.

| Društvo

7 opština na jugu Srbije prošle godine nije raspisalo medijske konkurse, kazne do 150.000 dinara

Autor:Tamara RadovanovićIzvor:Južne vesti, NUNS
kamere
U Srbiji ukupno 12 opština nije raspisalo konkurse; ilustracija; foto: S. M.

Od 12 lokalnih samouprava u Srbiji koje u 2023. godini nisu raspisale konkurse za sufinansiranje medija, njih sedam je sa juga zemlje - Bela Palanka, Bosilegrad, Crna Trava, Gadžin Han, Preševo, Surdulica i Žitorađa, iako su prema novom Zakonu o javnom informisanju i medijima bile u obavezi da to učine, navode iz NUNS-a. Predviđene kazne za to su od 50.000 do 150.000 dinara.

Ostale opštine koje nisu raspisale konkurse su Golubac, Knić, Lučani, Rača i Žabari. Iz Nezavisnog udruženja novinara Srbije kažu da su novinari iz Preševa i Surdulice krajem 2023. ukazali na problem izostanka konkursa za sufinansiranje projekata proizvodnje medijskih sadržaja.

Oni su u javnom saopštenju naveli da je položaj novinara bez ove vrste pomoći ugrožen, a da se mediji zbog nedostatka finansija nalaze pred gašenjem - navode iz NUNS-a.

Novi Zakon o javnom informisanju i medijima stupio je na snagu 4. novembra prošle godine i prema njemu lokalne samouprave su bile u obavezi da raspišu medijske konkurse. Međutim, 12 opština do kraja godine to nije učinilo.

Prema novom Zakonu, Ministarstvo informisanja i telekomunikacija, Pokrajinski sekretarijat za kulturu, informisanje i odnose sa verskim zajednicama, kao i lokalne samouprave dužne su da do 1. marta tekuće godine raspišu konkurse za sufinansiranje projekata proizvodnje medijskih sadržaja - piše u tekstu NUNS-a.

Oni dalje napominju da je to prvi put da se zakonom definišu rok za raspisivanje konkursa, kao i kazne za one koji ove odredbe ne budu poštovali.

Ukoliko nadležni ne raspišu konkurse do pomenutog datuma, ili ih ponište, a nove ne raspišu u roku od mesec dana, predviđene su prekršajne kazne za odgovorno lice, u rasponu od 50.000 do 150.000 dinara - kažu iz Nezavisnog udruženja novinara Srbije.

Pri oceni projekata trebalo bi da se uzima u obzir u kojoj meri se medij putem koga će biti realizovan projekat pridržava profesionalnih i etičkih standarda, što će biti ocenjeno na osnovu mišljenja Saveta za štampu, za štampane i onlajn medije i REM-a za elektronske medije, odnosno, na osnovu mera koje su ta tela izrekla medijima.

Kako piše u Zakonu, ocenjivaće se težina povrede i broj izrečenih mera, kao i ponašanje nakon izrečene mere.

Podsetimo, za razliku od tih 12 opština, Grad Niš je u 2023. dodelio 69,5 miliona dinara, od čega medijima bliskim vlasti više od 50 miliona.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Svirajte im 3 sekunde u reketu.

Milos Duchovny Ilic čitalac

Tekst: Košarkaški teren na niškoj Paliluli postao parking

Pronađite nas na: