Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

09:49, 23. 1. 2018.

| Društvo

Belopalančanin napravio pokretnu skaru za roštiljanje bez okretanja

Autor:J. AdamovićIzvor:Južne vesti

Skara u kojoj meso ne treba da se okreće, već se ono samo “vrti” i samim tim ravnomerno i brže peče, novi je izum Miloša Marinkovića iz Bele Palanke.

Na ideju da napravi skaru u formi žiroskopa je, kako kaže, došao gledajući zanimljive sprave koje postoje na internetu.

Potom je gledao kako funkcioniše žiroskop i njegovo kretanje i tako mu je “palo na pamet” da ugradi skaru u njegov središnji deo i olakša pečenje mesa svim roštiljdžijama. Skara žiroskop Uspeo da je napravi za 7 dana, ali je materijal skup; foto: M. M.

Bilo mi je potrebno negde oko 7 dana da izradim skaru, najviše zbog toga što sam morao da debalanisiram žiroskop, što je bilo najteže, da bi središnji deo mogao nepravilno da se okreće - pojašnjava Marinković.

Njegov izum sigurno će olakšati roštiljanje, jer je potrebno da se meso samo ubaci u skaru i pusti da se okretanjem ispeče. Nema ručnog okretanja mesa i ravnomerno se peče sa svih strana.

Gril kobasice, pileće meso, pljeskavice, šnicle - sve može jednostavnijie i za nijansu brže da se napravi u njegovoj jedinstvenoj skari. skara žiroskop Planira da je prodaje, jer ovakve skare nema na tržištu; foto: M. M.

Žiroskop pokreće DC motor od 12V koji ima lančanike u sebi i tačno proračunat broj obrtaja koji omogućava rad skare. Materijal za izradu jeste skup, posebno što je središnji deo izrađen od prohroma - navodi Marinković.

Belopalančanin kaže da na našem tržištu ne postoji ovakva skara, a on razmišlja da svoju počne da prodaje. Već ima onih kojima je zanimljiva i koji bi da je isprobaju na narednom roštiljanju.


Motocikl za zimu i "čoper bicikl" - prethodni Marinkovićevi izumi

Početkom 2015. godine Belopalančanin je napravio "tomos" - motocikl koji može da se vozi po snegu i vozi bez klizanja, a ima skiju napred i točak pozadi. 1280x0-bela-palanka-motor Marinkovićevi raniji izumi; foto: M. M.

Bilo mu je potrebno, kako je rekao, jedno popodne da napravi motocikl za zimu, a pošto nikada ranije nije video ništa slično, kao inspiracija su mu poslužile motorne sanke.

Potom je u proleće iste godine napravio bicikl, u svetu poznat kao čoper. Kupovao je deo po deo i čak 4 meseca sklapao "bajk" koji ima 6 brzina i lak je za vožnju.

Slični u svetu koštaju od 5.000 do 20.000 evra, a njega je sve koštalo manje od 300 evra.

1280x0-choper-bicikla Marinkovićevi raniji izumi; foto: M. M.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Niko

    14:28 // 24. 1. 2018.

    Od rostilja samo resetka.

  • Овца за шишање

    12:57 // 23. 1. 2018.

    Чему то служи, а још и не ради?!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da be, oni kao nešto tražili od Beograda. Kad ih zovu iz Beograda oni ustanu od stolicu.

Zoki Ajduk Čitalac

Tekst: Grad Niš traži od države Tvrđavu na poklon

Pronađite nas na: