Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:39, 11. 12. 2019.

| Društvo

Antikorupcijski čas niškim đacima - predavanja o Serpiku, ne i o Obradoviću iz "Krušika"

Autor:M. ZirojevićIzvor:Južne vesti
ekonomska čas korupcije
Đake intereovala borba protiv korupcije; Foto: JV

Najpoznatiji srpski uzbunjivač Aleksandar Obradović nije bio formalna tema antikorupcijskog časa u Nišu, ali se provlačilo pitanje - kako se država bori protiv korupcije, a uzbunjivač je pritvoren. Đaci kažu da ima korupcije u zdravstvu i obrazovanju, a iz "Transparentnosti Srbije" zaključuju da mlade najviše zanima zašto nema konkretnih rezultata, a ima mnogo priče o borbi protiv korupcije.

Šta je korupcija, ko se i kako bori protiv ove društvene pošasti, bila je tema časa održanog u sali Ekonomske škole u Nišu pred oko stotinak učenika i šest institucija i organizacija koje se bore protiv korupcije.

“Jel to onaj sa vesti? Čuli smo nešto” - tako su učenici komentarisali slučaj trenutno najpoznatijeg srpskog uzbunjivača, radnika Krušika Aleksandra Obradovića. Neki drugi znali su da je uhapšen, ali ne i zbog čega. Naveli su da znaju gde ima korupcije, ali veruju u policiji.

Postoji korupcija kod lekara, neki doktori i hirurzi traže novac za operaciju, za neko lečenje. Na fakultetima neki profesori traže novac za ocene. Sve to može da se reši, samo prijavite policiji i ona će to da reši - navode učenice Trgovinske i Medicinske škole.

Učenici najčešće korupciju definišu kao podmićivanje nekog da bi ćutao ili da bi vam učinio uslugu.

Aleksandar Obradović je jedan od onih koji nije ćutao o mogućoj korupciji i zloupotrebama u Fabrici oružja Krušik, pa je zaradio kućni pritvor. Ipak, najpoznatiji srpski uzbunjivač nije bio zvanična tema ovog antikorupcijskog časa, ali su na štandu Agencije za borbu protiv korupcije deci pričali o Serpiku, najpoznatijem uzbunjivaču iz sveta filma kojeg je glumio Al Paćino. serpiko Uzbunjivač iz filma; Foto: JV

O tome kako deci objašnjavaju slučaj Krušik nisu želeli da govore predstavnici Agencije i MUP-a, čiji je ministar Nebojša Stefanović, odnosno njegov otac Branko, u središtu ove afere.

Međutim, đake je ovaj slučaj interesovao, navodi Miša Bojović iz Transparentnosti, jedne od organizacija koje su učestvovale u ovoj akciji.

Oni su bili zabrinuti, mi ovde njima pričamo o borbi protiv korupcije, a oni vide da se u praksi baš ne dešava sve idealno kako mi pričamo. Upravo je to bila njihova zabrinutost, ako vidimo te prominentne slučajeve u javnosti gde nema nikakvog rezultata. To je bilo njihovo pitanje - kako da se borimo protiv korupcije kad se ništa ne dešava, šta je onda poenta - kaže Bojovićeva.

Svako u različitom uglu sale, u akciji su učestvovali predstavnici Agencije za borbu protiv korupcije, Transparentnosti Srbije, Pištaljke, Višeg javnog tužilaštva, Posebnog odeljenja za borbu protiv korupcije Višeg suda u Nišu, kao i MUP-a Srbije.

Ovaj, treći po redu, edukativni čas organizovan je u okviru aktivnosti projekta Prevencija i borba protiv korupcije koji finansira Evropska unija, a realizuje se u saradnji sa Ministarstvom pravde Republike Srbije i Republičkim javnim tužilaštvom i deo je kampanje za podizanje javne svesti o važnosti prevencije i borbe protiv korupcije.

Roman Prah, vođa projekta Prevencija i borba protiv korupcije obratio se učesnicima kratkom porukom da je važno da se prekine lanac korupcije i da svako od nas kaže “Reci NE korupciji” što je slogan kampanje.

Sledeća akcija je u Beogradu.

stop korupciji Hoće li korupcija biti zaustavljena?; Foto: JV

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • Sladjana

    08:29 // 12. 12. 2019.

    Predavanje o borbi protiv korupcije, a da se ne pomene Aleksandar Obradović i Krušik, to je kao onaj Informov čuveni recept o banana smutiju u kome se od potrebnog voća, banana uopšte ni ne pominje. Agenciju i MUP treba da je sramota, njima na ovom času nije bilo mesta, sudeći po njihovim dosadašnjim postupcima.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Svirajte im 3 sekunde u reketu.

Milos Duchovny Ilic čitalac

Tekst: Košarkaški teren na niškoj Paliluli postao parking

Pronađite nas na: