Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

13:31, 3. 7. 2023.

| Društvo

Bela Palanka odaje priznanje Kozarskoj Dubici za pola veka od bratimljenja

Autor:Ljubomir FilipovIzvor:Južne vesti
bela palanka
Povodom Dana opštine dodeliće se opštinska priznanja; foto: Lj. F.

Povodom 5. jula, Dana opštine Bela Palanka, na svečanoj Akademiji dodeliće se opštinska priznanja, a Povelja “Sveti Nikita Remizijanski” ove godine pripašće opštini Kozarska Dubica u Bosni i Hercegovini, "bratskoj opštini" Bele Palanke.

Najznačajnije priznanje dodeljuje se povodom 50 godina bratimljenja između opština Bela Palanka i Kozarska Dubica, a kako piše u obrazloženju, za doprinos i unapređenje saradnje u oblasti kulture, sporta i svim ostalim sferama društvenog života.

Dodela ovog javnog priznanja je jedan od načina da se ispred svih građana opštine Bela Palanka izrazi poštovanje bratskoj opštini Kozarska Dubica za pola veka uspešne saradnje - stoji u odluci.

Bela Palanka obeležava Dan opštine na dan kada je misionar “Nikita Remizijanski”, koji je živeo na tim prostorima kanonizovan, a osim Povelje, dodeliće se i pet zahvalnica.

Jedan od dobitnika Zahvalnice Opštine Bela Palanka je Lovačko udruženje "Jastreb", kao jedno od najstarijih i najmasovnijih udruženja u toj lokalnoj samoupravi i osnovano je 1898. godine.

Lovačko udruženje preko svojih članova veliku pažnju posvećuje očuvanju i zaštiti životne sredine i prirodnih dobara, a kroz lovni turizam aktivno doprinosi unapređenju privrednog ambijenta lokalne samouprave - piše u obrazloženju.

Zahvalnicu je dobilo i Udruženje penzionera "Kurilo", takođe jedno od najstarijih i najmasovnijih udruženja, osnovano 1954. godine.

Isto priznanje dobilo je i Odred izviđača "Remizijana" koji postoji od 1959. godine i pod čijom zastavom je tokom svih godina prošlo preko 4.000 dece i mladih, kao i Opštinska organizacija invalida rada "Vrelo".

Jedini pojedinac koji je ove godine dobio Zahvalnicu je Života Jocić, diplomirani pravnik i urednik Belopalanačkog zbornika.

Rođen 1949. godine u selu Divljana, još u vreme gimnazijskih dana pokazivao je interesovanje za prošlost Bele Palanke i prikupljanjem arhivske građe o svom zavičaju. Života Jocić je najplodonosniji pisac o prošlosti Bele Palanke koji je izdao knjige i druge tematske radove vezano za Belu Palanku. Zadnjih deset godina je urednik Belopalanačkog zbornika - stoji u odluci.

U obrazloženju piše da je njegov najznačajni rad je na osvetljavanju života i rada Nikete Remezijanskog, remezijanskog episkopa i značajnom rimskom teologu i piscu.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Svirajte im 3 sekunde u reketu.

Milos Duchovny Ilic čitalac

Tekst: Košarkaški teren na niškoj Paliluli postao parking

Pronađite nas na: