Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

16:37, 24. 7. 2018.

| Društvo

Ambasada SAD o grbu u Nišu: Posvećeni smo prijateljstvu 2 naroda

Autor:M. ZirojevićIzvor:Južne vesti
zastava SAD
Amerikanci reagovali na peticiju, kažu da pomažu stalno; Foto: Flickr

Povodom peticije da se ukloni grb vojske Sjedinjenih Američkih Država sa zgrade niške Kardiohirurgije, američka ambasada navodi da je donacija niškom Kliničkom centru od 400.000 evra samo mali deo od milijardu dolara koji su dali Srbiji od 2001, i da time pokazuju da su posvećenu parnerstvu i prijateljstvu između 2 države i 2 naroda.

Američka vojska donirala je vrednu opremu niškoj Kardiohirurgiji pre mesec dana, a u znak zahvalnosti, postavljen je na ulaznom zidu grb vojske SAD. To se nije svidelo pojedinim Nišlijama koji čin postavljanja grba vide, kako su naveli, kao sramotan i nepatriotski.

kardiohirurgija Grb i natpis zahvalnosti na ulazu; Foto: M:Z./J.V.Ipak, ambasada SAD nije želela da komentariše ovu peticiju, ali navodi da su zahvalni što je niški Klinički centar odlučio da na ovaj način istakne njihovu pomoć Kardiohirirgiji.

To je deo većeg programa podrške koji je fokusiran na renoviranje škola, obdaništa i drugih civilnih objekata. Kancelarija Ambasade za odrambenu saradnju obezbedila je blizu 8 miliona dolara za pomoć deci, odraslima i drugima kojima je potrebna u Nišu, Vranju, Bujanovcu, Pirotu, Sopotu i Beogradu. To je mali deo od blizu milijarde dolara američke pomoći Srbiji od 2001. - saopštavaju iz Ambasade SAD.

Međutim, u Nišu ima i onih koji su protiv ove pomoći. Niška humanitarka Marina Adamović, koja u centru grada skuplja novčanu pomoć za lečenje obolelih od teških bolesti, pokrenula je peticiju da se “grb zahvalnosti” skloni sa zgrade KC Niš. Ona kaže, a prenosi Radio Slobodna Evropa, da američkih 400.000 evra nisu nikakav poklon, već “samo deo duga za ono što su nam učinili”.

Prvo što mi je palo na pamet je da pokrenem tu peticiju da se tabla ukloni. Javio mi se prijatelj iz Čačka kome su preporučili da operaciju srca uradi na niškoj klinici. Rekao mi je da ni po koju cenu neće da uđe na tu kliniku, zato što se na njoj nalazi grb američke vojske - kaže Adamović, a prenosi RSE.

Peticija je naišla na mali odziv internet javnosti, pa ju je do utorka potpisalo samo 209 ljudi.

Podsetimo, pre mesec dana Kardiovaskularnoj i transplantacionoj hirurgiji u Nišu vojska Sjedinjenih Američkih Država poklonila je aparate i tehniku u vrednosti od 400.000 evra, a "zauzvrat" je otvoren operacioni blok “Vudro Vilson” na toj klinici i postavljen američki grb na ulaznom zidu.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Prcko

    18:55 // 25. 7. 2018.

    Nislije imaju kratko pamcenje tj nikakvo kada su pare i licni interes u pitanju. Amerikanci su nas bombardovali u 2. Sv. ratu, pa jos jednom '99. i opet verovatno ce nas opet bombardovati zbog tog naseg kratkog pamcenja. Ta americka vojska sejala je kasetne bombe po klinickom centru a ovaj direktor im podize spomenike. Sramota! Najblaze receno...

  • Зоран Васиљевић

    11:14 // 25. 7. 2018.

    Амбасада САД би требало да у Нишу постави велику спомен плочу са извињењем српском нарду и нишлијама за дивљачка бомбардовања Србије и Ниша 1999. године и тек на тој плочи може да буде неки амерички грб

    • kole

      13:02 // 27. 7. 2018.

      A tvoj milosevic koji je silnu decu gurnu u rat

  • Neutralni posmatrač

    09:48 // 25. 7. 2018.

    Mi smo interesantna pojava u Svemiru...Šta pamtimo a šta zaboravljamo? Šta smo sve zaboravili od obećanja SNS i AV? Koliko nas ta nečinjenja, zamajavanja i bahatost unazađuju, ostavljaju trag na zdravlje naroda?

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Iako je bilo tvrdo
probijeno brdo.
Probiće i rokove
uz cenovne skokove .

Tvrdo čitalac

Tekst: Probijeno brdo kod budućeg niškog bulevara, kraj radova do juna

Pronađite nas na: