Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

09:11, 4. 8. 2022.

| Društvo

Akumulacija Selova započeta pre 36 godina - pijaća voda za skoro milion stanovnika na jugu

Autor:Lj. M.Izvor:Južne vesti
selova
Ako država obezbedi novac, radovi bi mogli biti završeni za 3 godine; Foto: Opština Kuršumlija

Punih 36 godina je prošlo od kada je, sada već davne 1986. godine, postavljen kamen temeljac za izgradnju akumulacije Selova kod Kuršumlije, kapitalni projekat započet u vreme stare Jugoslavije, sa kojim bi bile zadovoljene potrebe vodosnabdevanja skoro milion stanovnika - građana Niša, Merošine, Prokuplja, Kuršumlije, Blaca i Žitorađe. Iako se poslednjih godina malo šta radilo, u JP "Srbijavode" procenjuju da bi sve moglo da se završi za 3 godine - ako država obezbedi novac.

Brana Selova spada u 10 najznačajnijih visokih brana u Srbiji i planirano je da ta akumulacija kontroliše 349 km2, odnosno 15% sliva reke Toplice.

Prema predviđenom planu, brana visine 75 metara, dužine 420 metara i zapremine 1,8 miliona kubnih metara trebalo je da snabdeva vodom četiri opštine Topličkog okruga, kao i deo grada Niša. Projektom je predviđena i izgradnja hidrocentrale i fabrike vode. Pored vodosnabdevanja, namena je i odbrana od poplava, navodnjavanje polja, razvoj turizma, ribolova, omogućila bi otvaranje novih radnih mesta - kaže se u izveštaju "Srbijavode".

Prvobitnim planom završetak izgradnje bio je planiran do 1994. godine, a procena je da je do sada uloženo između 70 i 100 miliona evra za radove koji su sa 70% finansirani iz budžeta Srbije, dok su gradovi i opštine koji bi koristili vodu bili u obavezi da obezbede 30% novca. Miljković Miljković se nada da će nova Vlada Srbije obezbediti novac za završetak radova; Foto: Lj. M.

Načelnik Topličkog okruga Zlatan Miljković kaže da se radi o veoma značajnom, ako ne i najvažnijem infrastrukturnom projektu, ne samo za Toplički okrug, i očekuje da sa formiranjem nove Vlade Srbije, krene i konačno rešavanje tog pitanja.

Spas Toplice, ali i niškog kraja je dovršetak gradnje brane Selova, zahvaljujući kojoj bi se trajno rešilo pitanje snabdevanja vodom njenih stanovnika. Mislim da će država prepoznati interes građana koji ovde žive i da će se krenuti sa intenzivnijim radovima, a samim tim je i moguć završetak i puštanje u rad vodostistema u narednih nekoliko godina - prokomentarisao je Miljković.

Prema proceni, za nastavak druge faze radova na brani "Selova", koji bi obuhvatili izradu tehničke dokumentacije, rešavanje imovinsko-pravnih odnosa i preostale završne radove na objektima i akumulaciji, potrebno je obezbediti dodatnih 45 do 50 miliona evra.

Inače, formiranjem akumulacije, kuršumllijska sela Selova, Pačarađa i Merćez bi bila potopljena. Prema saznanjima Južnih vesti, treba da se otkupi još jedan deo zemljišta, u međuvremenu su se mnogi meštani odavno odselili, ali u njima ima još uglavnom staračkih domaćinstava, stariji koji tu žive i čekaju da budu - “potopljeni”.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • Objektivan

    02:37 // 6. 8. 2022.

    Udri kazne i NE zali, nezainteresovani ce pocnu da se interesuju kad krenu izvrsitelji.

  • Gaga

    17:28 // 5. 8. 2022.

    Osim za pice ova akumulacija moze da sluzu I za navodnjavanje I miniH.E.

  • Seljak

    20:33 // 4. 8. 2022.

    Gde nađoste milion stanovnika u nabrojanim opštinama? ako dodate Leskovac, Vranje, Han i Pirot, sve sa Babušnicom nemate milion. Ima negde oko 650 iljada.

    • Dejan

      09:03 // 5. 8. 2022.

      Pa oni pominju kapacitet za ,,oko,, niko ne kaze da tu zivi toliko ljudi.Sve sto se pravi i treba da bude malo veceg kapaciteta od optimalnog.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: