Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

16:45, 23. 11. 2021.

| Društvo

Advokati tumače izmene Zakona o eksproprijaciji: Privatna imovina na izvol'te

Autor:T. TasićIzvor:Južne vesti
protest
Protest u Beogradu; foto: D. V.

Građani, aktivisti, udruženja i opozicioni političari protestovali su danas ispred Narodne Skupštine Srbije i tražili povlačenje izmena Zakona o eksproprijaciji iz procedure, a koji je na dnevnom redu današnje sednice. Novine u zakonu su, objašnjava advokat Čedomir Kokanović, što će Vlada odlučivati da li postoji javni interes za eksproprijaciju i da će on u mnogim slučajevima biti podređen privatnom, što znači da će privatna imovina svih građana Srbije biti na, kako kaže, izvol'te.

Nekoliko stotina građana se danas pobunilo zbog izmena i dopuna Zakona o eksproprijaciji. Protestu se pridružio i Dobrica Veselinović iz Ne davimo Beograd i kaže da su ispred Skupštine izašli zbog načina na koji se zakon donosi.

To je bilo po brzom postupku, bez javne rasprave i bez uopšte nekog učešća javnosti. Glavni zahtev je bio da se omogući da građani kažu svoj stav o tom zakonu i da se on povuče, jer nije konsultovana javnost i sadrži neke odredbe koje mogu biti zabrinjavajuće za javni interes. On je sada u proceduri i za sada je glavni zahtev da se on povuće iz procedure i da se organizuje javna rasprava i debata o tome - kaže Veselinović.

Zakon o eksproprijaciji je dosta star, pa advokat Kokanović kaže da su potrebne promene, ali ne najavljene. Tako će, kaže, ako izmene zakona usvoje, javni interes ostati po strani. protest Traže povlačenje Zakona; foto: D. V.

Tim Zakonom se širi krug slučajeva u kojima država može da odredi javni interes i da na osnovu tako određenog javnog interesa oduzme građanima privatnu imovinu. To ranije nije bilo tako, ranije je taj javni interes bio malo uže definisan, a on se sad širi i na neke slučajeve za koje je dosta upitno da li se na bilo koji način mogu podvesti pod javni interes - ističe Kokanović.


"Privatni, a ne javni interes"

Iz perspektive države navodi da će postupak eksproprijacije biti efikasniji, jer će građanima moći lakše da se otme imovina. Upozorava da će izmene omogućiti da Vlada podvede pod javni interes i ono što to nije.

U državi u kojoj živimo sa svim tim netransparentnim dogovaranjima, nekim čudnim investitorima, korupcijom, stvara se opravdana bojazan da će praktično privatna imovina biti na izvolte, kako se izvršnoj vlasti ćefne, a ne samo u uslovima kada zaista postoji javni interes - zaključuje advokat.

zakon Zakon; foto: printscreen Smatra da za javni interes mora da postoje kriterijumi. Takvog je mišljenja i Veselinović i navodi da predstavnici vlasti izmenama Zakona žele da ubrzaju pojedine investicije koje nikako nisu u interesu građana.

Problem je što će sada Vlada moći da po ubrzanom postupku, zahvaljujući tom zakonu, da kaže da je nešto javni interes i da onda samom tom formulacijom da im se omogući eksproprijacija nekih privatnih poseda, a da smo u prethodnom periodu videli da oni proglašavaju javnim interesom projekte koje nemaju veze s javnim interesom, kao što je, na primer, Beograd na vodi - kaže Veselinović.

Mnogi građani iz svih delova Srbije na društvenim mrežama komentarišu i sumnjaju da je izmena Zakona o eksproprijaciji povezana sa projektom rudarske kompanije Rio Tinto koja planira eksploataciju litijuma u zapadnoj Srbiji.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • Plavi

    17:33 // 25. 11. 2021.

    Jeste glasali za poglavicu eto vam ga skalp sad i čekajte nije to sve, logorska vatra se tek sprema. Živeli

  • Marko

    08:07 // 24. 11. 2021.

    Ovo je jedno zlo koje hoce da nam uvedu,narode otvori oči!

  • zombero

    21:55 // 23. 11. 2021.

    Samo glavu u pesak narode, jednog dana dolazi i na Vasu kapiju postar sa kovertom gde necete imati kome da se zalite vec selidba i pare kolko daju SNS

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da be, oni kao nešto tražili od Beograda. Kad ih zovu iz Beograda oni ustanu od stolicu.

Zoki Ajduk Čitalac

Tekst: Grad Niš traži od države Tvrđavu na poklon

Pronađite nas na: