Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

08:15, 21. 12. 2022.

| Društvo

"Birokratija ih odvraća" - muke roditelja iz Niša zainteresovanih za subvencije za stan

Autor:Tamara RadovanovićIzvor:Južne vesti
gradska uprava
Problemi već pri prvom koraku - pri informisanju; foto: JV

“Nismo ni znali da je to počelo” - odgovor je koji roditelji u niškoj Gradskoj upravi, kako navode, dobijaju kada pokušaju da dobiju informacije o subvencijama za stan majkama koje su rodile dete u 2022. Iz Udruženja “Mame su zakon” kažu da one zato Nišlijama služe kao biro za informisanje umesto nadležnih, dok iz Grada odgovaraju da su adrese za informacije Jedinstveno upravno mesto i Uprava za društvene delatnosti.

bebe Uredba doneta još u februaru; ilustracija; foto: Lj. M.Majke koje su decu rodile ove godine, a čiji su mesečni prihodi zajedno sa partnerovim niži od dve prosečne plate, imaju pravo na subvenciju države za kupovinu prvog stana ili kuće, u iznosu od najviše 20.000 evra.

Uredbu kojom su precizirani uslovi i Odluku kojom se određuje iznos Vlada Srbije usvojila je u februaru, a predsednik Aleksandar Vučić najavio je tu pomoć još decembra prošle godine.

Prema toj Uredbi, zahtev za ostvarivanje prava podnosi se preko nadležnog organa jedinice lokalne samouprave, koja zatim to predaje Komisiji.

Međutim, Nišlija tvrdi da su se on i njegova supruga “spotakli” već na prvom koraku, a to je informisanje o samim subvencijama. Kada su u Gradskoj upravi u Ulici Nikole Pašića pokušali da dobiju informacije, naišli su na začuđene poglede radnika.

Pitali smo na šalteru, slali su nas u 2-3 kancelarije, niko ne zna ništa o tome. Iz Ministarstva se ne javljaju na telefon, a kada se jave, usmere na drugi broj, tako da niko ne daje konkretnu informaciju. Jedina strana koja je odgovorila je “Mame su zakon” i na osnovu toga do smo došli do nekih zaključaka - žali se otac.

Dodaje da mesec dana on i njegova supruga bezuspešno pokušavaju da se informišu jer ih neki radnici pitaju da li je to uopšte počelo, a neki poručuju da “ne rade sa tim”.

Vrtimo se u krug. Poslednjih mesec dana jurimo informacije jer nam se beba rodila tada. Jedan od uslova je da se dete rodi, a mi nismo hteli da pre toga krećemo u taj proces dok ne bude sve u redu s bebom - objašnjava otac.

Tatjana Macura iz Udruženja “Mame su zakon” ističe da u celoj Srbiji ljudi na lokalu nailaze na takve probleme, ali da im se za pomoć najčešće obraćaju roditelji iz Niša.

Prema svemu što stoji u Zakonu i Uredbi, par iz Niša ispunjava uslove, ali već nakon prvog koraka koji su napravili, a koji je bio ka Upravi, vratili su ih i rekli im da oni ne znaju o čemu je reč. Stalno je to tema u medijima i nije mi jasno da pored toliko priče u javnosti neko ima hrabrosti da kaže: “Ja ne znam o čemu vi pričate” - poručuje Macura.

Smatra da nadležni često odbijaju ljude svojim komentarima i time što ne umeju da im pojasne ono što stoji u Uredbi, pa mnogi odustaju od konkurisanja.

jedinstveno upravno mesto Iz Grada kažu da se informacije mogu dobiti na šalteru broj 9; foto: JV / Tamara TodorovićNa pitanje novinara Južnih vesti o tome da li zaista u praksi ima problema, iz Grada Niša ne odgovaraju, ali kažu da sve informacije u vezi sa ostvarivanjem prava zainteresovani mogu dobiti na šalteru broj 9 Jedinstvenog upravnog mesta u Nikole Pašića, gde se i predaju zahtevi, kao i u kancelariji broj 54 na trećem spratu Uprave za društvene delatnosti u Prijezdinoj ulici.

Kako navode, do sada je konkurisalo 11 njih, a pravo je ostvarila samo jedna majka. Za preostalih 10 zahtevi su poslati Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Nišlija

    15:50 // 21. 12. 2022.

    Ma ako treba, zet će i da rodi do kraja godine! Stan je stan...

  • Zika

    15:40 // 21. 12. 2022.

    Moraju racune da imaju preko postanske stedionice.

  • još jedna marketin prevara SNSa

    12:37 // 21. 12. 2022.

    kai ona " rak nesme da čeka" pa pacijenti čekaju nekoliko meseci na skener ili operaciju ako nemaju "vezu". Onkologe slali u covid umesto da leče

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: