Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

12:24, 11. 12. 2021.

| Društvo

Ambasadori zemalja EU u poseti jugu: Srbija migrantima pristupila humano, nastavićemo da pomažemo

Autor:M. DejanovićIzvor:Južne vesti
Ambasadori EU
Teme sastanaka lokalni razvoj na jugoistoku Srbije i upravljanje migracijama; foto: Media EU info

Srbija je migrantima i izbeglicama pristupila na human način, obezbedivši im osnovne uslove za život, Evropska unija će zbog toga nastaviti da pomaže po pitanju migracija, rekao je šef Delegacije EU u Srbiji Emanuele Žiofre tokom obilaska radova na Centru za azil u Vranju i posete prihvatnom centru u Preševu.

Žiofre je juče sa ambasadorima Belgije, Portugala, Slovačke i Mađarske boravio u Vranju, Preševu i Bujanovcu, a razlog posete bio je obilazak projekata i firmi koje Evropska unija finansira u tim mestima, kao i razgovor sa predstavnicima lokalnih samouprava o razvoju i privredi na jugoistoku zemlje i upravljanju migracijama.

Kako je rečeno prilikom posete, novčana pomoć Evropske unije u upravljanju migracijama u Srbiji od 2015. godine iznosi oko 130 miliona evra i EU će nastaviti da pomaže jer pitanje migracija i izbeglica zahteva angažovanje svih.

Jako cenimo human način na koji je Srbija pristupila tretmanu migranata i izbeglica osiguravajući im osnovne uslove za život. Upravo na Međunarodni dan ljudskih prava hteo bih da istaknem važnost vladavine prava, demokratije i zaštite prava svakog pojedinca. Takođe, Srbija je vredno radila i na usklađivanju svoje politike migracija i sistema azila i pravnog okvira sa pravnim tekovinama EU i za veoma kratko vreme je uradila ono što bi inače moglo da traje mnogo duže - rekao je ambasador Žiofre.

Ambasadori EU Ambasadori obišli Centar za azil u Vranju i prihvatni centar u Preševu; foto: Media EU info Zadovoljstvo onim što zajednički rade Srbija, EU i UNHCR u Vranju i Preševu, ali i drugim prihvatnim centrima širom Srbije, izrazili su i ambasador Belgije Kun Adam i ambasadorka Portugala Virdžinija Mendez da Silva Pina.

Ovde smo da pokažemo podršku svemu što EU radi u Srbiji, bilo u prihvatnim centrima, razvoju malih i srednjih preduzeća ili u drugim oblastima. U svemu tome smo svi mi zajedno akteri, ponosni da su sve investicije EU dobro iskorišćene i u korist građana - rekao je ambasador Belgije.

Tokom boravka u Vranju, delagacija je obišla preduzeće Euro Spin koje se bavi recikliranjem sunđera, a koje je uz podršku EU dobilo nove mašine, unapedilo proizvodnju i zaposlilo nove radnike, kao i preduzeće za proizvodnju nameštaja Woodmania u Preševu.

Kroz ovu vrstu pomoći želimo da podržimo i podstaknemo dobre poslovne ideje jer želimo da srpska privreda bude konkurentna i spremna za evropsko tržište - rekao je Žiofre.

Ambasadori su se sastali i sa gradonačelnikom Vranja Slobodanom Milenkovićem, predsednikom Opštine Bujanovac Nagipom Arifijem i predsednikom Nacionalnog saveta albanske nacionalne manjine Ragmijem Mustafom, a teme sastanaka bile su upravljanje migracijama i ulaganja u privredu.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: