Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:11, 15. 11. 2018.

| Društvo

Autobuska stajališta gradskog prevoza u Nišu - ruglo i potencijalna opasnost

Autor:S. MarkovićIzvor:Južne vesti
stajalište
Jedna osoba zadužena za nadgledanja više stotina niških stajališta; foto: S. M.

Grafiti, nalepnice, oglasi, politički plakati, iskrivljene šipke iz kojih vire šrafovi, prljavština, odvaljene klupice i polomljeni pleksiglas koji visi nad glavama putnika slika su autobuskih stajališta gradskog prevoza širom Niša. O njihovom stanju se stara tek jedan službenik Direkcije za izgradnju, dok firma koja popravlja i postavlja nove nadstrešnice nema dovoljno ni materijala, ni kapaciteta da odradi ugovoren posao sa Gradom.

Putnici koji čekaju gradske autobuse na nekoj od mnogih niških stanica komentarišu da su zbog grubog dizajna, oštećenja i prljavštine one ruglo grada i potencijalna opasnost.

Anketa

Niš je svojevremeno imao prilično moderna autobuska stajališta sa reklamama i neonskim osvetljenjem, ali se sve promenilo pre izvesnog vremena kada je istekao ugovor sa firmom koja ih je izrađivala. Taj posao je preuzeo Grad, koji je 2017. potpisao ugovor sa firmom Elmont iz Niša.

Elmontu u ime Grada Niša Direkcija za izgradnju javlja koja su stajališta oštećena. U Direkciji je taj posao poveren tek jednom službeniku Draganu Dimitrijeviću, ali on kaže da je dovoljan za taj posao i da informacije o oštećenim stajalištima dobija po sistemu “javljaju mi kolege iz različitih krajeva grada”.

Da kažem svi se koriste sistemom informisanja. Znači, imam kolege koji žive u različitim delovima grada i oni kažu “tamo i tamo je polomljeno”. Suviše je to mali posao za više službenika. To je previše mali posao da bi službe radile - smatra Dimitrijević.

autobusku stajalište Stajalište kod "Žitopeka" - zaostavština nekog drugog doba; foto: S. M.Iako kaže da je on sam dovoljan za taj posao, stanje i izgled nadstrešnica govori da nešto ne štima.

Pored toga što su gotovo sva stajališta u lošem stanju, neka nisu ni čišćena, ni sređivana decenijama. Takvo je recimo ono kod Žitopeka, sa kojeg visi paučina i štrče delovi polomljenog pleksiglasa i žice gde su se nekada nalazile reklame. Komentarišući ga, Dimitrijević je zaključio “da normalan čovek ne bi trebalo da se saplete i povredi”.


Firma koja održava stajališta "postepeno ulazi u priču"

pleksiglas Nedaleko od Trga Kralja Aleksandra pukao pleksiglas - u firmi koja sanira stajališta kažu da je problem što u "Srbiji nema proizvodnje"; foto: S. M.Putnici koji čekaju autobus mogli bi da pokisnu, ali i da se na njih sruči parče pleksiglasa, koje je mesecima oštećeno na mnogim stanicama u samom centru grada. Dimitrijević kaže da će tako biti "još mesecima" jer tvrdi u ugovoru nema stavke koja se odnosi na taj materijal.

Međutim, prema nacrtu ugovora sa Portala javnih nabavki postoji i ta stavka, a i direktorka Elmonta kaže da bi trebalo to da zamene, ali da se "uhodavaju" i da nema pleksiglasa "jer u Srbiji nema proizvodnje".

Direkcija javi na vreme, ali mi smo invalidsko preduzeće. Taj posao je ranije radio Metalac, ali su otišli u stečaj, pa smo mi preuzeli. Mi rešavamo jedno po jedno. Mi sad postepeno ulazimo u tu priču i ići će to, funkcionisaće... A što se tiče pleksiglasa, mi smo od dobavljača dobili predračune i sve po tenderu, ali šta ćete, kad u Srbiji nema proizvodnje - rekla je Labovićeva.


Niko nije nadležan za čišćenje?

Stajališta su "musava", prljava i išarana. Takva će najmanje do 2019. ostati, jer za njihovo održavanje, kako kaže Dimitrijević, nije nadležna Direkcija za izgradnju, a misli da ni niko drugi, jer "to nije definisano ugovorom". Pored toga, on vidi problem u tome što postoje vandali koji šaraju i uništavaju stajališta i predlaže da se oni "hvataju i šalju na društveno-korisni rad" njihovog uređivanja.

Ipak, obećava da će pokušati da predloži čelnicima Gradske uprave da prilikom raspisavanja narednog tendera predloži i čišćenje.

Moj predlog će biti da u jednu od (ugovornih) pozicija bira i pranje tih autobuskih stajališta... Ako me neko bude pitao za sledeći ugovor, daću sugestiju da uđe taj pleksiglas i da uđe i pranje i čišćenje - rekao je Dimitrijević.

Novinari su pokušali da dobiju informacije od direktora Javnog komunalnog preduzeća Mediana da li je možda ono zaduženo za higijenu prostora gde se stotine putnika smeni tokom dana, ali se direktor Dragoslav Pavlović nije javljao na telefon, niti odgovarao na poruke.


"Ponovo da o stajalištima brinu marketing agencije"

nenad stankovic Stanković smatra da sve može da se odradi mnogo bolje; foto: S. M.Portparol Direkcije za javni prevoz Niš Nenad Stanković smatra da je potencijalno veliki zalogaj za sam Grad da se brine o autobuskim stajalištima, jer stvari ne funkcionišu i predlaže da se na javnoj nabavci posao poveri oglašavačima. Oni bi, prema njegovom mišljenju, mogli da naprave moderna stajališta, na kojima bi bile i mape linija i red vožnje.

Tu treba da se da na tenderu nekom oglašavaču i da on sutra uredi autobuska stajališta. To se lepo propiše uslovima, izgledaće stajalište tako i tako, a on dobije svoj oglasni prostor, od čega bi mali deo ostavio Gradu za oglase i mape prevoza - navodi Stanković.

Stanković dodaje da prema informacijama kojima raspolaže i veliki broj turista koji posete Niš bira gradski prevoz umesto taksija.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Немања Поповић

    14:33 // 21. 11. 2018.

    Problem je, kao i kod svega ostalog, taj što niko ne odgovara za propuste u svom resoru.

  • Nislijka

    12:20 // 16. 11. 2018.

    A da li se iko od vas seca koliko je puta raznoraznih nadstresnica postavljano do sada? Dokle vise da placamo? Uradite to jednom kvalitetno i tacka!

  • Marko Stojanovic

    12:09 // 16. 11. 2018.

    Nastresnice koje su zamenjene su sasvim dobre i funkcionalne u svakom pogledu. Samo nastavite sa radovima i taj problem ce biti resen.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da be, oni kao nešto tražili od Beograda. Kad ih zovu iz Beograda oni ustanu od stolicu.

Zoki Ajduk Čitalac

Tekst: Grad Niš traži od države Tvrđavu na poklon

Pronađite nas na: