Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

12:03, 16. 11. 2022.

| Društvo

Agencija: Grejanje uticalo na zagađenje vazduha u Nišu i Pirotu

Autor:Lj. F.Izvor:Južne vesti
niš
Niš stalno među zagađenim gradovima; foto: Lj. J.

Granične vrednosti emisija PM10 suspendovanih čestica bile su prekoračene u 12 gradova i opština u Srbiji, u kojima merenja zagađenja vazduha radi Agencija za zaštitu životne sredine. Među njima su i Niš i Pirot, a kao "glavnog krivca" iz Agencije imenuju početak grejne sezone.

U saopštenju na sajtu Agencije kaže se da početak grejne sezone nedvosmisleno utiče na prisutno zagađenje vazduha, jer upotreba individualnih ložišta i toplana manje snage od 50 MW na godišnjem nivou doprinose ukupnoj emisiji PM10 suspendovanih čestica u udelu od 65%, a PM2.5 suspendovanih čestica u udelu od 80%.

Povišenim vrednostima doprinose i aktuelne vremenske prilike, jer stagnacija vazduha u najnižem sloju atmosfere, uslovljena odsustvom vetra i pojavom izražene prizemne inverzije, sprečava prirodno razblaženje emitovanih zagađujućih materija - stoji u saopštenju.

merenje Podaci za Niš; foto: printskrin Iz Agencije očekuju da će prognozirana kiša usloviti pad koncentracija zagađujućih materija, a kako dodaju, kao i prethodnih dana, ni tokom jučerašnjeg prekoračenja graničnih vrednosti koncentracija sumpordioksida, azotdioksida, ugljenmonoksida i ciljne vrednosti prizemnog ozona nisu zabeležena ni na jednom mernom mestu.

Kažu i da će savesno postupanje građana pri izboru energenata korišćenih u individualnim ložištima doprineti smanjenju emisija zagađujućih materija, odnosno zagađenju vazduha.

Poboljšanje kvaliteta vazduha je prioritetni cilj na kojem moramo da radimo zajedno i požrtvovano, jer je vazduh zajednički imenitelj svih građana Srbije - saopštavaju iz Agencije.

Osim Pirota i Niša, prekoračenja zagađenja je bilo i u Novom Sadu, Beočinu, Beogradu, Valjevu, Kragujevcu, Kosjeriću, Popovcu, Čačku, Užicu i Novom Pazaru.

Podsetimo, Agencija nema merne stanice u svim gradovima i opštinama, a od skora i Južne vesti mere kvalitet vazduha u svim većim gradovima na jugu.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Savudin

    11:55 // 17. 11. 2022.

    Da se isključi grejanje pod hitno

  • Kičevo

    23:36 // 16. 11. 2022.

    Toga je oduvek bilo, ranije i mnogo više u srećna vremena kada su naši gradovi bili veliki industrijski centri bivše Jugoslavije. Tada je bilo i mnogo više individualnih ložišta nego danas. Niko to nije merio, niti se o tome pričalo. Sad je to postalo moda i glavna tema za razgovor.

  • Auttriker

    20:26 // 16. 11. 2022.

    Okrivite Toplanu, ona je dezurni krivac, iako greje na gas ! Tako je najlakse, jer im je racun najveci !

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Ne znam da li je Perišić geometar, arhitekta ili lekar.

Marina Matejević čitalac

Tekst: Perišić: Nova zgrada Hitne pomoći biće kod "Stop šopa"

Pronađite nas na: