Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

09:04, 24. 9. 2021.

| Društvo

Policija jednom mediju kaže da nema beleške iz udesa gradonačelnice, a drugom da ih ima, ali ne dostavlja

Autor:A. StankovIzvor:Južne vesti
skoda ilustracija foto flickr.com Kārlis Dambrāns
Šta se sve izdešavalo prilikom lupanja "škode" još nije poznato jer beleški iz udesa nema; foto: flickr.com/Kārlis Dambrāns

Za novinare Južnih vesti, kako piše u zvaničnom odgovoru, niška policija ne poseduje službene beleške iz udesa u kojem je učestvovala gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski. Novinarima N1 kaže da ih ima, ali ih ne dostavlja jer štiti pravo na privatnost i ne vidi “oprvadani interes javnosti da zna”. Advokat i bivši Poverenik Rodoljub Šabić kaže da je postupanje po zahtevima nedosledno, nekorektno i potpuno apsurdno u odgovoru da nema interesa javnosti.

Da li policija krije službene beleške iz udesa u kojem je učestvovala službena “škoda” gradonačelnice Niša Dragane Sotirovski ostaje enigma, jer ove zvanične dokumente novinarima uporno ne dostavlja. odgovor JV Odgovor "Južnim vestima"

Sumnju da se nešto skriva dodatno podgrevaju različiti odgovori koje su mediji dobijali od istog čoveka koji je zadužen za rad sa informacijama od javnog značaja u niškoj policiji.

Novinarima Južnih vesti je rečeno da službene beleške iz udesa ne poseduju, a novinarima N1 televizije da ne mogu da ih dostave jer štite podatke o ličnosti, a kako piše, nema ni opravdanog javnog interesa da dokumenta dostave.

Imajući u vidu navedeno donosilac rešenja nalazi da se u konkretnom slučaju radi o informacijama takvog karaktera (podaci o ličnosti u smislu člana 4. Stav 1. Tačka 1. Zakona o zaštiti podataka o ličnosti) koje se ne mogu učiniti dostupnim javnosti iz razloga što u konkretnom slučaju nema “opravdanog interesa javnosti da zna” kao bitnog elementa pojma informacije od javnog značaja - piše u odgovoru.

Kao razlog za odbijanje dodaju i da bi, ukoliko se dostavi novinarima N1, onda informacija morala da bude dostupna i ostalim medijima i drugima koji je traže.

odgovor policija N1 Deo odgovora N1Na kraju su N1 poslali obaveštenje u kojem u jednoj rečenici piše da je vozilom upravljala Dragana Sotirovski i da je protiv nje pokrenut prekršajni postupak.

Kako je moguće da o istom udesu policija novinarima odgovara različito, nije najjasniije ni advokatu i bivšem Povereniku za informacije od javnog značaja Rodoljubu Šabiću.

On citira Zakon navodeći Član 14. gde davalac informacije ima pravo da istu uskrati, ali kako kaže, postoje i izuzeci.

Odnosno da se pravo neće uskratiti ako se radi o licu, pojavi ili događaju od interesa za javnost a naročito ako se radi o nosiocu funkcije ili ako se radi o licu koje je svojim ponašanjem dalo povoda za traženje informacije. Naravno i u takvim situacijama organ će pružajući informacije zaštititi one podatke o ličnosti koji nisu neophodni, npr. kućnu adresu, datum rođenja, JMBG. Udes službenog gradskog vozila je događaj u vezi s kojim bez ikakve sumnje postoji opravdan interes javnosti da zna, za obrnutu tvrdnju nema nikakvog osnova, apsurdna je - kaže Šabić.

I on se slaže da različiti odgovori na zahteve i odbijanje da informacije dostave samo bude sumnje.

Komentar takvog postupanja je praktično suvišan. To je nedosledno i nekorektno i bez obzira na razloge sigurno urušava ugled organa vlasti. A uz to izaziva različite sumnje u vezi sa razlozima, počev od aljkavosti i nemara pa do nečeg mnogo goreg - kaže Šabić.

Podsetimo, gradonačelnica NIša je sama potvrdila da je 8. jula oko 11 sati bila za volanom “škode” i da je na putu ka Sokobanji učestvovala u udesu.

Rekla je da je putovala na sastanak koji je organizovala Stalna konferencija gradova i opština - SKGO, što je novinarima potvrđeno i iz ove organizacije.

Auto je bio na popravci u Čačku, a Sotirovski je naglasila da je i nakon udesa bio u voznom stanju.


SSP: Po čijem nalogu PU Niš štiti gradonačelnicu

Različite odgovore koji su stizali medijima povodom službenih beleški iz udesa služene "škode" gradonačelnice Niša u gradskom odboru Stranke slobode i pravde komentarišu kao nejasno i krajnje neprofesionalno ponašanje službenika PU Niš.

akođe je i nelogično kako policija može da izvrši uviđaj i podnese zahtev za pokretanje prekršajnog postupka bez sačinjenog zapisnika. PU Niš ili diskriminiše medije, ili prikriva i štiti gradonačelnicu Niša. I jedno i drugo je nedopustivo jer policiju plaćaju upravo svi građani i ona mora biti u službi Nišlija, a ne gradonačelnice i režima - kažu u SSP.

Za njih je ovo, posle afere "socijalni stan", kako kažu, još jedan dokaz da je Niš duboko korumpiran i zarobljen grad.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • sava

    20:34 // 24. 9. 2021.

    A da je Djilas napravio prekrsaj,bas me interesuje da li bi mediji objavili a MUP dostavio izvestaj,haha...

  • Tajanstveni Alan

    19:58 // 24. 9. 2021.

    Ne finasira rad policije klika iz sns-a ,vec ceo narod ! Mislim da se profesionalci iz policije srame ovakvog poteza, ali zbog mira u kuci i svog opstanka cute! Znamo za Blagoticeve muke !

  • Dragan

    13:54 // 24. 9. 2021.

    Zakon ne važi za templare...još uvek se ne zna ko je ubio S. Ćuruviju,a o ovim novijim smaknućima da ne pričamo...policijo,ti si velika SRAMOTA Srbije...možda je i u ovim kolima neko bio u društvu templarke..

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: