Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

08:51, 12. 2. 2024.

| Društvo

Begom kroz žice na putu slobode - Dan proboja nacističkog logora na Crvenom krstu

Autor:Tamara TodorovićIzvor:Južne vesti
logor3-2020-foto-vkeser
Prvi proboj nacističkog logora u porobljenoj Evropi; foto: V. Keser

Prošle su 82 godine od kako se grupa od 147 logoraša zatočenih u koncetracionom nacističkom logoru na Crvenom krstu osmelila da krene ka putu slobode. U tome je uspelo njih 105, dok je 42 svoj život ostavilo na bodljikavim logorskim žicama. Ovaj dan, osim što nosi sećanja na stradanja i hrabrost, predstavlja i najveći propust nacista za vreme okupacije, kao i prvi uspešan beg u okupiranoj Evropi.

Koncentracioni logor u Nišu nemačka vojska formirala je u septembru 1941. godine. Skoro pola godine kasnije, hladne februarske noći, zatvorenici iz sobe broj 12 kao da su iskoristili nepažnju nacista koji su u noći proboja proslavljali rođendan svog komandanta, što je u svojim memoarima naveo niški logoraš Dragutin Jocić. logor 82. godišnjica bekstva iz logora; foto: JV

Iako se ne zna da li je zbog toga došlo do propusta straže i vojnika, istoričar Aleksandar Dinčić tvrdio je da je povod bio sasvim jasan - doznali su da će 80 logoraša iz sobe broj 12 biti streljano u znak odmazde ukoliko dođe do bilo kakvog incidenta.

Iako nisu pročitana imena svih zarobljenika iz pomenute sobe, logoraši su se, predvođeni i Brankom Bjegovićem, usaglasili da krenu u bekstvo kako bi se spasili. logor.jpg Na žice do slobode; foto: JV

Prilikom proboja koji se dogodio tokom noćne šetnje 12. februara, poginuo je nemački stražar. Dinčić u svojim istraživanjima napominje da ima više verzija tog događaja, kao i da je manja grupa koja je, kako se pretpostavlja, savladala stražara, otvorila vrata i ostalim zarobljenicima koji su počeli da beže.

Na njih je ubrzo otvorena jaka vatra i tada je u uzbunjenoj masi pala istorijska komanda: "Na žice!".

Nemačka vojska sa tavana je otvorila rafale na pobunjenike, pa su tako mnoga tela ostala na žicama. Logor 12 februar Herojski podvig logoraša u Nišu; Foto: JV/Vanja Keser

Ipak, i pored velikog broja stradalih, a uzimajući u obzir da je preko sto begunaca preživelo, taj podvig smatra se prvim uspešnim bekstvom iz nekog nacističkog logora u tada porobljenoj Evropi.

Po proboju je smenjena kompletna nemačka straža, kao i komandant logora Robert Hamer, ali to je za preostale logoraše značilo još više muka, tlačenja i masovnih ubistava na Bubnju.

Od formiranja nacističkog logora 1941. godine, pa sve do septembra 1944. godine, kroz "Crveni krst" prošlo je oko 30.000 ljudi i izbrisana je skoro čitava niška jevrejska zajednica, a ovaj dan obeležava se u znak sećanja na žrtve i one čija je želja za životom i slobodom nadmašila moćnijeg okupatora.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Voja

    08:19 // 13. 2. 2024.

    Nisu razmišljali bagra komunistička kada su bežali za odmazdu koja je usledila 100 tinak pobeglo a oko 900 sutradan streljano!

  • Ivan

    15:33 // 12. 2. 2024.

    I dalje se frljamo s pojmovi i istoriju.Fasizam je bio u Italiji,Spaniji,Hrvatskoj,u Nemackoj nacizam.Inace nacisti i ruski komunisti su saradjivali i imali dogovor o podeli Evrope.Poljaci tvrde su su komunisti bili gori.Inace po zavrsetku rata general Franko je nastavio vladavinu pa price o pobedi nad fasizmom ne piju vodu.Toliko.

  • PeraMikaZika

    15:18 // 12. 2. 2024.

    Smrt fašizmu, sloboda narodu!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: