Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

13:31, 4. 7. 2019.

| Društvo

Agencija predložila smenu direktora Veterinarskog zavoda Niš, on tužio Agenciju

Autor:M. Z.Izvor:Južne vesti
veterinarski zavod
Peripetija oko projekta završila na sudu; Foto: prt scr

Za direktora Veterinarskog instituta Niš Miloša Petrovića Agencija za borbu protiv korupcije predložila je smenu, a kao razlog navode sukob interesa jer je sam sebi isplatio honorar od 6.800 evra za koordinisanje projekta. Petrović negira da je bio u sukobu interesa, objašnjava da je koordinator postao pre nego direktor, navodi da je samo ispoštovao projektnu proceduru i da je zbog svega tužio Agenciju.

Prema rešenju Agencije za borbu protiv korupcije, direktor Veterinarskog specijalističkog instituta “Niš” Miloš Petrović isplatio je 2015. godine sam sebi 6.800 evra za posao koordinatora srpsko-bugarskog IPA projekta.

Agencija navodi da je Miloš Petrović pored svoje direktorske funkcije bio i sudski veštak za oblast veterine – uža specijalnost: zarazne bolesti životinja i pčela, pa je obavljao poslove koordinatora projekta „Joint informational system One Health” (Bulgaria–Serbia IPA Cross-border Programme).

Tokom vršenja javne funkcije direktora Instituta doneo je Odluku br. 2008/01 od 7. jula 2015. godine da mu se, kao koordinatoru na Projektu, isplate odobrena novčana sredstva u iznosu od 6.798,28 evra, prema srednjem kursu evra na dan isplate, a da o sukobu interesa koji je imao u toj situaciji nije pismeno obavestio Agenciju za borbu protiv korupcije - navodi se u rešenju.

Agencija navodi da je Petrović kao direktor imao funkciju sa punim radnim vremenom, pa nije mogao da radi i drugi posao, osim ako ne zatraži saglasnost od Agencije i ona mu, zatim, odobri.

Ipak, Agencija kaže da Petrović to nije učinio, pa navode da njegovi postupci urušavaju integritet i poverenje građana u funkcionera i institucija koju predstavlja.

Zato Agencija daje preporuku da se Petrović razreši sa funkcije.

Inače, Petrović je rešenjem Vlade Srbije ponovo izabran na mesto direktora Instituta 13. juna ove godine.


Direktor Petrović: Nisam bio u sukobu interesa

Miloš Petrović navodi da je za direktora Instituta izabran 30. septembra 2013. godine, a da je u registar sudskih veštaka upisan jula 2011. godine.

Sudski veštak ne obavlja posao za stranke u sporu, kada bi eventualno mogao biti u sukobu interesa, već on samo daje nalaz i mišljenje sudiji radi pravilnog razjašnjenja sporne stvari - objašnjava Petrović.

Kada je reč o spornom projektu, Petrović kaže da je pogrešno tumačenje Agencije da je on doneo odluku da sam sebi isplati novac. Navodi da je odlukom tadašnjeg direktora Instituta februara 2013. godine imenovan za koordinatora projekta, a kolega Zoran Raičević za tehničkog asistenta.

Petrović kaže da je realizacijom tog IPA projekta Instituta obezbeđena najsavremenija oprema za molekularnou dijagnostiku, vredna 141.000 evra.

Neizvršavanjem samo jedne aktivnosti, došlo bi do obustave projekta, a odobrena sredstva bi bila vraćena EU. U tom smislu isplaćena su sredstva na osnovu odobrenog Finalnog finasijskog izveštaja od strane Ministarstva finansija Republike Srbije i uplate namenskih sredstava na račun Instituta radi prenošenja licima koja su bila angažovana na projektu - navodi Petrović.

Ističe da je Upravni odbor Instituta doneo odluku da se za rad na projektu isplati novac kordinatoru projekta i tehničkom asistentu, pa Petrović kaže da je kao aktuelni direktor Instituta (jula 2015) imao obavezu da sprovode odluku odbora.

Ovo znači da kao direktor nisam samovoljno i bez osnova isplatio sredstva, već sam postupio po napred navedenim izveštajem i odlukama. Na kraju, direktoru Instituta je dodeljena nagrada EU za jedan od najboljih IPA projekata u Republici Srbiji - rekao je Petrović.

Direktor dodaje i da se savetodavni poslovi u oblasti bezbednosti hrane i upravljanja projektima u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, ne odnose na Institute.

Zbog svega navedenog podneo sam tužbu protiv Rešenja Agencije za borbu protiv koprupcije, zato što je netačno utvrđeno činjenično stanje. Sve navedene poslove obavljao sam i obavljam u korist Republike Srbije, a ne za druga pravna ili fizička lica - napominje Petrović.

U svom odgovoru dodaje i da je značajno unapredio rad Instituta.

Dokumenti za preuzimanje

  1. odgovor direktora Petrovića (preuzmi) - 16.43 KB
  2. Rešenje Agencije (preuzmi) - 9.06 KB
Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Kodža Miloš

    22:48 // 6. 7. 2019.

    “ Sve navedene poslove obavljao sam i obavljam u korist Republike Stbije”
    Ja, otkako sam sebe ufatio u laži, više nikome na vjerujem.

  • Potemkin

    12:32 // 5. 7. 2019.

    Skupa nova oprema je lepa za oko kamere i ličnu promociju. Suština je da li se uopšte ili u kojoj meri koristi i koliko je realno uzoraka na njoj ispitano. Pet doktora je napustilo Institut. Zašto? "Unapredio rad Instituta?" Pa oni nemaju osnovni uslov za rad - kadrove. Od pet specijalnosti imaju samo tri. Patologija bez patologa. Reprodukcija bez specijaliste.

    • Otac na službenom putu

      22:18 // 6. 7. 2019.

      Karijeristi ne ostavljaju nikakav trag za sobom, osim bivših prijatelja.

  • dr

    07:47 // 5. 7. 2019.

    Poštovani niste stavili " dr " ispred imena što nije po pravopisu , uvek se pisalo npr . DR MILORAD CVIJOVIĆ

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: