Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

12:35, 19. 7. 2022.

| Društvo

Biogeografija - digitalni atlas za one koji bi da uče kroz igru, napravili đaci iz Crvene reke

Autor:Lj. F.Izvor:Južne vesti
biogeogradija
Pobednički sajt; foto: printskrin

Zamišljen kao digitalni atlas koji omogućava svim učenicima osnovnih škola u Srbiji da izučavaju gradivo iz oblasti dva predmeta istovremeno - geografije i biologije, i to kroz igru, sajt učenika iz škole u Crvenoj reci kod Bele Palanke “Biogeografija“ jedan je od pobedničkih projekata u okviru konkursa “Digitalna ekspedicija Izazov“.

Autori sajta i njegovog sadržaja su učenici Osnovne škole “Jovan Aranđelović” Anđela Mitić, Petar Stanojević, Đorđe Mitić, Janko Radisavljević i Mateja Stanojević, kao i Ivan Cvetković, nastavnik geografije i Dušan Đorđević, nastavnik biologije.

Cvetković kaže da je učenje kroz igru veoma važno, jer tada učenici usvajaju predviđeno gradivo na način koji je njima najbliži i najzanimljiviji.

Učenici u okviru Biogeografije imaju priliku da se bave istraživanjem, tako što samostalno na Gugl mapama istražuju o biljnom i životinjskom svetu na Zemlji, a zatim posle svake lekcije kroz formate poput kvizova, testova i igrica utvrđuju naučeno. Koliko je ovaj način rada zanimljiv učenicima, govori i činjenica da uvek na kraju časa kažu: ''Naučili smo, a nismo bili ni svesni da smo učili'' - kaže Cvetković.

“Biogeografija“ podrazumeva i skretanje pažnje učenika i ostalih korisnika na aktuelne ekološke probleme današnjice, kao što je koncentracija ugljen-dioksida, efekat staklene bašte i oštećenje ozonskog omotača, dok kao obrazovni digitalni resurs, omogućava učenicima da lakše savladaju i prošire svoja znanja iz ove oblasti, kao i da unapređuju svoje digitalne sposobnosti, istražuju i razvijaju kritičko mišljenje.

Kako je obrazloženo, upotreba savremenih digitalnih tehnologija i modernih obrazovnih resusa je veoma važna za nastavni proces, jer oni obogaćuju nastavu i podižu je na viši nivo, a sa druge strane ovaj način rada je blizak učenicima koji poseduju visok nivo znanja o digitalnim tehnologijama, koje su sastavni deo njihovog života.

U prvom ciklusu konkursa “Digitalna ekspedicija Izazov” pristiglo je 171 prijava iz 106 škola sa teritorija 80 gradova i opština Srbije. Ukupni nagradni fond konkursa je milion dinara.

Inače, konkurs drugu godinu zaredom zajedno realizuju, Zavod za unapređenje obrazovanja i vaspitanja (ZUOV), Zavod za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja (ZVKOV) i Inicijativa "Digitalna Srbija" u okviru programa "Nova pismenost", koji partnerski sprovode Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID) i Propulsion.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • mbb

    12:43 // 20. 7. 2022.

    Bravo, svaka čast!

  • Milos

    16:58 // 19. 7. 2022.

    Jako lepo, bravo!

  • БСТ

    15:28 // 19. 7. 2022.

    Све честитке за децу и њихове наставнике! Посебно је лепо кад се чује да је тако добар пројекат одрађен у малој средини. Свакако треба наставити са радом и допуњавати га новим садржајима.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: